Acer ginnala (tűzvörös juhar, tűzjuhar)

A tűzvörös juhar vagy tűzjuhar (Acer ginnala) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj.

Elterjedése

Északkelet-Ázsiában honos, Kelet-Mongóliától keleten Koreáig és Japánig, északon az Amur völgyéig fordul elő.


A tűzvörös juhar (Acer ginnala) kb. 6 méteres maximális magasságot elérő kistermetű fa, vagy nagytermetű cserje, mely Ázsia keleti területein őshonos, a Magyarországon is honos tatár juhar (Acer tataricum) alfaja.


Fő díszét őszi vörös lombszíne adja. Levélzetét háromkaréjú, fűrészes szélű levelek alkotják. A tavasz második felében nyílnak krém fehér virágai, melyek csak csekély díszítőértékkel bírnak. Ikerlependék termései rózsaszínes árnyalatúak.

A tűzvörös juhar napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető, de az őszi lombszíne napos helyen lesz a legintenzívebb. 

Talajok közül a jó vízáteresztő, nyirkos, mészben szegény talajt kedveli leginkább.

Kártevők jellemzően nem károsítják, de betegségek közül a levélfoltosodás és a verticilliumos hervadás okozhat problémát, melyet igazolhatok is, hiszen kertemben két szép, hatalmas pédány volt. 

Mára sajnos csak egy maradt. Érdemes fiatal korában odafigyelni rá, ha nagyobb, idősebb a fa, akkor már erősebb és nem okozhat problémát.  ... de természetesen ez is helyfüggő!