Június/ Szent Iván hava /nyárelő hava / Napisten hava

A nyár első hónapjához érve már végére értünk az ültetéseknek és a nagyobb kerti munkálatoknak.

Elültettük az évelő növényeket, visszavágtuk már tavasszal  a nyáron nyíló virágzó cserjéket, első sövénynyírás is megvolt, a balkonládában már nyílnak az egynyári növények, befejeződött az ültetés és a magvetés ideje, akár már hátra is dőlhetnénk a nyugágyon?!

A kertész azonban most sem tétlenkedhet, hiszen a kertnek állandó gondozásra van szüksége, a vetést és az ültetést követően most az ápolás és a táplálás kerül fókuszba.

Kertem növényeit a Danuba Garden termékeivel kezelem és ápolom. Ettől olyan szépek és egészségesek.

Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

Június elején az egyik legfontosabb feladat a lágyszárú évelők visszavágása, a 

Chelsea chop: lágyszárú évelők május végi (június elejei) visszavágását jelenti, ami jelentősen kitolja a virágzási időt és növényünk kompaktabb, tömörebb, jó felépítésű, erősebb tartású marad.

Ez a technikai a híres angliaiai Chelsea Flower Show-ról kapta a nevét (amikor is az évelők virágzását a kiállítási időpontra időzítik), melyre minden évben, május végén kerül sor.

A visszavágás titka abban rejlik, hogy vagy a teljes növényt (minden virágszárat) visszavágják felére, harmadára ...., vagy pedig csak a hajtások egy részét, vagy a növény külső részén lévő hajtásokat, vesszőket egyharmadával, felével.
Ez biztosítja, hogy a növény 4-6 héttel tovább virágozzon, kitolja és/vagy megnöveli a virágzási időt, zömökebb, alacsonyabb, kompaktabb, tömörebb maradjon, ezáltal a szár állóképessége is sokat javul. Jó felépítésű, erősebb tartású marad. Nem kell karózni, valamint az sem elhanyagolható szempont (mint pl. a podagrafű esetében), hogy a jelentős terjedését, szaporodását is megakadályozhatjuk.... vagy ellenkezőleg: szaporítóanyagokat kapunk a levágott hajtásokból!

Ezt a technikát különösen az olyan nyáron, nyár közepén (későn) virágzó évelőknél érdemes alkalmazni, mint a méhbalzsam, varjúháj (Sedum), bíbor kasvirág, mirigyes és kopasz őszirózsa, bugás lángvirág, izsópfű, mentafélék jelentős része (gyümölcsös is), macskamenta, veronika félék nagy részében.

Itt olvashatsz róla bővebben: https://www.zoldpagony.com/bejegyz%C3%A9sek/chelsea-chop

Az egyik legfontosabb feladat júniusban a gyomok elleni küzdelem és a talaj felszínének lazán tartása, illetve takarása ágaprítékkal, vagy félig érett komposzttal, fűnyesedékkel, aprított kerti ágakkal.

Mivel ilyenkor már nem számíthatunk fagyra, a szobanövényeinket is érdemes kitenni kicsit az erkélyre, esetleg az ablakpárkányra, ám 

-mivel a legtöbb szobai növény nem kedveli a tűző napot, árnyékos, félárnyékos helyre tegyük őket,

- szoktassuk a kinti levegőhöz és ügyeljünk a locsolásra is?

Június a rózsák virágzásának kezdete. Az elszáradt virágokat óvatosan távolítsuk el, hogy a rózsabokor ne veszítsen túl sok levelet. Gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról.

A rózsa betegségei, mint a lisztharmat, a rózsarozsda ritkán lépnek fel, ha a megfelelő fajtát a megfelelő helyre ültettük. 

(A vélemények megoszlanak, hogy inkább vitessük e el a beteg leveleket, vagy tegyük otthon a komposztba?
Ha nem tudsz dönteni, akkor a Főkert elviszi a zöldhulladékot, ahol komposzttelepen magas hőfokon, prizmákban komposztálják, de ne dobd a szemetesbe, háztartási hulladékgyűjtőbe!

A frissen ültetett rózsa meghálálja, ha esténként, locsoláskor jól beiszapoljuk a locsolóvízzel.

A leveleket ne öntözzük! A jól begyökeresedett töveket viszont alig kell öntözni. A szerves trágyától a rózsa erőteljesebb, egészségesebb lesz, és gazdagabban virágzik.

Pl: az alga termékek kiválóak erre: https://danubagarden.hu/termek/asco-alga/

Kísérő növényekről sem feledkezzünk meg (pl: levendula, macskamenta).

A sövények ebben az időszakban vannak teljes növekedési fázisukban, ezért ilyenkor kell őket gondosan és gyakran nyírni, hogy tömött, sűrű legyen az ágrendszerük. 

(A fotót, egy kedves kertlátogatóm készítette)

Ha a sövényben kismadarak fészkelnek, várjunk a nyírással, míg kirepülnek. 

Egy spárga mellett a sövényt egyenesre vághatjuk.

Kora tavasszal komposztot kap a sövény alatti talajfelszín, nyáron fűnyesedéket, ősszel a lehullott lombból kap bőven.

A gyepet most a csapadékmennyiségtől függően hetente (esetleg 4-5 naponta) nyírjuk, és megfelelően öntözzük. (ritkán, de bő mennyiséggel)

Amennyiben nem használjuk rendszeresen, vadvirágos rét van a kertünkben, ebben az esetben ritkábban, akár egy hónap szünetet is tarthatunk. Ez mindig attól függ, hogy mi a cél a fűfelülettel, mi a rendeltetése.

Amennyiben tavasszal kellőképen elláttuk szerves trágyával, a növekedés erélyes lesz, a gyomoknak esélyük sincs, munkánk csak annyi: nyírni (időközönként) és locsolni.

Ha rendszeresen nyírjuk a füvet, akkor erősebbek és egészségesebbek lesznek a fűszálak, amelyek azután a gyomnövényeket is elnyomják. 

Fűnyírás után humusz tartalmú szervesanyaggal lássuk el (Blackjak) majd jól locsoljuk be.

(a fűnyesedék mulcsozáshoz is felhasználható, ebben az esetben a rendszeres és gyakori fűnyírásra kell fókuszálni!)

Növényvédelem

Érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni órákban elvégezni a kerti munkákat, mivel napközben túl nagy lehet a hőség.

Kellőképpen kezelt és szerves tápanyaggal ellátott növényeink egészségesek már kora tavasztól kezdve, így a betegségeket sem fogják elkapni, a nyári hőséget is remekül fogják viselni.

Erre a célra több remek terméket is ajánl a Danuba Garden csoport.

Kertemben előnyben részesítem az

https://danubagarden.hu/termek/asco-alga/

és a 

https://danubagarden.hu/termek/softguard/

termékeket.

Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték.

Júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. 

Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. 

Az elbujt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük. Közvetlenül a talaj felett erősítsünk hullámpapír gyűrűt a fa törzsére (a hullámpapírt 20 cm magasságban hajtsuk ketté középen, fektessünk a hajlatba zsineget, és azzal kötözzük a fatörzshöz). 

A lárvák a hullámpapír csövecskéit jó búvóhelynek találják a bábozódáshoz. 

Hasznos segítőtársaink, a madarak hamarosan rátalálnak az ínyencségekre, és kicsipegetik a bábokat vagy lárvákat. 

Nagyon meleg nyarakon, augusztus végén az eljárást ismételjük meg.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.