Október / Mindszent hava / Őszhó / magvető hava

Hónapunk neve a latin October, „Nyolcadik” hónapnévből ered, mivelhogy a régi római naptárban az évkezdő márciustól számítva ez volt az év nyolcadik hónapja.

Csodálattal tekintek a Természetre, azon belül is az őszre!

Mielőtt megpihen, még teljes egészében megmutatja magát, színekkel, illatokkal ...

Sokan észre sem veszik, hogy minden növénynek a saját, rá jellemző szín- és illatvilága van!

Figyeljetek Ti is a természetre!

Itt az október, ilyenkor az emberek többsége már azt gondolja, hogy nincs is dolgunk a kertben, de a lelkes kertészek tudják, hogy Ők nagyot tévednek.

Elkezdődött a levélhullás, aminek a gondos kertészek nagyon örülnek, mivel ezeket a leveleket sokféleképpen fel lehet használni. 

(Bár sokan még mindig „szemét”-ként, hulladékként -"zöldhulladék"- kezelik a faleveleket!)

A falevelek komposztálása remek és hasznos ötlet, ezt a kerted meg fogja hálálni, szinte minden növénynél felhasználhatjuk majd tavasszal!

Az összegereblyézett lombot, gallyakat, elszáradt növényi részeket komposztáljuk, vagy ha nincs lehetőségünk erre, szállítsuk el a komposzttelepre. 

Házi kerti komposztálás esetében a nagyobb, lassan bomló növényi maradványokat érdemes előtte kerti aprítógéppel kisebb részekre vágni, így könnyebben és gyorsabban lebomlanak. 

Mindenképpen érdemes egy aprítógépet beszereznünk, hiszen megkönnyíthetjük vele a munkánkat..

Az összegyűjtött, (pl. fűnyíróval, vagy ágaprítóval megaprított leveleket) ezután (égetés helyett) érdemes komposztálnunk. Laza szerkezetével, nagy vízfelfogó képességével, humusztartalmával kiválóan lehet javítani vele kertünk talaját!

Az avar a legegyszerűbb talajtakaró, azonban a vastag levelek rétegesen összeállhatnak, tömörödhetnek, és az avarréteg mintegy szivacsszerűen magába szívhatja a vizet. 

(Bár megakadályozza a talajból a víz elpárolgását, viszont meggátolhatja a csapadék talajba szivárgását is. Ezért mindig lazán, anyagok váltakozásával takarjuk a talajt, soha ne vastag rétegben, inkább sokszor keveset.)

A levélapríték megfelelő hatású, ha 6-8 cm vastag borításban alkalmazzuk!

Az egész leveleket a szél könnyen felkaphatja, míg a faapríték nehezebb, helyben marad, tavaszra le is bomlik. (A tölgy és a bükk levelei talajsavanyító hatásúak.)

Az avartól akkor kell megszabadulni, ha a levelek fertőzöttek. De az égetéstől el kell tekinteni, hiszen a legtöbb helyen tilos. (Ezt a "terméket" nyugodtan betehetjuk a zöldhulladékos zsákba, majd a komposzttelepen tökéletesen tudják komposztálni ipari körülmények között, amit mi otthon mi nem tudnánk!)

Azonban ha fertőzött avart gödörbe vagy árokba hordod, és földdel betemeted a kert egyik sarkában, amit nem fogsz egyhamar bolygatni, akkor a kórokozók, gombaspórák nem tudnak kiszóródni. (A fertőzött levelek hulladékzsákban történő kukába hajítása legyen a legvégső megoldás, de inkább ne is tedd!!!)

Kutatások kimutatták, hogy egy-két marék karmbamid (N) műtrágya a komposztban igencsak megsegíti a lombok lebontását.

Városi környezetben a zsákban összegyűjtött növényi hulladékot, közte az avart is központ komposztálóba szállítják, majd komposztálják. Tökéletes körülmények között zajló komposztálás valóban eredményes a kórokozók elpusztítását tekintve, azonban házi körülmények között ezt az eljárást nem lehet megoldani.

Sokan fölvetik, hogy az avarban sok kullancs lehet, és nem szabad már felhasználni emiatt. Azonban a kullancs a föld alatt telel, az avarban megfagyna, tehát ez álhírnek tűnik.

A komposztálás után az őszi lemosó permetezés a másik fontos tennivalónk.

