Kis kert, vagy nagy kert, sorházi kert, vagy vidéki nyaraló kertje? 

Szinte mindegyis.

Viszont a közös bennük: minden kerttulajdonos kedveli a teraszt, vagy ahogy mostanában divatosan mondják: a „zöld nappali”-t, mely (bár nem mindig), közvetlenül a nappaliból nyílik, így kézenfekvő volt ez az elnevezés!  

Tény, hogy ha a helye jól van megválasztva, akkor tökéletesen ki lehet használni a lakótér meghosszabbításaként.Ahhoz, hogy a teraszt tavasztól őszig megfelelően ki tudjuk használni, és betölthesse a kedvenc szoba szerepét, nagyon fontos, hogy hol helyezkedik el, milyen a kapcsolata a házzal és a kerttel?!

Ha megfelelő védelem nélkül fekszik a ház síkjából kiugorva, sima fűvel körbevéve, nincsen intimitása, unalmas, egyhangú, esetleg nagyon napos, déli tájolású, vagy ellenkezőleg, a ház keleti részén lett kialakítva, esetleg nyugatra néz és az állandó, örökös uralkodó széllel kell szembenézni.

Ezekre a problémákra megoldást lehet találni.

A terasz szomszédságába feltétlenül növényeket kell telepíteni, hogy a fenti problémák valamelyikét megszüntethessük, vagy csökkentsük. 

Azonban egy keskeny átjárót hagyjunk a kert felé, amin kényelmesen meg lehet közelíteni a kert többi részét. Ezt úgy tudjuk látványossá, és hangsúlyossá tenni, ha a szélére két (szimmetrikusan) elhelyezett növényt, vagy (nád) obeliszket helyezünk vagy esetleg egy boltív, melyre rózsát, lilaakácot, klematiszt futtatunk.

Amennyiben a terasz egy kicsit magasabban helyezkedik el, mint a körülötte lévő talajszint, akkor egy természetes, szárazon rakott kőfallal elegánsan áthidalhatjuk a szintkülönbséget.  

Amennyiben nagyobb a szintkülönbség (51 cm), akkor már lépcsőfokokat is be kell iktatni, illetve, ha van elég helyünk, akkor elnyújtva, akár egy rámpa is fel- és levezethet a teraszról a kertbe.

Ízlés és stílus dolga, hogy a teraszunk köré magas vagy alacsony növényeket ültetünk, melyek felett ráláthatunk a kertre. 

Amikor a teraszon ülünk a széken, akár már egy 120 cm magas növény is útját állhatja a kilátásnak. 


Dézsás növényeket is használhatunk a terasz „benövényesítésére”, akár görgős alátéteket alkalmazva, melyre biztonságosan tehetünk nagyobb cserepeket is, vagy már eleve olyan virágládát vásárolunk (és ültetünk bele nagyobb virágzó cserjéket, kisebb fákat), amelyeknek görgői vannak!

Teraszunkat nem feltétlenül kell egynyáriakkal beültetni, hiszen azok hamar elvirágoznak, sok ápolást igényelnek és a következő évre hűlt helyük lesz!

Remek választás az évelők, kisebb fák:

-virágos cserjék (liliomfa, júdásfa, kikeleti bangita, törpe orgona, barátcserje, nyári orgona, som félék, hortenzia fajok),

- hosszan tartó virágzású évelők, melyek levelükkel is díszítenek (varjúháj, macskamenta, gólyaorr, menta félék. árnyékliliomok),

- hagymások (tulipán, nárcisz),

- örökzöldek (puszpáng alakra metszve, cukorsüvegfenyő, dérbabér, Rododendron),

- gömb koronájú kisebb fák, vagy cserjék (gömb akác, gömb juhar, törzses puszpáng, tűztövis, fagyal)

- fű félék (sások)

Akár a terasz közelében, oldalt egy nagyobb fát is ültethetünk, melyet úgy helyezzünk el, hogy a déli órákban enyhe, szűrt árnyékot adjon.

Amennyiben mégis túl napos, kicsi, nem elég intim, vagy nagyon szeles, akkor érdemes egy második pihenőhelyet létesíteni a kertben.


A hatalmas, kb 75 m2-es nagyságú teraszon több növényágyás is kialakításra került. (nyáron-fent, ősszel-lent)


A nagyobbik virágágyásban a következő növények élnek:

= illatos fűszercserje / Calycanthus floridus 

= Legyezőfű / Filipendula

= Tündérfürt / Aruncus

= Prunus serrulata / Kanzan

= érdses levelű gyöngyvirágcserje / Deutzia Pink pompom

= cserjés hortenzia / Hydrangea arb. Annabelle

A kisebb növényágyásban:

= Kúszó hortenzia / Hydrangea petiolaris kúszik a kőoszlopraMegjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.