Tulipán virágzása utáni teendők


Bár sokan hirdetik, hogy a gondos kertész minden évben felszedi a tulipánok hagymáit, ám ezt nem szükséges megteni.


Általános jellemzés:

A hagymás, gumós, hagymagumós és rizómás fajokat hagymás növényeknek, röviden hagymásoknak nevezzük. 

Ezek az évelő, általában lágyszárú növények. Módosult földbeli hajtásaikban vagy szárukban tartalék tápanyagokat raktároznak el, így biztosítva a növény számára az állandó tápanyagellátást tél végén, koratavasszal. 

Jellemzőjük, hogy virágzás után leveleik elszáradnak, behúzódnak. Ide tartoznak a tulipánok is. 

Jellemző, hogy a virágzás alatt a hagymák elhasználódnak, mintegy kiürülnek, és csak a virágzást követő időszakban töltődnek fel.


A botanikai, illetve botanikai eredetű, kis termetű, kis virágú tulipánok edzettek, évről-évre virulnak, nem szükséges fölszedni őket. A botanikai eredetű tulipánokhoz olyan nemesített formák tartoznak, amelyek sok tekintetben még a vad fajokhoz hasonlók. Gyakran barnán sávozott, szélesen csíkos levelükkel is díszítenek. Sarjhagymákról megújulnak. Sokszor ezért tűnik úgy, hogy egyik helyről a másikra vándorolnak.

                                              turkesztani botanikai tulipán, forrás: internet


Ezzel szemben a kerti tulipánok termete, virága, hagymája is nagyobb. Sokan, különösen a tarka fajták vírus érzékenyek. 

Ezért nem árt, ha évenként felszedjük, és selejtezzük őket. 

Sokszor megesik, hogy mégsem kerülnek a tulipánhagymák felszedésre. Ilyenkor számoljunk azzal, hogy bizony minden évben kisebb termetű, és virágú egyedek fejlődnek, illetve a hagymák idővel elpusztulnak, a növények mintegy eltűnnek.

A nagyvirágú, magas fajták hagymáit az elvirágzás után, a levelek leszáradását követően, a hagymák behúzódása után, azok teljes biológiai érettségében, lehetőleg száraz időben szedjük fel. 

Vagyis: kivenni akkor kell a hagymát, ha a növény már visszahúzódott, de még megtaláljuk. 

Ennyi idő elteltével ugyanis a tápanyagok a levélből a hagymába vándorolnak, a hagyma ismét életerős lesz, nagyobb az esélye a következő évi virágzásnak. 

Sajnos, ha túl meleg van, akkor a növény hamarabb visszahúzódik, így nincs ideje a hagymáknak regenerálódni, ez rontja a következő évi virágzási esélyeket.

A tulipánhagymák felszedése után ajánlatos a hagymákat félárnyékos helyen megszikkasztani, akár egy papírdobozban.


1-2 nap elteltével a hagymákat válogassuk át. 

A könnyen leváló pikkelyleveleket távolítsuk el. A csupasz hagymákon ugyanis a betegségek könnyebben észrevehetők. A már ilyenkor jól látható fertőzött és sérült hagymákat válasszuk külön. A fertőzött hagymákat meg kell semmisíteni, el kell égetni. Ezt követheti a fertőtlenítés, vagy csávázás. 

A hagymákat hálóban, esetleg rossz harisnyában gombaölőszer oldatba mártsuk (10 liter vizbe 3 dkg gombaölő por), és áztassuk 20 percig. Ezután jól megszikkasztva kerüljenek tárolásra.

Kiültetésig (augusztus vége, szeptember eleje egészen október végéig) 10 °C körüli hőmérsékleten tároljuk. 

A hagymákat száraz, szellős helyen tartsuk pl. kartondobozban.  

A csávázást (fertőtlenítést) kiültetés előtt ismételjük meg. 

Kiültetés előtt azt is megtehetjük, hogy por alakú gombaölő szerekből egy keveset nejlonzacskóba teszünk, a virághagymákat ezzel jól összerázzuk, majd azonnal ültetünk. 

Legkésőbbi kiültetési idő október vége, hiszen a hagymáknak még be kell gyökeresednie. Kb. a hagyma átmérőjének háromszorosa mélységben ültessünk.


Teendő a sarjhagymákkal:

A kis sarjakból, fiókhagymákból kb. három év alatt szépen virágzó új egyedeket nevelhetünk, így a megújulás generációváltással történik. 

Tulipánnál 3 évente érdemes ezt elvégezni, de például a nárciszt elég csak 6-7 évente bolygatni. 

A fiókhagymák a nagy hagyma tönkje szélén helyezkednek el, amit 2-3 évente különválaszthatunk és elültethetünk. 

Ha még kicsik a sarjhagymák, neveljük őket cserépben, és csak később ültessük ki őket a kertbe a végleges helyükre. Ha a sarjhagymákat nem távolítjuk el, a tő túlszaporodik, a fiókhagymák később érik el virágzó képességüket, és az anyahagyma kimerül.

