Chelsea chop

 Virginiai veronika, visszavágás után pár héttel (fent), bejegyzés végén a visszavágás utáni fejlődése


Az úgynevezett Chelsea chop: a (főleg) lágyszárú évelők május végi (június elejei) visszavágását jelenti, ami jelentősen kitolja a virágzási időt és növényünk kompaktabb, tömörebb, jó felépítésű, erősebb tartású marad.

Ez a technikai a híres angliaiai Chelsea Flower Show-ról kapta a nevét (amikor is az évelők virágzását a kiállítási időpontra időzítik), melyre minden évben, május végén kerül sor.

Az utóbbi években az időjárás nagymértékű átalakulása (és az, hogy Angliában más időpontban virágoznak az évelő és egynyári növények), ez az időpont jelentősen megváltozni látszik hazánkban is! Ezért folyamatosan figyelni kell növényeinket és az alkalmas időpontban kell ezt a visszavágást megtenni! 

Nem lehet általánosságban beszélni és cselekedni. 

Régebben az iskolai év végén tehettük ezt meg, ma már ez korábban, sokkal korábban szóba kerülhet.

A visszavágás titka abban rejlik, hogy vagy a teljes növényt (minden virágszárat) visszavágják felére, harmadára ...., vagy pedig csak a hajtások egy részét, vagy a növény külső részén lévő hajtásokat, vesszőket egyharmadával, felével.

Ez biztosítja, hogy a növény 4-6 héttel tovább virágozzon, kitolja és/vagy megnöveli  a virágzási időt, zömökebb, alacsonyabb, kompaktabb, tömörebb maradjon, ezáltal a szár állóképessége is sokat javul. Jó felépítésű, erősebb tartású marad. Nem kell karózni, valamint az sem elhanyagolható szempont (mint pl. a podagrafű esetében), hogy a jelentős terjedését, szaporodását is megakadályozhatjuk.... vagy ellenkezőleg: szaporítóanyagokat kapunk a levágott hajtásokból!

Ezt a technikát különösen az olyan nyáron, nyár közepén (későn) virágzó évelőknél érdemes alkalmazni, mint a méhbalzsam, varjúháj (Sedum), bíbor kasvirág, mirigyes és kopasz őszirózsa, bugás lángvirág, izsópfű, mentafélék jelentős része (gyümölcsös is), macskamenta, veronika félék nagy részében.


 Sedum, előtte ... (fent) és utána (lent)

                                          a levágott szárrészekből új növény kialakulóban ...

Ezzel a módszerrel a szétesésre hajlamos évelők, mint például a varjúháj és a lángvirág kompaktabbak lesznek és stabilabban állnak, virágzatuk száma, mennyisége akár megkétszereződhet. Tovább és hosszabban fognak virágozni.

Mindenképpen figyeljük meg a virágszárakat, ha már látható a virágzat, akkor nem ajánlatos visszavágni.

Új, frissen vásárolt növénynél már jól láthatóak a virágok, sőt már virágzik is, ebben az esetben se vágjuk vissza, inkább majd jövőre, amikor megerősödött.

Mindenkinek csak ajánlani tudom! 

Kísérletezzen, vágjon bele! Szó szerint!

                                                                   Monarda visszavágva ...

varjúhájak: bal oldali cserépben, visszavágva, jobb oldali a levágott hajtásokból új növény létrejötte.

fűszernövény-társaság, ahol a Sedum is tökéletesen beilleszkedik.


Virginiai veronika virágzása, majd visszavágási folyamatai (lent)

Virginiai veronika visszavágása ..., majd további fejlődése:


Virágzása a visszavágás után (fent)