Hétről hétre alakítom kertemet, hiszen minden nap van új tennivaló kertemben.

Mint ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma talaj, nincs két egyforma kert sem, így a saját területeden, a saját gyakorlatodban kell kialakítanod kerti teendőidet.

Te ismered a saját kertedet. (vagyis: ismerd meg kertedet) 

Én csak ötletet, esetleg inspirációt szeretnék adni.

1. hét (január 2.-8.)


kert bejárat napsütésben ...


Csodálatos, napsütéses hetet tudunk magunk mögött.  

Sokszor le kellett fognom a saját kezemet, nehogy valamelyik növényt elkezdjem metszeni. 

A rózsák még csendesek, de a bugás hortenziák rügye már jelentősen megduzzadt. Ennek ellenére nem metszem, még korán van. 

Ellenben a lágyszárú évelőket folyamatosan vágom vissza, így talán időt nyerek, ha "berobban" a tavasz. 

Kertem nagysága, tájolása és elrendezése lehetővé tette, hogy lakószobákat alakítsak ki, így a növényágyásokat (virágágyásokat) lépcsőzetesen, folyamatosan tudom rendbe tenni, felkészíteni a tavaszra. 

Ezen területek közül a legelső, a fehér, csüngő ágú eperfa alatti terület, a Kiserdő részben.

Azért ez az első, mert itt az évek alatt jelentős mennyiségben elszaporodtak (és mára már nagy lendülettel hajtanak) a hóvirágok.

Bizonyos években január végén, február elején, de az idén már január első heteiben virágait mutogatja lelkesen. 

Néhány helyen, ahol védett és napsütötte a terület (pl: az Új virágágyás) a pompás varjúháj szárait vágtam le, összevagdaltam, visszaszórtam az ágyás felületére, majd komposzttal szórtam be. 

Ez a módszer azért is jó, mert a virágágyás így dekoratív felülettel várja a tavaszt. 

Amíg csupasz, kopár, addig is gazdagodik, "virágzik" a talajélet.


Hagyd élni a talajt, segítsd neki, takard be!

A folyamatos, élő növényborítás (élő mulcs, talajtakaró növényzet) és a minimális talajművelés (nincs ásás, kapálás: "no-till") többféle módon segíti a talaj szerkezetének és termőerejének visszaállítását, és/vagy megőrzését.


cserjés hortenziák alatti terület lombbal és komposzttal takarva ...


Megfelelő talajtakaró növények kiválasztásával növelhetjük a biológiai diverzitását, és javíthatunk területünk önfenntartó képességén is. 

A különböző növények más-más szerepet töltenek be az életközösség védekezési rendszerében, a fajok változatossága megtöri a kórokozók és kártevők ciklusait. Az egész éves gyökérfolytonosság miatt a folyékony szén útvonala töretlenül áramoltathatja a gyökérzónába a napfényből, levegőből és talajfelszínről érkező növényi és mikrobiális táplálékot, építve a humuszt, és újból megkötve a légköri szén-dioxidot.

A talaj felszínén lévő (tavaly őszről meghagyott lomb) maradványok elnyelik a taposásból eredő nyomást, valamennyi része bele is süllyed a talajba, így ezek lazává teszik a talaj felső rétegét (a víz és a levegő könnyen mozoghat a talajban).

A növények és azok maradványai a gyökérzettel együtt élőhelyet, táplálékot biztosítanak a talajlakó szervezeteknek (különösen a gombáknak és gilisztáknak).

 

gombák és giliszta-kupac  ...


Ezért van az, hogy amikor a virágágyásban hézagpótlónak ültetek egynyári növényt (május, júniusban), akkor az elszáradt szárait, leveleit és főleg a gyökérzetét a következő évben (tavasszal) nem szedem ki, hiszen ott már egy bizonyos kis "életközösség" alakult ki, nem bolygatom. Pár év alatt majd lebomlik (eltűnik), gazdagítja a talajt. 

Ha így, vagy hasonlóan teszünk, évek alatt, jelentősen javulni fog talajunk porozitása (pórus rendszere), de szerkezeti épsége is, így megakadályozva a kimosódást és eróziós károkat.

A szármaradványok legalább (kb.) 30%-ának fennhagyásával a területen, elérhetjük:

- talajhőmérséklet szabályozását (nyáron nem forrósodik fel, télen nem hűl le),

- talaj párolgásának csökkentése (nem szárad ki hamar), 

- talaj tömörödöttségének megszüntetése (anyagos talaj lazább, homokos termékenyebb), 

- gyomokat elnyomja (kevesebb gazolás), 

- szél- és a víz eróziójának megszüntetése/csökkentése, 

- gazdag élőhelyet biztosít a hasznos szervezeteknek,

- a talaj szervesanyagmennyisége jelentősen emelkedik/javul. 

