Kertem, a Zöld pagony (igen találó névvel, melyet Bese Erzsébetnek köszönhetek) került be még 2019. őszén a a hazai látogatható magánkertek névsorába az Édenpont – illetve annak korábbi nevén Kertnézőben –  jóvoltából, mely Rácz Péter kezdeményezésére jött létre.

Majd ez a remek program a Covid időszaka alatt megszűnt, de a kertlátogatók igénye továbbra is megmaradt, hogy csodás kerteket látogathassanak és mindez egy helyen, egy szervezésben legyen megtalálható.

2023. tavaszán Szomoru Miklós kezdeményezésére létrejött a "Látogatható magánkertek" oldal, ahol egy helyen találhatóak Magyarország legszebb, látogatható magánkertjei.

Az elmúlt években, közel 1300 m2 nagyságú kertem sok száz kertbarátot vonzott.

Sokan látogattak el hozzám az ország legtávolabbi pontjáról is, melynek nagyon örülök, így sok kertbarátot ismerhettem meg személyesen is.

Kertemről megjelent újságcikkeket, véleményeket itt olvashatsz bővebben:

https://www.zoldpagony.com/v%C3%89lem%C3%89nyek/media

Kertemet meghatározott időpontokban megnyitom a látogatók előtt.


Program ajánló

Azoknak a kert-, és növénykedvelőknek, ajánlom kertlátogatásomat, akik rajonganak a szép kertek nyújtotta élményért, jobban szeretnének megismerkedni növényvilágunkkal, más kertkedvelőkkel szeretnének találkozni, beszélgetni, ismeretséget kötni és szerezni.

Kerttervezéshez, kertépítéshez keresnek ötleteket, inspirációt. Tapasztalatokat szeretne gyűjteni, vagy csak a fényképek alapján felkeltettem az érdeklődést a kert szeretete iránt. 

A vezetett kertlátogatás során bejárjuk kertemet, a Zöld pagonyt. 

Az északi fekvésű bejárati résztől elindulva körbesétáljuk a kertet a terméskővel kirakott járda mentén, néha el-el kalandozunk a kisebb-nagyobb, naposabb és árnyékosabb pihenőhelyek mellett. 

A déli fekvésű teraszon megpihenünk. Itt kényelmes pihenő vár, ahol enni és inni is van lehetőség. 

Mesélek a kert múltjáró (hogyan alakult ki), jelenéről (mit miért ültetek éppen oda), valamint jövőjéről is (milyen növényeket szeretnék még ültetni, milyen kialakításokon gondolkodok még), ezen kívül a növényösszeültetésekről, egymást segítő növényekről, csalinövényekről, mulcsolásról, komposztálásról, fűápolásról, metszésről, kertápolásról, .… és persze arról, amire Ti, Kertlátogatók, kíváncsiak vagytok.

A szervezett kertlátogatás tervezett időtartama kb. 2 óra.  (általában szombatonként 10-12 óra között)

(természetesen, ha kérdésetek van még, akkor később is szívesen állok rendelkezésetekre, megválaszolatlan kérdés biztosan nem marad!)                    

Helyszín: Budapest, XVII., kerület (a pontos címet és elérhetőségeket a látogatási díj befizetését követően kapjátok meg). 

A résztvevők emailben kapnak tájékoztatást az adott esemény részleteivel kapcsolatban a jegy megrendelését/kifizetését követően. Ebben tájékoztatást kaptok a helyszínre való eljutásról (autóval, vagy  tömegközlekedéssel), a parkolási lehetőségekről, a program időtartamáról és minden egyéb fontos információról.

Részvétel feltételei:                                           

Kertünk magánkert, ezért csak korlátozott számban tudok fogadni látogatókat, mely maximum 24 fő lehet (illetve a jelentkezési oldalon feltüntetett létszám).

1 fő részvételi díja alkalmanként:     .- ft.

A meghirdetett programok szakmai jellegűek. 

A helyszíneken található veszélyes tereptárgyak (kerti tó, sziklakert, mérgező növények stb.) miatt gyermekek látogatása balesetveszélyt hordozhat, ezért a felnőtt látogatókat kérem, jól gondolják át a kerti sétát gyerekekkel. 

Babakocsival és kerekesszékkel nem járható körbe a kert!

Kertemtől nem messze játszótér található, ahol a kicsi gyerekek apuval, nagyival  (hozzátartozóval) kellemesen és hasznosan eltölthetik a kertlátogatási időt, amig anyu kertemben sétát tesz.

Külön gyermekjegy nincsen!

Weboldalon (A Látogatható magánkertek oldalon) online, bankkártyával tudsz fizetni, a Barion rendszerén keresztül. Ha rendelkezel regisztrált Barion fiókkal, akkor a fizetést előre feltöltött egyenlegéről is intézheted. 

A Barion fizetésről bővebben itt olvashatsz:

https://latogathatomagankertek.hu/barion

A helyszínen sajnos nincs lehetőség a látogatási díj megfizetésére! 

(A részvételi díj a látogatáson való részvételhez szükséges.)

A vásárlásról minden esetben visszaigazolást kapsz, ami tartalmazza a program megnevezését és pontos időpontját, valamit a jegyek számát.

