Hortenziás pihenő több oldalról szemlélve...


Minden kertésznek szüksége van olykor egy kis pihenőre, ahol kényelmesen leülhet, tervezheti a következő napi, vagy akár a következő havi/évi kerti munkálatokat, beültetéseket. 

Büszkén szemlélheti művét, barátokat, vendégeket fogadhat egy arra alkalmas helyen, vagy akár kertlátogatók hadát fogadhatja.

Alakítsuk ki saját igényeinkre szabott „nyugalom-szigetünket” a szabad ég alatt, egy kerti nappalit a kikapcsolódáshoz.

tavasszal, amikor a tündérvirágoké és a nefelejcseké a főszerep ...

majd a tulipánoké is ...

nyáron, július elején ...

majd szeptember végén ...

októberben ...

decemberben ...2001. decemberében költöztünk két gyermekünkkel a most már Zöld pagonnyal körbevett lakóházunkba.

Elsődleges szempont volt, hogy a kertet, mely futó homokos területet, lakhatóvá tegyük, ezért a füvesítésen volt a fő hangsúly. 

Ezután folyamatosan kerültek elültetésre a nagyobb, lombos fák, örökzöldek és cserjék.

A gyerekeknek szánt hinta és homokozó adta magát, hogy a kertnek erre a keleti részére kerüljön, hiszen a teraszról és a nappaliból kitűnő volt a rálátás, az akkor már meglévő tó is kellő képpen „messze” volt.

Kiemelt szempont volt az árnyékolás, melyet juharfával, fenyőkkel oldottunk meg…..és melegebb nyári napokon alkalmi napernyőkkel. 

Természetesen, mire a terület tökéletesen árnyékos lett, addigra a gyerekek is felnőttek és a funkcióját az évek alatt elvesztette.

De én újabb kihívást, lehetőséget láttam a terület kialakításában / átalakításában.  

Még a helyén állt a hinta, amikor elkezdtem létrehozni az ágyásokat. 

Előszőr a kertben feleslegessé váló növényekből, aztán tudatosan, ami éppen az adott időszakban nyílt. 

Mire elérkeztem a „befejezéshez”, addigra már tökéletesen árnyékos, félárnyékos és mélyen árnyékos lett a terület. 

Hab a tortán, hogy a kert legmélyebb és legnedvesebb pontja alakult itt ki.  

Pontosan ezért szeretnek itt élni a hortenziák… Mivel sok fajta és féle nő ezekből a csodás növényekből, a „Hortenziás pihenő” elnevezés sem volt véletlen műve.

A pihenőhelyet az teszi pótolhatatlanná, hogy a kerten belül ide süt legtovább a nap (ez főleg ősszel kellemes). 

Nyáron az árnyékolásról sem kell gondoskodni, hiszen a növények ebben igen nagy segítséget jelentenek, de ha mégis kellemetlen a nap, ezt egy mobil napernyővel oldjuk meg. 

A hely kellemessége miatt ide kívánkozik (mobil) asztalka székekkel. 

Nyári estéken célszerű a juharfa alsó ágára baldachint akasztani, így a szúnyogok sem zavarhatnak, de hogy biztosak legyünk, még kerámia edénykében citrus olaj is füstölög.   

Az „U” alakú évelőágyás elölről gyepesítve van, igy még jobban a természetben érezzük magunkat nincs természetellenes borítás. 

Olyan, mintha egy nagy, zöld, puha szőnyeg terülne el a lábunk alatt.

A kertnek, ebben a keleti részében található területen élő növények (a lista persze nem teljes)

Magas fák (Tarka levelű zöld juhar- Acer negundo „Variegata”), fenyők határolják a szomszéd felől, alattuk babérmeggy (Prunus), bangita (Viburnum Davidii), szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) fekete Bodza (Sambucus nigra). 

bangita (Viburnum Davidii)

Ezek a növények árnyékot és elzártságot biztosítanak. 

Azért, hogy a pihenő rész még meghittebb legyen, az alacsonyabb növények „U” alakban kerültek beültetésre, valamint egy picit süllyesztve van a környező területhez képest. Ezáltal érdekesebb a rálátás a kert többi területére és a növényekre, a szemben lévő teraszra és a virágok illata így még inkább az orr magasságában van.

Nevéhez hűen, a kerti hortenziákon (Hydrangea macrophylla „Dolce Kiss”) kívül még ezernyi más növény is megtalálható itt: páfrányok (Dryopteris filix-mas), Skimmia Japonica, erdei szamóca, százszorszépek (a fűben), különböző som félék, kínai szellőrózsa (Anemona hupehensis), boglárkák, különböző fajtájú menták cserépben (ananász, csoki és gyömbér illatú), cukorsüvegfenyő (Picea glauca Conica), formára nyírt puszpángok. 

Hydrangea macrophylla „Dolce Kiss”

Hydrangea macrophylla „Dolce Kiss”

A hely vezérnövénye, és névadónövényei: a minden évszakban mutatós tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia), cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens Annabelle), valamint bugás hortenziák: Hydrangea panicculata „Pinky Winky”, „Sundaea Fraise”, „Wims Red”, „Candlelight”, Silver Dollar” fajták.


A pihenő kialakításának bemutatása, időrendi sorrendben ...

A növények beültetése már akkor elkezdődött, amikor még a hinta állvány állt ...,

majd egy kedves ismerősünknek adtuk tovább ...
 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.