Május / pünkösd hava / tavaszutó / ígéret hava 

Az év ötödik hónapja, amely talán a legtöbb ember számára kedves időszak. 

Ebben a hónapban ünnepeljük az édesanyákat, a nevetés világnapját, a születés hetét, valamint az iskolákban a ballagásokra is sor kerül. 

Minden virágzik, zöldül, zsong a természet, az utolsó fagyos éjszakáknak is búcsút inthetünk, ugyanakkor a kártevők és kórokozók is teljes gőzzel munkába állnak. 

Sajnos ebben a hónapban, májusban jelenik meg a legtöbb kártevő! . 


A leggyakoribb rendszeres kerti munka: a fűnyírás. 

Ezt már elkezdtük áprilisban, amikor a gyep kb 3-5 cm magasságú volt, szellőztettük, átgereblyéztük, felfrissítettük. Most van a legnagyobb növekedési időszakában a füvünk, úgyhogy gyakran, akár hetente kétszer is vágnunk kell. 

Lassan állítsuk be a nyári gyepmagasságot, mely 2,5-3,5 cm között legyen. 

Ha szükséges, a gyep újravetése, vagy pótlása magvetéssel a régi fű közé (felülvetése) most történjen, ne várjuk meg a melegebb, szárazabb hónapokat. 

Vízi- és mocsári növényeket elültethetjük a kerti tó vizébe, amely lassanként már felmelegszik. 

Kerti tó tisztítása: nem szoktam a tavat tisztítani, leengedni a vizét, mert nagyon sok állat (béka és hal) a mocsaras részben alszik, csak megzavarnám őket. 

Ezért inkább az elhalt növényi részeket szedem ki óvatosam, hogy ne háborgassam az életüket. 

Ahogy melegszik az idő, hónap vége felé, bio szerekkel táplálom a vizet, mely az ott élő állatokra is jó hatással van. 


A hónap végén néhány szobanövényt is kivihetünk a szabadba. 

Óvatosan szoktassuk a kinti léthez. Először csak védett, félárnyékos helyre tegyük, amikor még csak 25 fok körüli a hőmérséklet. 

Ne a legnagyobb melegben szoktassuk növényeinket, ne tegyük tűző napra, mert gyenge, érzékeny leveleik a legkisebb naptól is megbarnulhatnak, leéghetnek. 


Időszerű az egynyári virágok vetése, mint pl. oroszlánszáj, körömvirág, pillangóvirág, napraforgó. 

Tökéletes az időpont a földlabdás, konténeres fás növények ültetésére, illetve tűlevelűeket ültetni. 

A konténeres évelők a többi konténeres növényhez hasonlóan most, de akár később is nyugodtan ültethetők, az év legnagyobb részében (kivétel a fagyos föld és a nagy meleg, száraz nyár). 

Az elültetett növényeket lássuk el megfelelő, bőséges szerves trágyával. Ültetés után locsoljuk be! Az egészséges gyökérfejlődéshez ez elengedhetetlen. 


Itt van az ideje a sövények első vágásának is. A művelet során figyeljünk arra, hogy kialakítsuk, és megtartsuk azt az enyhén trapéz alakú keresztmetszetet, ami biztosítja, hogy ne kopaszodjon fel az alsó ágrendszere. 


Puszpángot nagyon gyakran kell vágni, ez az egyetlen biomódszer a puszpángmoly ellen. Eleinte a felső legfiatalabb hajtáson tanyázik, ezért rendszeres megfigyeléssel, majd vágással lekerül a növényről. 

A levágott részeket égessük el. A metszőollót tisztítsuk meg! 


Április vége óta folyamatosan ültethetjük be a balkonládákat, növénytartókat, dézsákat, petúnia-, muskátli- vagy fuksziavirágok kavalkádjával. 


A tulipánok és a nárciszok és más kora tavaszi hagymások már elnyíltak. Elnyílás után közvetlenül törjük le a magszárakat. 

