December / Karácsony hava / Télelő / Álom hava 

Ez a hónap a pihenés, megbékélés és a jó hangulat jegyében telt el, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcsét.

A december egy csendes hónap a kertészkedés szempontjából, mégis több dologra kell odafigyelni, mint azt gondolnánk. 

Mivel az év legrövidebb napjához közeledve a napos órák száma egyre csökken, a hónap csípős, télies időjárása egyszerre lehet lenyűgözően szép, ugyanakkor keservesen hideg is.


Amikor beköszönt a december, inkább a cserépkályha mellett üldögélve szeretnénk élvezni a meleget, mintsem kint a fagyos kertben tenni-venni.

Az igazán gondos kertészek azonban télen sem pihennek: ebben az időszakban is vannak teendők, amiket, ha megcsinálunk, felkészültebben vághatunk neki a tavaszi megújulásnak.

Fagyos időben a gyepen a lehető legkevesebbszer lépkedj, mert tavaszra a lépéseid nyomán a fű kikopik, a gyepszőnyeg megritkul, sőt, gombás betegségek is elterjedhetnek itt.

A vízelvezetés és a levegőztetés elősegítése érdekében (fagymentes időbebn) szurkáljuk meg a gyepet kerti villával.

Folyamatosan takarítsuk el a leveleket a gyepről, hogy bejuthasson a fény a talaj felső rétegeibe, és megelőzzük az elhalt foltok megjelenését.


Ebben az időszakban, kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény készül a téli hideg hónapokra.


Ahhoz, hogy udvarunk állatbarát legyen és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot tehetünk.

Ajándékozz a madaraknak madáretetőt és/vagy madáreleséget, és gyönyörködj a madarakban télen is! 

Madarat etetni nem csak a családi ház kertjében lehet, hanem az erkélyen, ablakpárkányon, vagy a közeli parkban is. 

Egy szép kertnek bizony az állatvilág is a része, így gondoljunk tollas barátainkra és folytassuk etetésüket egészen addig, amíg csak szükséges.

Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is, helyezzünk ki madáretetőket, és gondoskodjunk arról, hogy mindig fel legyenek töltve eleséggel, rakjunk ki mesterséges fészekodúkat. 

Tehetünk ki olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút, de ma már előre elkészített madáreleség-mix is kapható, ez a legjobb, mert biztos, hogy mindent tartalmaz, amire a kismadaraknak szükségük lesz télen. 

Ha nincs tó vagy valamilyen folyóvíz a közelben, ebben az esetben a madáritatót töltsük fel friss vízzel. A nagy hidegben akár minden nap cseréljük a vizet.


A fagyok beálltáig még mindig van lehetőséged a lemosó permetezésre, amennyiben az időjárás megengedi (ne fújjon a szél, ne legyen fagy). 

A fák kérgén vagy repedéseiben áttelelő rovarok ellen télen, a fák nyugalmi állapotában, a rügypattanás előtt lemosó permetezéssel védekezz. 

Mindegyik rovarcsoport ellen hatásosak az olaj tartalmú szerek. 

Hatásuk elve: az olajoldatból készült vékony permetlé-réteg alatt a rovarok levegő híján megfulladnak és elpusztulnak. (A javasolt növényi olajtartalmú Vektafid és Biola a biológia termesztésben is alkalmazhatóak.)

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy fogyatkoznak a kerti teendőink is, viszont a legtöbb, a szerszámos kamrában akad.

Ne felejtsd el kerti szerszámainkat, eszközeinket, a permetezőgépet és a fűnyírógépet ki- és megjavítani, megtisztogatni, beolajozni, a kerti csapokat, öntözőberendezéseket vízteleníteni és elzárni. 

Rendet tehetsz a vetőmagos és vegyszeres zacskók között, megvizsgálva azok szavatossági idejét is.  

Nézd át mi az, ami hiányzik és írd fel. 

Gondoljuk végig az öntözést, kell-e toldó, slag a jövő évben? 

Ellenőrizd, hogy a kerti szerszámok milyen állapotban vannak, a hiányt pótold. 

Nézd meg, hogy a palántázáshoz van elég tálca vagy cserép? 

(A téli akciók során most kedvezményesen be tudsz vásárolni.) 


Az egyik legkedvesebb téli elfoglaltság az olvasgatás, tervezgetés.  

A tavasz előtti időszak pedig arra is alkalmas, hogy belemerüljünk a szakirodalomba és elolvassunk néhány kertészeti könyvet vagy inspiráló kiadványt. 

De kertszerető barátunkat meg is lephetjük néhány szép könyvvel így, karácsony táján.
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.