A hagymák helyben hagyása a virágágyásban

Ahhoz, hogy minden fontos tápanyag visszahúzódjon a hagymába, hagyjuk a növényt elvirágzás után teljesen elszáradni. 


Az idő előtti visszavágás megakadályozza, hogy jövőre virágot hozzon a növény.


Kertemben nem szedem fel a hagymákat, nincs is rá lehetőségem, hiszen a sok és bőséges növényösszeültetés ezt nem tenné/teszi lehetővé.

Örök kérdés marad: letörjük-e a tulipán elhervadt virágait?

Igen, természetesen!
De miért is?A megtermékenyült és elhervadt tulipánvirágból, a szár csúcsán magtok képződik.

Ezt le kell törni!

-mert a mag rendszerint nem érik be, 

-a magtok pedig igen sok tápanyagot von el a virág hagymájától, amelynek addig, amíg a levelek zöldek és asszimilálnak, elegendő tápanyagot kell összegyűjtenie a következő tavaszi virágzáshoz.
-Csak a magtokot kell letörni, a szárat és levelet nem, mert abból még sok tápanyag vándorol vissza, a hagymába.

Tipp:

Amikor letörjük a magtokot, akkor a szirmok mellé ( amelyek már jó esetben a talaj felszínén, közelében pihennek és nem a kukában, de a komposztálóban is tökéletes helyen van), szórhatjuk, dobhatjuk. A nyár folyamán komposztálódik, lebomlik, "eltűnik".

Elvem, hogy minden nyesedék, virágszirom, magtok, elszáradt, vagy elfagyott ág, ugyanoda, az alá a növény alá kerüljön vissza, ahonnan származott.


Mivel segíthetjük még a hagymák tápanyaggal való ellátását?

Tulipánjaink akkor a legszebbek, ha védett, de napos, világos, nem túl napos helyen élnek és virágoznak. (bár bbben az esetben nagyon hamar elnyílnak)

Elvirágzás után is nagy szüksége van a napra, hiszen a nap fényéből is raktároz, erőt merít!

Ezen kívúl érdemes különféle növények főzetével, áztatott trágyalevével megöntözni több alkalommal is, már korán, a virágzás kezdetén, egészen addig, amig nem sárgulnak a levelek (de ez utána már ne locsoljuk!).

Ilyen növények pl:

- a csalánlé, mely sok káliumot, vasat, foszfort, nitrogént, nyomelemeket tartalmaz, fejlődést elősegítő, általános növényerősítő szer.

- fekete nadálytő, mely a virágzás és termések érésének serkentéséhez is nagyszerű trágyalé.

- az alga alapú szerves trágya, mely megbízható alapot biztosít már a fejlődési szakaszban is, ezért érdemes egészen korán, amikor már kihajt a növény, majd az elvirágzás után is.

- paradicsom számára alkalmazott, kálium túlsúlyos szerves trágya.

- baromfi trágya, pellet formában (Tyúkanyó).

- legvégére hagytam, de nem utolsó sorban, hisz mindennek az alapja, a komposzt. Én a virágzás kezdeténél már szórtam a növény köré, már akkor, amikor még csak kb. 10-15 cm magas volt a levele, majd a virágzás utolsó stádiumában, a vége felé. 

Komposztot mind a cserepes, mind pedig a virágágyásban élő tulipánok köré is érdemes szórni, mint általában minden növény köré.


Ha cserepes növényként dekoráltunk a tulipánokkal, akkor is, a levelek elszáradásáig, amennyiben lehet, még tartsuk napos, védett, de nem túl nedves helyen.

Mikor teljesen visszaszáradt, akkor a legtöbb kertész levágja, vagy kihúzza az élettelen szárakat, leveleket. Én nem teszem ezt meg, hanem ezeket a leveleket és szárakat egyszerűen csak visszahajtom a talajra, talaj felszínére, majd komposzttal borítom be, védett helyre teszem őszig. 

komposzttal letakart és betakart hagymás növények.


Csak cserepes növények esetében alkalmazom ezt a módszert, a virágágyásban már nem tudom ezt megtenni, mert addigra ezernyi más lágyszárú és fásszárú évelő tolong a helyért.

Figyelem: nyáron nem igényel sok nedvességet, ne is locsoljuk, had pihenjen! 

Szerencsére kertemben, a virágágyásban, a homokos talajomban kis eséllyel rohad el, még akkor is, ha komposzttal láttam el a virágzás elején és a vége felé. Sőt ebben az esetben a védelem és a vízelvezetés tökéletes.


Monty Don, a világhírű kertész is nagyon sok növényénél alkalmazza, használja az algalevet és a fekete nadálytőből áztatott trágyalevet. 

Folyamatosan, minden locsolásnál adhatunk ebből a tápanyagból, nem lehet túlöntözni!Forrás: kertlap.hu