Kertem  imageKertem  imageKertem  image

Ahány ember él a Földön, mindannyian máshogyan élünk, máshogyan gondolkodunk, mást tartunk fontosnak, máshogy alakítjuk ki környezetünket, természetesen így más lesz a kertünk is.

Rákászné Sinka Erika vagyok, a Zöld pagony kerttulajdonosa, megálmodója és létrehozója.
Számomra a kert nem munka, nyűg, vagy a mindennapok szükséges tennivalója, valami rossz, kényszerű és kellemetlen időtöltés, kötelező feladat.

Egyszerűen: számomra „édes kis semmittevés”, vagy talán hobbi, mely már nagyon közelít az élvezethez, sőt mániákus imádathoz.

Bonyolultabban: egy mély érzés, amit szavakkal nagyon nehéz kifejezni.

A mindennapok monoton egyszerűségéből születő öröm, boldogság, ami sokszor ámulatba és csodálatra vált, ahogyan a mindennapokat megélem kertemben.

Örök kétségek sorozata, vajon helyes, e az, amit teszek, a megfelelő úton járok? Hiszen nem vagyok szakember, csak teszem a „dolgom”, amit a kert megkíván tőlem, figyelek rá, vele együtt, karöltve munkálkodok.

Kertem, a Természet iránti megfoghatatlan tisztelet és egyben csodás boldogság pillanata.

Ezen az oldalon, ebben a blogban, ezekben az írásokban (reményeim szerint) követhető lesz ez a Természet iránti elkötelezett szeretetem és egyben nyomon tudjátok követni napról napra, miben lelem örömömet.

Bizonyos értelemben teljesen nulláról indultam a kertkialakítás során. A kapott telek teljesen „szűz” érintetlen volta miatt.

Valamikor itt szántóföld volt, a TSZ területe, ahol állatokat legeltettek, majd a magas talajvíz miatt sokszor ez nem volt célszerű (és még sok-sok más okok miatt), az állattartás megszűnt, majd
évekig parlagon hevert ez a rossz minőségű, futóhomokos terület, melyet az önkormányzat a 2000-es évek elején felparcellázott.

Kertembe, közel 20 év alatt sok-sok növényt telepítettem be, de nem volt cél egy botanikus kert, arborétum jellegű növénygyűjtemény.

A változatos, de különlegességektől mentes (nincsenek mediterrán, idegenhonos növényekből felhalmozott kiállítás) növényállomány megteremtése.

Ahol helyet kap a madárbarát cserjecsoport (húsos som és madárbirs), vadvirágos virágágyás, köztük sok-sok honos vadvirággal (bürök, cickafark és vadmurok), méhek, lepkék, dongók által kedvelt és változatos növényekkel.

Természetesen sok-sok növényfaj megtalálható kertemben, mert azt vallom, hogy nemcsak megannyi állatfajnak, de jelentős mennyiségű növénynek is otthont kell adnunk (növénydiverzitás).

Olyan kertet szerettem volna létrehozni, mely nemcsak egy évszakban, de szinte mind a négy évszakban jelentős díszítő értékkel bírjon.
Vagyis négyévszakos társulást hozzak létre kertemben, miközben egyes fajok ne nyomják el a másikat, jól megférjenek egymás mellett a különböző fajok és fajták, nem mellesleg természetes hatást sugározzanak együtt.

Jeltáblákat, tájékoztató táblácskákat, növényútleveleket nem alkalmazok, de a kertben (kevés kivétellel), szinte minden növény (az utóbbi 5 évben) regisztrálva van, tudományos névvel, latin elnevezésekkel (melyek már nem mennek egyből, hirtelen, de kérésre utána tudok nézni), számomra szükséges adatokkal (amennyiben sikerült névvel beszerezni, vagy internetről meghatározni).

A botanikus kert és az arborétum egy kicsit másról szól.
Én egy varázslatos, családunknak és főleg számomra élhető, szerethető és (minden nap) rácsodálkozó kertet szándékoztam létrehozni, amely nemcsak nekünk, nekem szerez örömöt, hanem a környék madarainak is, valamint feledhetetlen élményt nyújt az idelátogató ismerősöknek, (kert)barátoknak, látogatóknak, érdeklődőknek.

Fogadjátok szeretettel blogomat, írásaimat, mely a Facebook oldalam (Zöld pagony) kibővített változata.