Equisetum arvense (mezei zsurló)

Ősi kincsünk, a mezei zsurló.

A zsurlók ősi növények. Legtöbb fajtájuk már kihalt, egyetlen ma élő rendjük a valódi zsurlók. A hagyományos rendszerben a harasztok törzséhez tartoznak, amin belül található a zsurlók (Equisetopsida) osztálya. 

Az újabb filogenetikus rendszerben két külön csoportba sorolják a telepes és a szövetes növényeket. 

A zsurlók az utóbbiba tartoznak, azon belül a virágtalan növényekhez és a harasztok törzséhez.

Amikor a generatív és a vegetatív hajtásai egyszerre vannak jelen (fent)


A mezei zsurló (Equisetum arvense) évelő növény, amelynek gyöktörzse van (rizóma); az északi féltekén honos. Székelyföldön, Csík környékén fentőfűnek nevezik.

Mivel vízigényes növény, ezért nedves réteken, szántókon, erdőszéleken, árok- és patakpartokon él. 

Gyakran gyomként terjed a nedves, belvizesedésre hajlamos szántóföldi kultúrákban. 

Az egész északi féltekén gyakori faj: Észak-Amerika, Európa, India, Irán. 

Ritka, de a déli féltekén is jelen van: Argentina, Brazília, Chile, Madagaszkár, Indonézia, Ausztrália és Új-Zéland.

Ez a gyógynövény az Antarktiszt leszámítva bárhol megél, így nem meglepő, hogy ez egy rendkívül kedvelt évelő növény, amit a világ számos népe előszeretettel hasznosít: például az amerikai indiánok, a japánok és a koraiak. 

Vegyes beültetés, podagrafűvel (fent)

Gyógyításra a fiatal, meddő hajtását lehet használni.

Magyarországon a leggyakoribb zsurlófaj.

Gyöktörzse feketés, 2-3 méter hosszúságot is eléri, gömbölyded gumók fejlődhetnek ki rajta. E miatt szinte kiirthatatlan!

Két hajtása van: generatív és vegetatív. (fent)

A generatív hajtás tavasszal (március-április) jelenik meg, 15-30 cm hosszú, 3-5 mm vastag. Nem elágazó szárú, világos barnás-vöröses színű. A szár tagolt, lándzsa alakú levelei harang alakú hüvelyekben 8-16-osával nőnek össze, hosszuk 2 cm. A hajtás csúcsán található a spóratermő kalász, melynek hossza 3 cm, átmérője 8 mm. A spóraérés után a generatív hajtás eltűnik, helyét átveszi a vegetatív hajtás (május-június). 

Ez, a vegetatív hajtás, 20-50 cm magas, fotoszintetizáló zöld hajtás, melynek nóduszaiból több barázdált ág bontakozik ki, körkörösen. A nóduszt apró, 5–12 mm hosszú pikkelyszerű levelek veszik körül. Az internódiumok bordázottak. A generatív hajtás spóratartójából kiszóródó spórákból megfelelő körülmények között telepes szerveződésű, fotoszintetizáló, sallangos női és lemezes hím előtelepek fejlődnek, melyek ivarszerveiben termelődnek az ivarsejtek. A petesejt megtermékenyülése után kezdődik az új ivartalan nemzedék fejlődése.

Begyűjtése májustól júliusig tart, szárát a talajtól 5-6 cm-re vágják le. 

A növény számos gyógyászatban felhasználható anyagot tartalmaz. Gazdag ásványi anyagokban (szilícium-10%, kálium és kalcium), amelyek vízhajtó tulajdonságaiért felelősek.

Hatóanyagait tekintve említésre méltó többek közt a szelén, ami serkentheti a hajnövekedést, a káliumnak tudható be a vizelethajtó és vesetisztító hatás, a szilíciumtartalmának köszönhető a erősítő és tonizáló erő, a kovasavra pedig nagy szükségünk van a csontok, kötőszövetek, inak, szalagok, bőr, haj, fogak és körmök felépítéséhez. A flavonoidok jótékony hatása is kiemelkedő, hiszen ezek szintén vizelethajtó, továbbá görcsoldók tulajdonságokkal bírnak.

A kötőszövetek, polipok és vérzések kezelésére használják. Gyógyteáit vese-, húgyhólyag-, emésztőrendszeri és prosztatabetegségek kezelésére is alkalmazzák.

A mezei zsurló jótékony hatásai:

A mezei zsurló föld felett található részeit gyógyászati célokra szokták használni. Jótékony hatásait a benne rejlő kovasavnak, flavonoidoknak, szilikátoknak, kávésav-származékoknak, antioxidánsoknak, vitaminoknak (C, E, K, B), káliumnak, nátriumnak, kalciumnak, magnéziumnak, cinknek és vasnak köszönheti. Számos modern kutatásból kiderült, hogy a mezei zsurló megvédi a máj és a csontok egészségét, továbbá vízhajtó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.

(Forrás: vikipedia, benu.hu)

Évszakonkénti változása, fejlődése: (lent)

Télen, teljesen visszahúzódva, felette lévő liliomfa lombjának takarásában. (fent)