Physostegia virginiana "Rosea" (füzérajak) rózsaszín

Szoborszerű műalkotás a Természettől. Virágzásának teljes pompájában (fent) és elnyílásában (lent).


Kertemben a tó melletti szabad évelőágyásba került, a kék színű sisakvirágok mellé. Lábánál, talajtakarásként kaméleonvirág él. Kicsit távolabb tölgylevelű hortenzia, árnyékliliomok (Hosta) és legyezőfüvek (Filipendula) élnek. Szerintem jó társaságba került!
Physostegia virginiana "Alba" - Máriavirág 

Törékeny szépségű külseje ellenére kiválóan tűri a szelet, a napsütést, nem igényes a talajára és kitartóan, hónapokon át virágzik. 

Júliusban kezdi bontani gyönyörű, élénk színű vagy vakítóan fehér virágait és augusztus végéig, szeptember elejéig folyamatosan virágzik. Napos vagy félárnyékos helyet válasszunk neki , s bár sovány talajon is megél és virágzik, adjunk neki némi humusz, tápoldatot, magasabbra nő, bő- és gazdagabban fog virágozni, vízellátásáról gondoskodjunk. 

70-80 cm magasra nő, melyből 20-30 cm a virágzat. 

Csoportba ültetve elképesztő látványt nyújt, ahogy a karcsú, könnyed, egyáltalán nem törékeny virágszálak hajladoznak a szélben. 

Hosszúkás levelei lándzsás formájúak, fűrészes szélűek, kúszó gyöktörzsével könnyen terjed.

Az Észak-Amerikából származó évelő növény nagy kedvenc a "virágos mező" növénybeültetésemben. Különösen azért, mert 80-120 cm magasságával kiemelkedik a többi növény fölé és ennek ellenére nem igényel támasztékot. 

Jobbára igénytelen, de szereti a tápdús talajt.

Kúszó gyöktörzsével gyorsan terjed, ha hagyjuk nagy telepeket hozhat létre. 

A Zöld pagonyban sok évelővel kell megküzdenie, ezért nem is szaporodik el igazán erőszakosan!

Rózsaszínű és fehér változatai ismertek (a rózsaszín kicsit alacsonyabb termetre!).