Viburnum carlcephalum (illatos labdarózsa)

Az illatos bangita (Viburnum carlcephalum) kb. 1,5-2 méteres magasságot és szélességet elérő, laza ágrendszerű (fél)örökzöld díszcserje.

Levélzetét ovális alakú, fonákjukon, szürkén molyhos levelek alkotják, melyek ősszel barnás-vörös árnyalatot kapnak. Kellemes illatú, a (legillatosabb bangita fajta) fehér-rózsaszín gömbös virágzata áprilisban és májusban nyílik.

március közepén (fent)

A viburnum × carlcephalum, másnéven, "illatos hógolyó", vagy "illatos hólabda",az Adoxaceae (korábban Caprifoliaceae) családjába tartozó, kerti eredetű hibrid virágos növény. 

A V. carlesii (illatos bangita, koreai fűszeres bangita, szépvirágú ostorménfa) és a V. macrocephalum (kínai hógolyó bokor, Chinese Snowball Viburnum) keresztezése folyamán jött létre.

A 3 méter magasra és szélesre növő, lombhullató cserje, szív alakú levelekkel rendelkezik, amelyek ősszel gyakran pirosra váltanak. Leveleit részben meghagyja, úgy telel át.

Április-májusban ontja virágait, de enyhébb időben már márciustól elkezdődhet a virágzása. Bimbói sötétrózsaszínek, a teljesen kinyílt virágok, melyek gömb alakú virágzatba tömörülnek fehér színűek. Dúsan virágzik, nyár elejéig hosszan díszíti a kertet.

A sok illatos, csőszerű fehér virágból álló kerekded virágfejek nyár elején nyílnak. A virágzás későbbi, mint sok más lombhullató viburnum esetében. A virágokat ősszel jelentéktelen vörös-fekete termések követik.

Ha egymagában ültetjük virágaiból nem fejlődik termés, ugyanis nem öntermékeny. Ahhoz, hogy termést érleljen egy másik bangitára lesz szükség a beporzáshoz. Termései kezdetben piros, majd fekete bogyós termések, melyek szépen díszítik az őszi a kertet, de vigyázat, ezek mérgezőek!

Ez a növény elnyerte a Királyi Kertészeti Társaság Garden Merit díját.

Március végén kezd bimbót fejleszteni ... (fent)