Szilvalekvár rummal, vagy vörösborral ..., esetleg sütve?

A szilva értékes és egészséges gyümölcsünk. Gazdag A-, C- és E-vitaminban és antioxidáns hatása révén rák és a ráncok ellen is felveszi a harcot. 

Rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, ezért a vérszegényeknek is igen ajánlott a rendszeres fogyasztása. Enyhe hashajtó hatása  magas cukor- és gyümölcssavtartalmának köszönhető.

A sárgabarack mellett a szilva az a gyümölcs, amiből a legzamatosabb és legsokoldalúbban felhasználható lekvárt készíthetjük. 

Nagyanyáink még óriási, földbe süllyesztett üstök mellett állva, akár fél napig is kevergették a fortyogó szilvát, hogy sűrű lekvár legyen belőle. 

Napjainkban a zselésítő anyagok használatával jelentősen lecsökkent a lekvárok főzési ideje. Nem beszélve arról, hogy egyre terjed a lekvárok sütőben készítése, aminek nagy előny, hogy nem kell mellette állni, kevergetni. Sok időt spórolhatunk vele. 


Sütőben sütve ...

A konyhakész, felezett (esetleg darabolt) szilvákat csak betesszük egy tepsibe (én üvegtálba tettem), előtte az edényt ecettel kikenjük, hogy ne égjen le, majd (akiknek elektromos sütőjük van – 150 fokon) 1-2 óráig sütöttem, hogy jól átmelegedjen, megizzadjon, a héja beráncosodjon „megöregedjen”, levet eresszen, kicsit összezsugorodjon, majd 100 fokon, néha megkeverve sült csendben tovább.

Mikor már kb. egyharmadára összezsugorodott, fahéjjal megszórtam, összekevertem, üvegekbe kanalaztam, dunsztoltam (bár lehet, hogy nem kellett volna, de én biztosra megyek, így tényleg sokáig eláll).


 Szilvalekvár vörösborral

A konyhakész szilvákat lábosba/fazékba halmozzuk, félidőnél, amikor már jó puha, akkor kevéske vörösbort öntünk hozzá, összerottyantjuk, turmixoljuk félig, hogy kellemesen darabos, „rusztikus” állagú legyen.

Nekem a vörösbor miatt kicsit sok lett a lé, hát leöntöttem a felesleget róla. Az van a kis pohárban (csak ennyi maradt, ezt tudtam megmenekíteni a fotó kedvéért! – fantasztikus itóka: vörösbor és szilva püré tökéletes keveréke, persze hidegen!!!!!
A végén fűszerezem citromhéjjal és levével, valamint mézeskalács fűszerkeverékkel, összefőzöm, üvegekbe töltöm, kidunsztolom.

Szilvalekvár rummal 

A szilvalekvár az egyik legfinomabb gyümölcsíz, a szilva édessége miatt hozzáadott cukorra sincs szükség, a rum viszont megbolondítja az amúgy is fantasztikus ízvilágot.


Cukormentes birsalmalekvár


Hozzávalói:

-tetszés szerinti mennyiségű birsalma,

- mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint,

-  citrom héja és leve

Elkészítése:

- a birsalmát felkockázzuk,

- pici vizet öntünk alá,

- hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat és levet,

- kb 20 – 30 percig főzzük,turmixoljuk,

- ezután rottyantunk még rajta egy kicsit,

- befőzőautomatába tesszük (80 fokon 20 perc),

Akinek nincs ilyen gépe, az egyszerűen csak úgy csinálja, ahogy nagymamáink: nedves dunsztban tegye el, nagy lábas újságpapírral kibélelve, üvegek bele, 3/4-ig lepje el a víz, gyöngyözve forrjon a víz alatta kb. 20-30 percig, ez a lépés a csírátlanítás. Ha kihűlt, mehet a polcra.Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.