Június/ Szent Iván hava /nyárelő hava / Napisten hava

A nyár első hónapjához érve már végére értünk az ültetéseknek és a nagyobb kerti munkálatoknak.

Elültettük az évelő növényeket, visszavágtuk már tavasszal  a nyáron nyíló virágzó cserjéket, első sövénynyírás is megvolt, a balkonládában már nyílnak az egynyári növények, befejeződött az ültetés és a magvetés ideje, akár már hátra is dőlhetnénk a nyugágyon?!

A kertész azonban most sem tétlenkedhet, hiszen a kertnek állandó gondozásra van szüksége, a vetést és az ültetést követően most az ápolás és a táplálás kerül fókuszba.

Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

Az egyik legfontosabb feladat júniusban a gyomok elleni küzdelem és a talaj felszínének lazán tartása, illetve takarása fenyőkéreggel, vagy félig érett komposzttal, fűnyesedékkel, aprított kerti ágakkal.

Mivel ilyenkor már nem számíthatunk fagyra, a szobanövényeinket is érdemes kitenni kicsit az erkélyre, ablakpárkányra, ám mivel a legtöbb szobai növény nem kedveli a tűző napot, árnyékos, félárnyékos helyre tegyük őket, szoktassuk a kinti levegőhöz és ügyeljünk a locsolásra is.


Június a rózsák virágzásának kezdete. Az elszáradt virágokat óvatosan távolítsuk el, hogy a rózsabokor ne veszítsen túl sok levelet. Gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról.A rózsa betegségei, mint a lisztharmat, a rózsarozsda ritkán lépnek fel, ha a megfelelő fajtát a megfelelő helyre ültettük. A beteg leveleket azonnal vágjuk le, és ne adjuk a komposzthoz!A frissen ültetett rózsa meghálálja, ha esténként jól beiszapoljuk vízzel. 

A leveleket ne öntözzük! A jól begyökeresedett töveket viszont alig kell öntözni. A szerves trágyától a rózsa erőteljesebb lesz, és gazdagabban virágzik.Kísérő növényekről sem feledkezzünk meg (pl: levendula, macskamenta).


A sövények ebben az időszakban vannak teljes növekedési fázisukban, ezért ilyenkor kell őket gondosan és gyakran nyírni, hogy tömött, sűrű legyen az ágrendszerük. 

Ha a sövényben kismadarak fészkelnek, várjunk a nyírással, míg kirepülnek. 

Egy spárga mellett a sövényt egyenesre vághatjuk.

A gyepet most a csapadékmennyiségtől függően hetente (esetleg 4-5 naponta) nyírjuk, és megfelelően öntözzük. (ritkán, de bő mennyiséggel)

Amennyiben tavasszal kellőképen elláttuk szerves trágyával, a növekedés erélyes lesz, a gyomoknak esélyük sincs, munkánk csak annyi: sűrűn kell nyírni.

Ha rendszeresen nyírjuk a füvet, akkor erősebbek és egészségesebbek lesznek a fűszálak, amelyek azután a gyomnövényeket is elnyomják. (a fűnyesedék mulcsozáshoz is felhasználható)


Növényvédelem

Érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni órákban elvégezni a kerti munkákat, mivel napközben túl nagy lehet a hőség.

Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték.

Júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. 

Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. 

Az elbujt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük. Közvetlenül a talaj felett erősítsünk hullámpapír gyűrűt a fa törzsére (a hullámpapírt 20 cm magasságban hajtsuk ketté középen, fektessünk a hajlatba zsineget, és azzal kötözzük a fatörzshöz). 

A lárvák a hullámpapír csövecskéit jó búvóhelynek találják a bábozódáshoz. 

Hasznos segítőtársaink, a madarak hamarosan rátalálnak az ínyencségekre, és kicsipegetik a bábokat vagy lárvákat. 

Nagyon meleg nyarakon, augusztus végén az eljárást ismételjük meg.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.