Gombák a kertemben ...

A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és szén, valamint más elemek körforgásában.

A növények által termelt szerves anyagokat szervetlenekké bontják le és így lehetővé teszik azok újrafelhasználását.

A gombák a szén-dioxid felhasználásával óriási hálózatokat építenek ki a talajban, amelyek a gyökerekre kapcsolódva segítik a tápanyagok áramlását, egyes gombák gazdanövényük foszforjának 80 százalékát biztosítják. 

Az ilyen szimbiózist mikorrhizának nevezik. 

Mikorrhiza, (görögül: gombás gyökér) a gombák és a növények között kialakult szimbiózis (mutualizmus) egyik formája.

Nevezik gyökérkapcsoltságnak is.

A gomba micéliumából kiinduló gombafonalak (a hifák) behálózzák a gazdanövény gyökereit, a kétféle élőlény kölcsönösen segíti egymás tápanyaghoz jutását. 

A mikorrhizaképzés jelenségét a 19. században fedezték fel, és az 1980-as években ismerték fel.

Egy életre szóló szimbiózis növény és gomba között.

Őszi növényültetéseknék, ha tehetitek mindenképpen adjatok az ültetendő növény talajához mikorrhiza gombát!!! ...hogy miért is?! ...

"A mikorrhiza gombák előnyös hatással vannak a gazdanövény növekedésére, elsősorban a talaj foszfor, réz, cink valamint nitrogén felvételének fokozása révén, valamint a növény só-, szárazság- és fémtűrő-képességének a növekedésében. A növényi betegségek és kórokozók (Phytium, Phytophtora, Fusarium ssp.) elleni védekezésében is szerepet játszanak.

A szimbiózis során a növény fotoszintetizált cukrokkal és egyéb szerves anyagokkal látja el a gombát. Cserébe a micélium hatalmas felszínével megnöveli a növény gyökereinek víz és ásványi anyag felvevőképességét. A mikorrhizás növények a betegségeknek is – például a talajlakó mikrobák által okozottaknak – jobban ellenállnak, illetve a szárazságot is jobban elviselik a gombafonalak nagyobb vízfelvevő képessége miatt.

Kutatások igazolták, hogy a gazdanövényeket a mikorrhiza gombák védelem alá veszik számos káros anyag toxikus hatásával szemben. A gomba hifák megakadályozzák a nehézfémek bejutását.
A mikorrhizával szimbiózisban élő növény a különböző stresszhatásokkal szemben megfelelően védekezik. 

Kutatások bizonyítják, hogy a növények kevésbé szenvednek a fagytól és a szárazságtól, és jól stimulált „immunrendszerrel” rendelkeznek, ami a növények növekedésére és termésmennyiségére is pozitív hatással van."

Forrás: Agrobio.hu


A Symbivit® előnyei:

Közel 100%-os eredést biztosíthat

Vegyszermentes megoldás

Vízmegkötő gélt is tartalmaz

Egyszeri költség az ültetvény életében

Akár 50 évig is van hatása

Javítja a stressztűrő képességet (aszály)

Hamarabb termőre fordul az ültetvény

Folyamatos tápanyagfelvételt biztosít

Javul a termésbiztonság és a minőség

Magasabb szinten stabilizálja a termést.

Forrás: agrobio.hu 

"Izotópos vizsgálatokkal igazolták azt is, hogy az erdőkben a gombafonalak több szomszédos fa gyökereit is összekötik. Ezzel hálózatot hoznak létre a talajban (népszerű nevén www = „wood wide web” ~ erdőháló, a WWW, mint világháló elnevezés analógiájára), és ezen keresztül a növények egymással is cserélhetnek anyagokat. 

Így például a több napfényhez jutó, többet fotoszintetizáló egyedek tápanyagainak egy része eljut a kevesebb fényt kapó egyedekhez, valamivel kiegyenlítettebbé téve ezzel a fényért vívott harcot. 

A mikorrhizált gyökerek hálózatával átjárt talajt olyan, egységes anyagfelvevő rendszernek tekinthetjük, ami gondoskodik arról, hogy az életközösség tagjai egyenletesen, optimálisan jussanak tápanyagokhoz. Sokan a gyökerek szövedékével egyetlen hálózatba szervezett erdőt egyenesen „szuperorganizmusként” emlegetik. 

Mostanra nyilvánvaló, hogy a mikorrhizák az élőhely növényei, állatai és mikrobái közötti kapcsolatok fontos szabályozói, az életközösségek szerkezetének meghatározó tényezői."

A gombahálózatok több kilométer hosszúak lehetnek, és létezésük elengedhetetlen a talajbiodiverzitás és a tápanyagkörforgás számára, mégis alig tudni róluk valamit.

A szakértők úgy vélik, hogy sok helyen a mikorrhiza kapcsolatok veszélyben vannak a mezőgazdaság, az urbanizáció, a szennyezés, a vízhiány és a klímaváltozás miatt. 

Figyeljünk jobban a gombákra!


Az ősszel ideiglenesen elhelyezésre került farönkök és fatuskók életet hordoztak/hordoznak magukban és magukon. Eddig szinte láthatatlanok voltak, de egy kis enyhülés és sok csapadék hatására azonnal, szemmel láthatóan is népes (gomba)sereg jelent meg rajtuk.


Kertemben élő gombák, melyek szabad szemmel is láthatóak. A kucsmagomba 

az egyik legkorábban nővő gombafajta a hazai erdőkben, mely márciustól júniusig nő a magyar erdőkben.
A kucsmagomba már az ókorban is rendkívül népszerű volt. Néró császár az istenek eledelének tartotta, de ma is hatalmas rajongótábora van. A gombászok és az erdők szerelmesei tavasz kezdetén szabályosan lázban égnek, hogy felfedezzék az első fejeket.Magyarországon a kucsmagomba elsősorban a lombos erdőkben növekszik, de megtalálható réteken, patakparton, sőt, akár a kertekben is. Nagyon figyelmesnek kell azonban lennünk, sárgásbarna színével tökéletesen megbújik az avarban.
De előlem nem tudott elbújni! 

 Tinta gombák


Élet, kertem minden apró szegletében.

Gombák a tálban...

Igen, egy kerámia tál, amiben nem virágzó növények vannak, hanem hónapok óta fenyőtobozok. Ezek réseiben élnek a picurka gombák, melyek kb. 10-15 mm nagyságúak!!!!