Még mindig van lehetőségünk, az őszi lemosó permetezés elvégzésére, amennyiben az idő engedi.

De csak akkor végezzük el, ha az időjárás alkalmas erre, tehát ha nem süt a nap, nem esik az eső, nem fúj a szél és nem fagy. A reggeli órák a legalkalmasabbak!

A legideálisabb időpont a vegetációs időszak végére, a lombhullás időszakára tehető, mivel ilyenkor eredményes elpusztíthatók a leveleken áttelelni készülő szaporító képletek, spórák, és a kártevők tojásai. Azonban a fagyok beálltáig el lehet/el kell végezni a permetezést!

- Mit is lehet permetezni ősszel? 

- Mindent! 

Tehát permetezzük nyugodtan az összes gyümölcsfát, az összes gyümölcstermő bokrot, még a szamócaágyást is lefújhatjuk. Ne kivételezzünk a lombhullató díszcserjékkel, díszfákkal, a rózsabokrokkal, és a szőlőtőkékkel sem. 

Permetezzük le a lehullott lombot, az avart is. Permetezzünk le mindent a kertben, ami fából készült, a kaput, a kerítést, a szerszámos kamrát, mindent.

Ezt azért kell megtennünk, mert a faanyagok repedéseiben nagyon sok kártevő talál otthonra, itt könnyedén áttelelnek a betegségek spórái, és a kártevők tojásai. 

Ott, ahol gombabetegségekkel kell szembe néznünk, érdemes bordói lét használnunk, ahol viszont sok a levéltetű, és a pajzstetű, inkább a mészkénlé válhat be. Mind a két szert be lehet szerezni a legtöbb gazdaboltban.

Ami még nálam bevált, az a Vektafid termékek. 

A Vektafid „R” (rovar és gombaölő szer), Vektafid „A” (rovarölő permetezőszer vírusvédelemmel) és a Vektafid „ S „(atkaölő, rovar ölő, gomba ölő) – ezek mindegyike több kártevő és betegség ellen használható szer, ráadásul környezetkímélők, és biokertészetekben is felhasználhatók!

A Vektafid „A” mellet szól, hogy rugalmas olajbevonata nem csak fertőzés elleni védelmet biztosít, hanem az aszályos időszakokban jelentősen megnöveli az állomány szárazság- illetőleg stressz tűrő képességét.

Az esős időszak beköszönte, valamint az alacsony hőmérséklet a gyep újratelepítésének, felújításának végső határideje.

Sokan esküsznek a pázsit őszi szellőztetésére. Én csak tavasszal szoktam, de ha nálad agyagos, kötött, a talaj, akkor jobban tömörödik, ezért érdemes ezt megtenni. A sok eső miatt fellazul a nedves talaj, a szellőztető géppel nem sokra megyünk, ellenben egy vasvilla, kerti villa is megteszi, a földbe szúrva mozgassuk előre és hátra.

A gyep egészségének megőrzése érdekében továbbra is szedjük össze a lehullott leveleket egy könnyű gereblye segítségével. A gyepre hullott faleveleket folyamatosan gyűjtsük, mert a vastag lombtakaró alatt a gyep könnyen bepálik.

A fűnyíróval aprított avart a legújabb kutatási eredmények alapján azonban a nyírt gyepen is hagyhatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a területet megtisztítsuk az ágaktól, gallyaktól, amelyek a fűnyíró élét is csorbíthatja, és balesetveszélyes is. Bár az aprított avar nem pótolja a gyep nitrogén trágyázását, de jótékony hatással van a gyep talajának szerves anyag ellátására.

A legtöbb fűnyírónál (új típusúaknál) már van beépített mulcsozó.

A fűnyíró magasságát az utolsó nyíráskor lejjebb veszem, mivel már nem kell, hogy árnyékolja a fűszálak töveit, a rövidebb fűből könnyebb kigereblyézni a faleveleket és a sok csapadéktól nem dől meg, nem hajlik rá a földre, a gombás betegségeknek elejét tudjuk így venni.

Tipp:

Most, ősszel ne vágd vissza az évelő fásszárú és lágyszárú évelőket. mivel termésük, magtokjuk csemege a madaraknak, búvóhely a bogaraknak. 

A díszfüveket, majd csak kora tavasszal vágd vissza.

Ebben a hónapban a legfontosabb a lemosó permetezés, illetve a lehullott lombbal való talajtakarás, majd komposztálás.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.