(Forrás: Talajreform.hu)


nyírfa ága és moha ...


nyírfa darálék és lombja ...a növényágyásban.2. hét (január 9.- 15.)

Igen változékony, de enyhe napokat hagyhatunk magunk mögött. 

Szinte mindenből jutott: napsütésből és kiadós esőből, szélből és csendes, tavasziasnak mondható időjárásból. 

Amikor az időjárás engedte, természetesen a kertben voltam.

A korábban már levágott lágyszárú évelők (főleg a tündérfürt és a szellőrózsa) szárát, levelét vagdaltam össze és a virágágyásra szórtam vissza.

teraszon lévő növényágyás mulcsolása az ott élő növényekkel (őszi szelőőrózsa, tündérfürt és varjúháj, valamint komposzt, vékony hamuréteg és karácsonyfa apríték ...


Nagyon sokan, a karácsonyi ünnepek után, most válnak meg szeretett fenyőfájuktól. Ezért a héten 5 db, jólmegtermett, duci fenyőfát sikerült felaprítanom.

aprítógép, a nagy segítőtárs ...


mulcsolás több lépésben ...


karácsonyfa aprítéka ...


Ismerősőktől még plusz 2 fenyőfát kaptam, tehát lesz még munka jövő héten is! 

Meglepően, egészen gyorsan ment, az 5 db fát, közel 2,5 óra aktív munkával sikerült felaprítani és visszajuttatni a természetbe.

Kertemben, főleg azokra a helyekre szórtam, amely növények kedvelik a savanyú földet (de nemcsak oda!).

 

kerti hortenziák fenyőmulcsban várják a tavaszt ...


Ilyen helyek például: a hortenziák körül, fenyők alatti területek, Hosták környezetében, japán juharok és korallberkenyék tájékán. 

Mivel ezek a fenyők többnyire Nordmann fajtájúak voltak, ezért inkább szürkés-zöldek lesznek száradás után is, tehát az igen dekoratív színük megmarad. Amennyiben mégsem lesz szép, még mindig gondolkodhatok azon, hogy szórjak e rá vásárolt, osztályozott fenyőkérget, vagy vékony rétegben komposztot kapjon?! 

(Ezt majd tavasszal is ráérek eldönteni.)

Természetesen majd mutatom, hiszen mindent dokumentálok ebben az évben szöveggel és fotóval is.

Vágott fenyőt vásároltunk, akkor mire is használhatjuk? 

- Gyűjtőhelyre vihető, vagy kitehető a kuka mellé.  

- Komposztáljuk be!

A fenyőféléket ugyanúgy bekomposztálhatjuk, mint bármi más nővényi maradékot, viszont érdemes külön komposztdombot készíteni erre a célra, mert a végeredmény egy savanyúbb talaj lesz. 

A fenyőfélék amúgy is lassabban tudnak lebomlani a gyantatartalmuk miatt, viszont kiváló plusz talajunk lesz a savanyú talajokat kedvelő növényeink számára. 

Így akár azáleaféléket, hortenziát, áfonyát is nevelhetünk ezzel a keverékkel majd.

- Mulcsként használható. 

Ha lucfenyőnk volt, akkor várhatóan már le is potyogott lassan róla az összes tűlevél. 

Mulcsként a tűlevelek miatt nem célszerű használni a vágott fenyőt, csak akkor, ha olyan fenyőféle, melynek a tűlevelei nem a szúrós fajták közé tartoznak. Ilyenkor mulcsnak bedarálhatjuk a fát és az is a mulcskészítés mellett szól, hogy a magas gyantatartalom miatt nehezen fog elkomposztálódni, tehát egészen sokáig alkalmas talajtakarásra. 

De itt is felhívnám a figyelmet, hogy a fenyő savanyítja a talajt még mulcsként is, tehát főleg a savas talajokat kedvelő növények alá tegyük!

(Bár a tapasztalatom az, hogy vékony rétegben szinte minden növény köré szórhatjuk!)

 - Dekorációba építve, ha még zöldek a tűlevelek. 

Sok fenyőfélének sokáig szép zöldek maradnak a tűlevelei (pl: Nordmann), így téli kültéri dekorációkba is alkalmasak lesznek. Balkonládás növény összeültetésekhez a téli hangulatért vagy akár nagyobb hajtásokra, gallyakra vágva az évelőágyásra rá is fektethető (rózsatövekhez), mert az enyhe időjárás miatt sok növény elkezdett már beindulni, hajtani és akkor a gallyakkal kicsit védhetők lesznek az esetleges hideg beköszöntekkor.

fenyő ágak és lombok keveréke ...3. hét (január 16.-22.)

Tudván, hogy újabb esős napok jönnek, a fűre vékony rétegben még kiszórtam a maradék komposztot, had mossa be a fűszálak közé, a talajba. 

A hét elejei kiadós eső miatt egyelőre áll a víz a kertben, ezért a növényágyásra most nem is lehet rámenni! 

