November / Szent András hava / Őszutó / Enyészet hava

Ahogy közeledik a november, egyre hidegebb és csapadékosabb lesz az idő. 

A fák már régen őszi ruhába öltöztek, lassan ezektől is folyamatosan megválnak, a téli hajtások, tél végi, kora tavaszi virágok pedig egymás után bukkannak elő. (hunyorok, korai, vagy kikeleti bangiták)

Ahogy az ősz a télbe fordul, a kertben a legfontosabb teendők – az egyre zordabb időjárásra való tekintettel – már többnyire a növények és a kerti épületek védelmére irányulnak.

Gondoskodjunk a kültéri edények szigeteléséről még a kemény fagyok beállta előtt.


Használjunk zsákvászon tekercset vagy buborékfóliát, amelyet kenderzsineggel vagy más kötöző anyaggal rögzíthetünk. 

A tél folyamán téglákkal vagy „kaspó-lábakkal” emeljük meg a cserepeket, hogy megakadályozzuk a vízpangást és a felfagyást is.


A gyep gondozása A gyep egészségének megőrzése érdekében továbbra is szedjük össze a lehullott leveleket egy könnyű gereblye segítségével. Ha fagyos a föld, akkor ne lépjünk a gyepre!

Lassan eljött az utolsó fűnyírás ideje. Ez nagymértékben időjárás függő. 

Ha szeretnéd, hogy a gyep jobban ellenálljon a fagynak, akkor érdemes magas káliumtartalmú trágyát adni, de nitrogént már ne kapjon.

 Ilyenkor még kijavíthatod a sérült részeket is a kertedben, amire gyeptégla a legalkalmasabb. 

Az utolsó fűnyírás után a fűnyíródat is alaposan tisztítsd meg, és tedd el téli pihenőre.

Nem csak tavasszal, ősszel is sort lehet keríteni a fásszárú növények ültetésére. Ideális időpont az ősz, a lomblevelű cserjék, rózsák, és a virágok hagymáinak ültetésére. 

A virágágyásba, vagy elszórtan a fűbe ültesd a dísznövények hagymáit, gumóit 10-15 cm mélyen a talajba, hogy tavasszal már csak élvezned kelljen, ahogyan a jó idő első hírnökeiként előbújnak a földből.

Plusz egy novemberi „kerti munka” állatbarátoknak! 

Ha telente örömmel szoktad etetni a kertedbe járó madarakat, akkor novemberben már mindenképpen kezd el az etetésüket. 

Szerezz be etetőket, vagy készítsd saját magad, ha pedig már tavaly is etettél, akkor az előző évi fa etetőket takarítsd ki, fertőtlenítsd, és töltsd meg olajos magvakkal. 

Ne feledd, hogy ha egyszer elkezded a madarak etetését, akkor azt egészen tavaszig folytatni kell, mert számítanak a megszokott táplálékra.


Az avart, lehullott lombot többféleképpen lehet hasznosítani a kertben. 

Egyrészt beteheted a komposzthalomba, másrészt a talajba is közvetlenül beforgathatod, hiszen télen úgyis elfagy, és lebomlik a földben. 

Az avar a növények téli fagyvédelménél is hasznosító, összegyűjtheted és felhalmozhatod a fagyérzékeny növények töve körül.

Ha állatbarát vagy, és szereted a kerti vendégeket, akkor gyűjtsd össze az avart a kert egy nyugodt sarkában, és ne is nyúlj hozzá, míg kitavaszodik. 

Az avarkupac ideális téli menedéke lesz a sünöknek, és számos rovarnak, melyek a madarak számra fognak táplálékot jelenteni. 

Ám arra ügyelj, hogy ha valamely növényed leveleit kártevők, gombák támadták meg, azokat a leveleket ne gyűjtsd össze, hanem dobd ki zöldhulladékként, és majd elszállítják a központi komposztálóba. 


A karosszékben, kandalló tüze mellett most hasznos dolgokról is olvasgathatunk és tervezgethetünk.


Például a :

bio talajkondícionálókról és/vagy mikrobiológiai készítményekről.

A természetben megtalálható szimbiózisok (hasznos együttélések) alkalmazásával te is termeszthetsz vegyszerek nélkül egészséges növényeket, és érhetsz el bő termést?

A mikorrhiza például egy, a természetben előforduló szimbiotikus kapcsolat, amely a növények gyökere és a talajban élő mikorrhiza gombák között alakul ki, mely mindkét fél számára számos előnyt nyújt, és melynek betelepítésével, talajba oltásával roppant egészséges gyümölcsfákat, díszfákat, de akár zöldségeket is termeszthetsz?

A hasznos talajbaktériumok telepítésével akár olyan egyensúlyi állapotot is elérhetsz a veteményesed, vagy a gyeped, vagy a gyümölcsösöd talajában, hogy trágyázásra már nem is lesz szükséged? 

A hasznos talajbaktériumok önmaguk termelik a nitrogént, a foszfort és a káliumot, és ehhez csupán földbe forgatott szerves anyagokra, és levegőre van szükségük.

Egyszerűen és gyorsan is javíthatod a gyenge talajok minőségét magas huminsav tartalmú szerek használatával. 

Az alacsony humusztartalmú talajokat kezeld huminsavakban gazdag, biogazdálkodásban is felhasználható szerekkel.
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.