Trycirtis (púplilom)

A púpliliom (Trycirtis) Kelet-Ázsiától egészen a Himalájáig számos keleti térségben őshonosak, így például Japánban, Kínában, Nepálban, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken is. Eredeti élőhelyén patakpartokon, sziklás, nedves erdőrészletekben találhatóak.

Ha egy igazán előkelő, különleges, vagy elegáns évelőt keresünk természetes, ligetes kertünkbe, akkor a púpliliom igazán a legjobb választás. Minden kertből egzotikus édenkertet varázsolnak.

A púpliliom-nemzetség négy további részre oszlik – Brachycyrtis, Flavae, Hirtae és Tricyrtis. 

Maga a növény a liliomfélék családjába tartozik. A növénynemzetségen belül kb. 20 ázsiai virágzó növényfaj tartozik, de csak a Tricyrtis formosana és a Tricyrtis hirta gyakori a kertekben.

Számos különös külsejük miatt figyelemre méltó növényfajta található köztük, ennek ellenére a kertészek körében csak pár fajta vált népszerűvé.

Honnan is kapták nevüket?

A "tricyrtis" nemzetség neve a görög „Tri” hármat jelent, a „Kyrtos” pedig azt, hogy duzzadt, ívelt, kidudorodó vagy púpos.

 A "formosana" jelző pedig arra a fajtára, virágra utal, amely a mai Tajvanon, Formosában őshonos.

A "varangy liliom" elnevezés magyarázata arra utal, hogy a virágok a varangyokhoz hasonlóan foltosak, és szemölcsös, zsákszerű dudorokkal rendelkeznek,

Virágai hasonlítanak az orchidea virágára, ezért is nevezik a "szegények orchideája"-ként.

Szépsége és különleges megjelenése ellenére nem igazán problémás növény. Évek alatt nagy kiterjedésű csoportokat alkotnak, de nem beszélhetünk erőszakos, invazív fajról.

Igazán nagy díszítő értéke abban rejlik, hogy ősz közepén, vége felé ad csodás értéket virágzásával.

Rizómákkal terjedő évelő növény, szárai kb. 60 cm magasak, bokrosak. Csoportosan mutat jól.

Azonban a gondozása lényegesen könnyebb, mint a kényesebb orchidea fajtáknak, mivel csak a tűző napot, a túlöntözést és a szárazabb talajt kell kerülni.

Talajigénye általános kerti, tőzeges, jó vízháztartású, de kissé savanyú kémhatású földben szebben virágzik.

Virágaik igen kedveltek a méhek, beporzók körében.

Fajtái:

Tricyrtis formosana ‘Dark Beauty (60-90 cm magas, jó fagytűrő képesség, erősen pettyezett)

Tricyrtis hirta (kisebb virágok, sűrűbb levelek)