Folytatom a fenyőfák összevagdalását, aprítását. 

Még mindíg van "ajándék" fenyőfa, melyek itt állnak, toporognak a kert kapujában, bebocsátásra várnak, és még a saját fenyőfánk feldolgozása is soron következik, mely kiemelt helyre fog kerülni. 

A héten beszerzésre kerültek újabb vízgyűjtő hordók, melyeket a helyükre állítottam. Most már jöhetnek az esős napok 

.... Mióta „üzembe állítottam”, nem esett az eső!!! 

Sebaj, a helyükön vannak, várjuk az újabb égi áldást!

esővízgyűjtó tartályokat elhelyeztem ...


4. hét (január 23-29.)

Ezen a héten igazi, tavaszindító napoknak örvendhettem, ... bár a héten szinte minden évszak felsorakoztatta magát.

A növényágyások „kitisztítását” a hóvirág-mezőnél kezdem el, majd folyamatosan haladva, a teraszon lévő két virágágyás, valamint a terasz és a tó közötti növényágyás/virágágyás következett. 

Itt visszavágásra és aprításra kerül az őszi szellőrózsa (Anemone), a vörös sédkender, virginiai veronika, macskamenta, varjúháj …, valamint talajtakaróként funkcionáló kis levelű meténg is. Ugyanis itt már a kora tavaszi hagymások, krókuszok, gyöngyikék kibújnak egy-két enyhébb nap után, de a tulipánok is már ott tolonganak az avarkupacok alatt. 

tulipánok törnek elő a levélkupac alól ...


Folytattam a karácsonyfák összedarabolását. Összességében 8 db jól megtermett, szép példány pihen és alakul át kertemben. 


Egész „télen” nem tudtam eldönteni, hogy alszik-e a kert, vagy csak álmodozik, heverészik, esetleg pihenget ….? 

A növények mindent megmutatnak! 

Nem tudnak „hazudni”, sőt a maguk módján tájékoztatnak minket. 

Elvem: mindenkinek ismernie kell a saját kertjét, 

sőt:

Ismerd meg kertedet!

Minden nap sétálj benne, figyeld a levelek rezdülését, a virágok (igen, már/még vannak virágok) szirmainak változását, a madarak hívó szavát … 

Mindenre figyelj! ... Figyelj mindenre!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy/voltál, hogy esett a hó, akkor figyeld meg, hogy hol van a legvastagabb hóréteg és hol vannak üres, tiszta helyek. 

Ilyen például a nagyobb fenyők alatti területek. 

Ez az információ sokat segíthet abban, hogy tudjad, itt, kertednek ezen a területén fokozottabban kell figyelned a csapadék megőrzésére, eloszlására. A későbbiekben, ezen a részen biztosan kiegészítő locsolást kell tenned (nemcsak nyáron). 

Mivel kertem Budapest egy védett területén (szélárnyékos, közepesen benapozott) található, ezért a megfelelő figyelem mellett már elkezdtem a lágyszárú évelők visszavágását (vörös sédkender, virginiai veronika, őszi szellőrózsa).

A szakkönyvek általában annyit írnak, hogy tavasszal (kora tavasszal) tegyük ezt meg, ugyanakkor nekünk kell eldönteni, hogy ez az időpont mikor jön el (eljött-e már a megfelelő időpont!?).

A „talaj felszínéig történő visszavágás”, vagy a "talaj közelében” való visszavágás nem feltétlenül azt jelenti, hogy teljesen le kell tarolni a növényszárakat, a földet is kivágva! 

Hagyjunk mindig pár centiméternyit a tavalyi szárakból. Ez nemcsak azért kell, hogy később megtaláljuk a növényünket, hanem azért is, mert így nem hatolnak be olyan könnyen a kórokozók és az esetleges fagyos reggeleken kellő védelmet tud még nyújtani. 

A levágott nyesedéket halmozzuk vissza a talaj felszínére, hogy kertünk talaja egészséges legyen. 

ősziszellőrózsa (Anemone) levágott szárai ...

varjúháj, száraz fűfélék aprítéka ...


Ennek érdekében sok mindent tehetsz: 

-folyamatosan takard a talaj felszínét (gyomok elnyomása),

-minimálisan bolygasd a talajt (no-till), 

-sok féle, fajta növényt ültess (növénydiverzitás)…. 


Természetesen ez csak egy picike része a sok-sok tennivalónak, mellyel megkönnyíthetjük a kerti munkáinkat.

Folytatás következik, - minden héten!

terasz előtti növényágyás a tóval és a stég részletével ...


hortenziás pihenő kevéske hóval takarva ...

Viburnum tinus „Eve Price” ....

szártalan kankalinok cserépben, védett helyen ...


Skimmia japonica cserépben nevelve ...5. hét (január 30. - február 5.) folyt köv. februárban ...


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.