Ha gondosan akarjuk tulipánjainkat ápolni, elvirágzás után szedjük fel őket, hagyjuk kiszáradni, és a hagymájukat tegyük száraz, hűvös helyre. 

Ha a nárcisz nem virágzott, előfordulhat, hogy a hagymái már túl mélyre süllyedtek. Szedjük ki ezeket is, és pihentessük száraz, hűvös helyen, szalmával vagy forgáccsal letakarva. 

Kertemben nem szoktam a hagymákat felszedni, nem is tudnám, a sűrű növénybeültetés miatt sem! Hagyom visszahúzódni. Az elszáradt leveleket nem távolítom el, a tápanyagok még had húzódjanak vissza a hagymába, a raktározó szervbe. Csak így áll majd rendelkezésre elegendő erő a következő évi bő virágzáshoz.
Bővebben itt írok róla.

Amennyiben zavar minket az elszáradt levelek látványa, megfelelő növénybeültetéssel javíthatunk ezen, esetleg egynyári növényeket ültethetünk melléjük. 

A nyáron virágzó hagymásokat elkezdhetjük elültetni: ilyenek a kardvirág (Gladiolus), a dáliák, a kána (Canna), frézia. 


A magaságyásba, vagy a zöldségágyásba mulcsozás helyett a sorok közé vethetünk zsázsát, spenótot, retket vagy hónapos retket, valamint egynyári fűszernövényeket. 

A paradicsomot a hónap közepére már ki lehet ültetni, időben karózzuk őket. 


Növényvédelem: Általában elmondhatjuk: a legjobb védekezés a megelőzés. Talán a legfontosabb, hogy ellenálló fajokat válasszunk. 

Kerüljük a sűrű ültetést, a zsúfoltságot, a növények között élénken tudjon járni a szél. Növényeinket tartsuk jó kondícióban, melyet folyamatosan tegyünk meg. 

A jó indulás alapját már ősszel meg kell kezdeni (az ültetésnél). 

Most, tavasszal folytassuk a bio szerek alkalmazását, a segítő növények, vagy csalinövények ültetését. 


Alakítsuk ki a vegyszer mentes kertészkedést, Pl: növényi permetlevek használata, megelőzésképp: kártevők ellen csalánlé, gombabetegségek ellen zsurlólé.  

A földibolhák ellen hatékony az édeskömény és a saláta. De úgy is védekezhetsz, ha esős idő után, vagy csalánleves permetezés után a növényekre szitálsz fahamut. A fahamus levelekre nem mennek a földibolhák. 

A kártevők megjelenését sárga lapokkal ellenőrizheted. Ez segíti a kártevők gyérítését is. 

A cseresznyelégy május végén, június elején rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Függesszük ki időben a fákra a sárga lapokat! 

A sárgabarack és a meggy, valamint  egyes bangita fajták száraz ágait vágjuk le, és moníliafertőzés esetén égessük el. 


A csapadék mennyisége májusban (is) kiszámíthatatlan. Folyamatosan, minden évben és minden hónapban fel kell készülnünk a szélsőséges időjárásra. 

Már nem mindig, nem minden esetben számíthatunk a régi, népi megfigyelésekre. 

Száraz időszakokban rendszeresen öntözzünk, és most már bekapcsolhatjuk az automata öntözőrendszert is (ha eddig még nem tettük meg). 

Az öntözésre (esetleg) éjszaka, vagy kora reggel (hajnalban) a legalkalmasabb az idő,mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet, illetve a kilocsolt víz ilyenkor nem párolog el olyan gyorsan, de  nedvesség hamar felszárad, a gombás betegségeknek így nincsen „táptalaja”. 

Fel kell készülnünk azonban nagyobb mennyiségű esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. 

A rózsák például kimondottan érzékenyek rájuk. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális biológiai növénykondicionálóval. 

Ezek a kondicionálók is úgy vannak kifejlesztve, hogy megvédik, és egyben táplálják is a növényt. (Pl:Greenman, Agro)

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.