Augusztus / kisasszony hava / nyárutó / új kenyér hava 

Az augusztus régi neve a rómaiaknál „Sextilis” volt, mert a hatodik (sextus) hónapja volt az esztendőnek. 

Ez a neve maradt meg még a Julius Caesar-féle naptárreform után is. 

Amikor azonban Augustus császárnak Krisztus előtt 7-ben (az időközben újra felszaporodott szökőnapok miatt újabb naptárrendezést kellett végrehajtania), ennek a hónapnak a nevét is megváltoztatta. 

Mivel életének legtöbb szerencsés eseménye ebben a hónapban játszódott le, azért a saját felvett nevével jelölte meg ezt a hónapot. 


„Augusztus régi magyar neve Kisasszony hava, Szűz hava egyképpen utalnak a hónap asztrológiai jegyére és a nagy augusztusi Mária ünnepre, Nagyboldogasszony napjára.” 

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium 


Az elmúlt nyáron, bőven kijutott a nagyobb szárazságokból, az aszályból, a pusztító viharokból, a szélsőséges időjárásból is. 

A kiszámíthatatlan időjárás most nehéz feladat elé állítja a kertészeket, holott az augusztus igazán mesés hónapnak számít(hatna), hiszen bőséggel lehet végre szüretelni, csodás nyári virágok nyílnak. 

Ha esős a nyár, akkor a gombabetegségek, kánikula idején pedig a levéltetvek , tripszek támadhatnak. 

Vagyis a kertész ebben a hónapban sem pihenhet. 

Egyes évelőket most, elvirágzás után visszavághatod, mint pl: a kerti macskamentát (visszavágás után másodvirágzásra ösztönözheted). 

Itt az ideje, hogy egyes fűszernövényeket is újból visszavágjál (egyben a konyhai készletet is feltöltheted) megmetsszük a levendulát, citromfüvet, majoránnát és a rozmaringot is. 


Még mindig fontos feladat az öntözés, a tápanyag utánpótlása és a mulcsozás. 

Akinek van esővízgyűjtő tartálya az használjon hordóban gyűjtött esővizet, melyet a növényeink sokkal jobban kedvelnek, mint a csapvizet/ivóvizet. 

Kiskertünkben természetes trágyázási megoldás lehet, ha csalánt áztatunk vízbe, majd egy hét elteltével ezzel öntözzük a növényt. 

De ha nincs időnk bajlódni ezzel, akkor már többféle, hasonló technológiával készített tápoldat is beszerezhető a nagyobb kertészetekben. Ezek a növényi kivonatok is csodákat tudnak művelni. 

A nyári mulcsozással (fűnyesedékkel, aprított szalmával, aprított faágakkal, komposzttal, kenderszőnyeggel stb.) megőrizhetjük a talaj nedvességét. 

Az augusztus még mindig az egyik legmelegebb hónap és bár most sok helyen egészen sok csapadék érkezett, alapvetően ez a hónap, a legtöbb országrészben még inkább aszályosnak számít, ezért ügyelnünk kell rá, hogy a talaj soha ne száradjon ki. 

A profi kertészek legtöbbször a korai órákban, a hajnali napsütésben locsolnak, mivel így napközben van ideje párologni a földnek és a növények leveleiről is. 

(Még mindig sokan öntöznek este, bár ez kevésbé jó megoldás, mivel gyakori lehet a gombásodás. A nedvesség megőrzésének érdekében tökéletes megoldás, ha a locsolás mellett mulcsot szórunk a növények töve köré.) 

Öntözzünk korán, kora reggel, hajnalban, mielőtt a hőmérő higanyszála az egekbe szökik. 

Napközben a víz nagy része gyorsan elpárolog, az esti öntözés pedig a kórokozók elszaporodásának kedvez, felütik a fejüket a gombabetegségek, és a csigákat is jobban hívogatja a hűvös, párás környezet, ami éjszaka megmarad. 

A meztelen csiga, mely akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket imádja a legjobban. 

Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Borzasztó gyorsan szaporodik, úgyhogy az első és legfontosabb jó tanács, ha észleljük, azonnal lépjünk (rá), bár nagyon nem mindegy, hogyan védekezünk ellene! (Lásd még: Kerti munkák/növényvédelem)

A legegyszerűbb és legtermészetesebb védekezés ellenük, hogy menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. 

(A „dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak” megoldás rendkívül brutális, kegyetlen. Sokan a földterületen is sóznak, ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros - ezt senkinek sem ajánlom!) 

Próbáljuk meg inkább ezeket a kártevőket távol tartani a kertünktől. 

A védekezés megelőző lépése történhet úgy, hogy a meztelencsigák számára alkalmas rejtekhelyeket megszüntetjük, vagy legalábbis ezektől távolabb telepítjük növényeinket, hogy a csigáknak eszükbe se jusson megtenni a nagyobb távolságokat a finom csemegéért. 

Ha "csigás" probléma áll fenn, akkor érdemes az esti öntözést reggelre ütemezni, hiszen az esti vizes és párás környezet csak még inkább optimálissá teszi számukra az éjszakai életet. 

Az aktív védekezés része lehet az, ha a csigákat manuálisan összeszedjük, de ez hosszadalmas folyamattá válhat. Ha mégis ezt választjuk, akkor érdemes salátát vetni és az ott összegyűlt csigákat felszedni. Ez a csalinövényes-módszer!

Egy másik gyakran alkalmazott módszer a sör, vagy a tej, vagy a tejsavó. 

Ha kihelyezünk egy pár decilitert a kertbe, garantáltan odacsalja az összes csigát a környékről és a szomszédból is, mégpedig rövid időn belül. Nálam ez nem vált be! 

Ha lehetőségünk van rá, az indiai futókacsával is próbálkozhatunk, aki összegyűjti helyettünk a csigákat. Bár a tartásával kapcsolatban sok mindenre kell figyelnünk, azért neki is van igénye! 

Próbálkozhatunk csalinövényekkel, így azokat fogja megrágni a kártevő, vagy nagyobb korhadt fa lapokkal, melyek alól könnyen összeszedhetjük őket, vagy salátát vetünk és a növény körül összeszedjük őket. 

Vagy akár csigariasztó szerekkel, melyeket kiszórva távol tarthatjuk a csigákat. 

Ezek, hatásmechnizmusukat tekintve erősen nedvszívó anyagok, melyeken áthaladva a csigák kiszáradnának, ezért inkább elkerülik ezeket a területeket. 

Kiskerti forgalomban volt régen a Detia, melyet ma már csak zöld könyvre lehet megvásárolni. A metaldehid hatóanyag az állat nyálkasejtjeiit károsítja, zavar lép fel bőrének védelmében, mozgásában, emésztésében, ami végül is a csiga pusztulásához vezet. 

A Szuper D elnevezésű szer hatása a csigáktól való vízelvonáson alapszik, ezért alkalmazása száraz időjárási viszonyok között hatásosabb, vagy csak akkor alkalmazható, ha esős az idő, vagy locsolunk, akkor sűrűn kell pótolni. 

A zúzott tojáshéjas módszertől sokan azt várják, hogy a csiga megsérül, majd elpusztul, azonban ez nem pontosan így van, csupán csak kellemetlenséget okoz az állatnak a rátapadt héj, más problémát nem. 

Ennek oka, hogy a csiga talprészét egy vastag, folyton mozgó bőrizomtömlő alkotja, melynek köszönhetően éles felületeken is gond nélkül átjut. Mint például a borotvapengén, vagy a fűrész pengéjén is. 

Természetesen meg lehet próbálni más csigaölő szerekkel együtt kombinálva. Én is így teszek. 


A díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron, folyamatosan végezhetjük. 

Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, amelynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk a kívánt formára őket. 

Augusztus hónap a fűnyírás és ápolása terén is kritikus hónap. 

Ha a fűnyíró pengéjét magasabbra állítjuk, a megmaradó szárrészek segítenek a vízmegtartásban. A fű növekedése is lelassul, ami kevesebb tápanyag és vízelvonással jár. 

Amennyiben lehet, csak reggel és kiadósan, de ritkán locsoljunk. Reménykedve várjuk az őszi, esős hónapokat.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.