Zöld kerti tippek

Ebben a nagy forróságban sok növényünk dél körül már "lógatja", ha nem is az orrát, de a leveleit biztosan. 

Még akkor is, ha 

- nem napon van, hanem árnyékban,

- és akkor is, ha biztosan jól meglocsoltuk, nedves a talaj a gyökérzóna körül.

Tehát óvatosan a locsolással!

Lehet, hogy csak "jelez" növényünk, de nem kell locsolni, mert eléggé nedves az ültető közeg.

Várjuk meg a köv. reggelt és ha még mindig kókad, kevés vizet adjunk, de előtte kezünkkel nézzük meg a talajt, hogy valóban száraz-e?!

Ilyenkor a túllocsolás a legnagyobb probléma, és ezt a növény sokkal nehezebben tudja tolerálni.

Ha a túlöntözött növény gyökere levegőtlen környezetbe kerül, befullad, a növény ilyenkor elhal, majd elrohad.

A talaj takarása vastag mulcsréteggel, sokat segít, hogy a talaj minél jobban megőrizze a nedvességet. (fent)


A növények is éppúgy szenvednek, mint mi, emberek!

A forró nyári napokon lezárják a levegőnyílásokat, ha vízre van szükségük. Ezzel megakadályozzák a vízveszteséget és védelmet nyújtanak maguknak.

De csak bizonyos hőmérséklet határok között tudnak védekezni a magas hőmérséklet hatásaival szemben (többlet vízfelvétel, párologtatás, összesodródnak a levelek).

Az intenzív napsugárzás károsító hatásának (napégés) elkerülésére egyes növények a leveleiket igyekeznek hegyes szögbe állítani (például a "furulyázó" kukorica). A komposztáló felé vezető út a Zöld pagonyban, mely igazi "élménytúra"!

Egyre több növény virágzik: évelő- és egynyári nefelejcsek, kapotnyak, illatos ibolya, kutyatej, rózsaszín virágú díszeper, indás ínfű és még sorolhatnám a tengernyi talajtakaró növényt, melyek a komposztáló és magaságyás felé vezető út környékén élnek.

Azért, hogy a sok talajtakarót, virágzó évelő növényt ne nyomja le a locsoló tömlő, "Y" alakú botokat teszek ki támasztékul.

Ezeket a pálcákat már a tavaszi cserjék visszavágása során külön gyűjtöm és félreteszem. Ilyenkor nagy hasznát veszem, hiszen állandó, fix helyen hagyom a locsoló tömlőt, amikor pedig locsolni szeretnék, akkor a végén lévő gyorscsatlakozót használom. Mutatom is az alábbi fotókon.

Akik a legközelebbi kertlátogatásra eljönnek, nekik is maradt még pár darab, szívesen átadom, hogy a Ti kertetekben is hasznos segédeszköz lehessen.

+ Tipp:Amikor egyes növényeket bujtással szaporítok, akkor is segítségemre van, ezzel szorítom le a szaporítani kívánt ágat.

Tudjátok: semmi nem felesleges, mindent fel lehet használni!

Akinek volt szerencséje kertlátogatás alkalmával a kertem hátsó, eldugott kis szegletébe eljutni, ahol nemcsak a magaságyást és a komposztálót "csodálhatta meg" , hanem (most kivételesen, szemléltetés célzattal) a locsoló tömlőt szándékosan kint hagyva, az "Y" alakú botokat mire is használom?!Pár nappal ezelőtt mutattam nektek, hogy az "Y" alakú ("horgászbot tartó") ágdarabokat mire is használom?!

Lehet locsoló tömlő tartónak is használni, de ...a hatalmas, kínai (vagy japán rebarbara) leveleit is megtámaszthatom vele.

Eddig spárgával kötöztem össze, de nagyon csúnyának bizonyult, nem volt természetes megjelenése a növénynek.

Most viszont éppen olyan, mint amilyennek megálmodtam!Az előkertben lévő csobogóból rendszeresen kell szednem az algát, mert a vízmennyiség kicsi, a vízmélység  alacsony, ezért sokkal hamarabb átmelegszik a víz, így az algák is kedvükre szaporodhatnak....

... de én ennek nagyon örülök!
Ugyanis a kiszedett algát újrahasznosítom!

Kb. fél óráig szárítom a csobogó szélén, hagyom, hogy a benne lévő élőlények visszamásszanak a vÍzbe, majd a környező növények talajfelszínére helyezem, majd beszórom komposzttal, vagy mulccsal. Cserepes növények ültetésénél is használom (páfrányok, árnyékliliomok, kínai hamuvirág, végzetcserje). ...Igy tökéletes és biztos a vízmegtartó képessége.

Az algát a kertben többféleképpen felhasználhatjuk. 

Komposztálás: 
Az alga kiváló komposztanyag lehet, összegyűjthetjük, és a komposztba keverhetjük. Így hozzájárulunk a talaj tápanyagellátásához.

Növénytrágya készítése: 
Az algát vízzel keverve növénytrágyaként használhatjuk. A növények tápanyagigényét kielégíti, és segíti a növekedésüket.

Ágyások takarása: 
Az algát a kerti ágyások között elterítve megakadályozhatjuk a gyomnövények növekedését. Az alga lebomlik, és tápanyagokat juttat a talajba.

Tóparti talaj javítása: 
Az algát a tóparti talajra is szórhatjuk. Segít a talaj szerkezetének javításában és a vízvisszatartásban.

Fontos, hogy ne tegyük a kerti tavunkba vissza, mert az újraalgásodás veszélyét hordozza magában.Mulcsolás különböző anyagokkal, melyek kertünkben is megtalálhatóak:

Kertemből pár ötlet a sok közül.

-fenyőtobozok,

-fás szárú cserjék ágaprítéka,

-lombos fák ágaprítéka,

-nyírfák vékonyabb ágának és termésének daráléka,