Előkert

Szeretem az ..."ilyen volt-ilyen lett".... történeteket.

Nemcsak visszaemlékezés, egyfajta időutazás, hanem jó látni, hogy honnan indult a kert bizonyos része, egy adott kertrészlet honnan hová fejlődött, alakult.... 

Ezek az átalakulások legtöbbször spontán jöttek. 

Kialakításuk sokszor nem volt szándékos. Nem volt "kockás papíron" megtervezve. Gyakran a szükség hozta, vagy a véletlen, esetleg a Természet segédkezett kialakításában. 

Segített és súgott, mint például az előkert egy bizonyos részénél, a csobogó mögötti kacskaringós kis utacska létrejöttében.

Ezen a területen valamikor sásliliomok (Hemerocallis) éltek, a narancssárga virágú alapfaj. 

15 év alatt lassan kikopott, eltűnt, már nem volt igazán szép és dekoratív.

A kertrészlet sarkában, a kerítés mentén az oszloptuják (7 db), a hosszú évek során megbetegedtek, kivágásra kerültek. Helyettük babérmeggy került ültetésre, melyet az első években fokozottabban, figyelmesebben, sűrűbben locsoltam, ezért a még ott élő sásliliomot (nem szándékosan, de ...) kitapostam/letapostam. 

A kitaposott ösvényen jött létre a kis utacska. 

Ives vonala, is ekkor alakult ki, ahogy kerülgettem a még élő sásliliomokat és az ott élő japán juharokat.

Maradék kövekből peremet, szélt, határvonalat alakítottam ki, de nem túl mereven: játékosan és természetesen, mintha az erdőben egy kis örvény lenne.

Először fűnyesedékkel, majd ősszel lehullott lombbal takartam az alapot. Tavasszal fenyőmulccsal szórtam be. Ez az anyag jóval olcsóbb, mint a fenyőkérek és alapnak tökéletes, sőt, kiváló.

Fenttartást már szinte alig igényel. 

Tavasszal enyhén beszórom új, friss mulccsal, évközben az esetleges hajtásokat, gyomokat eltávolítom, ősszel hagyom a lehullott lombot rajta. Ez takarja és szép természetessé teszi. 

Kora tavaszi takarítása, ápolása:

amikor ez az őszi lombréteg enyhén átnedvesedik a téli csapadéktól, majd kissé fagyos lesz, akkor lehet a fenyőmulcsról tökéletesen eltávolítani, szinte feltekerni, mint a szőnyeget. Igy maradéktalanul, minden falevél feljön, elválik a fenyőmulcsról.

Tavasszal .... a körforgás újból indul.

Ilyen volt, ---- ilyen lett ..... (fent és lent)

A terület alakulása körülbelül egy év alatt ...(lent)

Talán ősszel a legszínesebb (lent)