Galanthus  (hóvirág)

A hóvirág (Galanthus) 

Népi megnevezései között szerepel többek között az árvavirág, tavaszika, hófehérke, gyócsé, gyolcsinka, hagymagyökerű fehér viola, Gergelynapi virág, hócsepp, havadi, nyakaszakadt lickus, szunnyadó, gyolcsvirág, szamárlapu, lókörömfű, békavirág és túróvirág.

A hóvirágot, azt hiszem mindenki szereti, nemcsak kertkedvelők, természetjárók...., hiszen amikor a tél végén (esetleg már tél közepén) kidugja fejét a földből (érezzük, vagy csak vágyódunk már a gondolatra is), akkor bízunk benne, hogy nincs sok hátra a tavasz beköszöntéig. 

A hóvirág – mely 2017-ben az év vadvirága lett – sok-sok éven át volt a nőnapi köszöntés elengedhetetlen virága. 

A tavasz megjelenését, a jó idő érkezését hirdette, tiszta fehér szirmaival vidámságot, reményt csempészett a lassan múló, sötét tél végi napokba. 

Aztán egyszer csak eltűnt a piaci árusok asztaláról, mert védetté nyilvánították. Sokan nem értették, és nem kis ellenszenvvel fogadták a döntést, pedig komoly oka volt annak, hogy törvényi oltalom alá kellett helyezni a legismertebb tavaszi virágot.

2005. óta védett növény, eszmei értéke 10 ezer forint - ám kiskertünkben nyugodtan termeszthetjük! Ez nem tilos!!!!Sőt! 

A nagyfokú kitermelés miatt romlott a genetikai állományuk

A hóvirágot sajnos Európa-szerte veszélyeztetette a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérültek. 

A mutatós virág korábban ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett, természetjárók, és aluljárókban, utcasarkokon árusító nénikék szedték nagy lelkesedéssel. 

Az igazi baj azonban az ipari méreteket öltő kitermelés volt, nem egyszer "leleményes" vállalkozók munkagépekkel gyalulták le a termőhelyek földjének felső rétegét, hogy hagymák mázsáit nyerjék ki, melyeket aztán jellemzően exportáltak, elsősorban Hollandiába.  (A hagymák később többek közt nálunk is kereskedelmi forgalomba kerültek, kiváló minőségű importáruként reklámozva.) 

Fontos mellékzönge, hogy a kitermelők teljesen logikus módon, a legszebb példányokat emelték ki, így a megmaradt gyengébb minőségű, csúnyább hóvirágok szaporodtak, hasonló utódokat hozva létre.

A hagymák őszi ültetése után tulajdonképpen magukra is hagyhatjuk őket, csupán arra figyeljük, hogy természetes élőhelyéhez hasonlóan, lombok alatti, félárnyékos területet válasszunk számukra. Ha mindez teljesül, gyorsan terjeszkedő, pár éven belül nagy teleppé fejlődő hóvirág-kolóniát nyerünk, amely minden tél végén pozitív módon hat kedélyállapotunkra, igazi "tavaszjelzőként"működik majd.


Az alábbi fotók a Vácrátóti Botanikus kertben készültek:

Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót)

Akár hazánk növényvilágát szeretnénk megismerni Magyarország legnagyobb arborétumában, akár csak egy kényelmes, pihentető sétára vágyunk ámulatba ejtő környezetben, a vácrátóti botanikus kert ideális választás. 

Érdemes a család apraja-nagyjával felkerekedni, és bejárni a park hangulatos útjait.

Hóvirágmezők a Botanikus kertből:

Fotó: Internet


Hóvirág a természetben és a kertemben

A hóvirág (Galanthus) az Amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. 

Mintegy 75 faja és fajtája ismert, mind fehér színű. 

Nálunk a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de kedvelt még a kertekben is nevelt pompás hóvirág (Galanthus elwesii), valamint a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) is. 

A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk az üde és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben. 

Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A növény termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra. 

Fontos tudni, hogy a hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.


január elején (fent és lent)

Januárban: hó és hóvirág (fent)

2023. január végén ....

2023. február eleje, végre egy kis hó (fent)

utánpótlás biztosított (fent)


elmúló félben, március lején és közepén ...

Kertemben, húsvétra sajnos már elnyíltak a hóvirágok, de nem bánkódok, hiszen helyüket átvették a tulipánok, nárciszok, gyöngyikék ... megérkezett a TAVASZ!

Természetesen ilyenkor még van egy pici teendő velük.

A fotón is látható, hogy érlelődnek a magtokok, magok. (fent)

Szaporodásukat úgy tudjuk segíteni, ha kedvező talajt, talajéletet biztosítunk számukra.

Igy évek alatt nagyszámú egyednek adunk életteret.

Tipp:
Elnyílás után metszések után fennmaradó ágacskákat használok jelzésnek. Vagyis három botot szórok le egy-egy telep köré, így következő évben (januárban) már tudni fogom, hol várhatóak a növények kihajtása, megjelenése.

A felette elterülő eperfa metszését a hóvirágok elnyílása utánra halasztom!

Teendők:

- a virágok elnyílása után komposzttal és/vagy gilisztahumusszal, valamint kálium túlsúlyos szerves trágyával láttam el (de jó a paradicsomnak való tápanyag is).

- apróbb ágaprítékot szórtam rá, alá.

- majd a sok esőnek köszönhetően ismét jött egy réteg gomposzt. 

(komposztot, vagy mulcsot csak vizes, nedves földre szórjunk!)

Ez azért is jó, mert a kihulló magok tökéletes táptalajra hullanak, valamint a komposzt termékenyebbé teszi a talajt, egészségessé válik a talajélet.

- mivel szinte egész évben, folyamatosan mulcsolok (hiszen mindig akad valamilyen növény, amit metszek, vagy visszavágok) , így újabb mulcsréteget kap. Ez alatt a vastag "takaró" alatt biztosan nem száradnak ki a hagymák, még nyáron, a nagy melegben is az erdők ndeves talaját imitálja.

sárgulnak, érnek a magtokok (lent)

Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A növény termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra.

(Tipp: Jelzőbotok segítik a növények helyét meghatározni!) lásd lent!

                                              komposzttal és ágnyesedékkel megszórva ...


Ebben az állapotban várjuk a tavaszt!