A sikeres vásárlásról szóló visszaigazolás bemutatása elegendő a belépéskor, de nem kötelező, mivel a Szervezőktől megkapom a Látogatók névsorát (telefonszámmal, amennyiben megadta).

Később egy tájékoztató emailt kapsz a kertlátogatás  pontos menetéről.

Az utazás egyénileg, saját költségen történik, az nincs benne a részvételi díjban. 

A befizetett összeg egy adott, az általad előre kiválasztott napra/alkalomra biztosít látogatást a kertembe. 

A limitált férőhelyek és a nagy érdeklődésekre való tekintettel a megvásárolt jegyek visszaváltására NINCS lehetőség. 

A jegy viszont szabadon átruházható más résztvevőre.

(A kertlátogatás során a befizetett személyre, vagy a jelentkező nevére kell hivatkozni, hogy ki helyett jöttél.)

Mivel a kertlátogatás szabadtéri program, ezért minden esetben célszerű az időjárásnak megfelelően öltözködni: napernyő, esernyő, esőkabát, pulóver, kabát, sportcipő, csizma, gumicsizma javasolt. 

Gyenge, szemerkélő eső, esetleg zuhogó eső, futó zápor nem lehet akadály.  

A program nem időjárásfüggő, minden időjárási kürölmény esetén meg lesznek tartva. 

Kérem,, hogy az eseményen résztvevők minden esetben készüljenek az aznapi időjárásnak megfelelő ruházattal. (Vegyük figyelembe a hirtelen időjárásváltozások lehetőségét is.)

Váratlan esemény bekövetkezése esetén lemondhatom az adott eseményt. Ebben az esetben a befizetett részvételi díj visszautalásra kerül.

Bízzunk benne, hogy kellemes időnk lesz a kertlátogatási napokon!  

A programok pontosan kezdődnek!

Kérlek, hogy a meghirdetett időpont előtt, kb. 10-15 perccel  érkezz meg, de késés esetén is be tudsz csatlakozni az eseményre, melyre nagy szeretettel várlak.

A programok általában szombaton, 10 órától kezdődnek, az ettől eltérő időpontok természetesen feltüntetésre kerülnek.

Kapunyitás: 9:45-kor!

Kertlátogatással kapcsolatos információk:

https://latogathatomagankertek.hu/zold-pagony

Illetve minden fontos információt itt találsz meg.tavasszal és télen ... (fent és lent)

„Valami mást, valami felemelőt érez az, aki ide belép.” 

 – vallja egy kertlátogató.  

"Azonnal kísértést érez, hogy megálljon, mélyeket lélegezzen, és egyszerűen csak hagyja, hogy hasson rá a környezet és elvarázsolja a Természet. 

Szabadnak érzi itt magát az ember, amikor békésen sétálgat a fák alatt, a cserjék és évelők gazdag beültetése között. 

Ennek ellenére mégis türelmetlenül várja, hogy felfedezze az egész kertet, de nem kapkodva és sietve, hanem nyugodtan és ellazulva. 

Egyszerűen csak követve a kővel kirakott kacskaringós utat (mely néhol el-el tűnve, vagy elágazva), körbe vezet a kerten".

Talán a telek nagy és érdekes kiterjedése valamint a megnyugtató zöld árnyalatok összjátéka, a harmonikus virágszínekkel, az teszi azzá, hogy ez a hely ilyen varázslatos. 

Séta közben, végig, az ágyások mellett, gyorsan nyilvánvalóvá válik (hobbikertészként) milyen a  szín-koncepcióm, melyek a meghatározóak minden évszakban, ahol a növények egymásután mutatják be szépségüket, ékességüket. 

Tavasszal a kék és sárga dominál, nyáron a színpaletta összes színe, egymás után, de nem zavaróan. Majd következik az ősz, ahol a természet megmutatja igazi csodáját a barnától az élénksárgáig, a narancssárgától a rozsdavörösig. 

Az 1290 m2 területű kert adta magát, hogy több területre, lakószobára osszam fel, melyeknek külön (az adott helyre jellemző) elnevezése, megnevezése van (Hortenziás pihenő, Vadszőlős lugas, Kiserdő …).

Pihenőhelyet bőven találunk minden kerthelyiségben, ahol jól kivehető a természethez való kötődés. 

Az asztalok és a székek fából készültek, az évszaknak megfelelően díszítve. Főként a hortenziák a nagy kedvencek (cserjés-, bugás-, vagy a kerti változatai), valamint a méhbalzsam, amely újra meg újra nagy felületeken bukkan fel az ágyásokban. 

Itt, a Zöld pagonyban, ahol a Természet veszi át az irányítást és saját maguktól elszaporodnak a kedvenc virágok és vadvirágok: 

- "hagyom őket, had nőjenek, érvényesüljenek, alakítsák maguk a kertet.... 

Ezek az aprónak tűnő részletek teszik olyan izgalmassá a kertet, így nem hat sohasem unalmasnak". 

Kerttulajdonosként a mottóm:

"Elvem, hogy mindenkinek olyan kertet kell alkotnia maga körül, ami neki tetszik, nem pedig másnak. Olyat, ahol jól érzi magát, tökéletes a kikapcsolódás számára, mert csak így válhat részévé a kert, így tud azonosulni vele".

A kert 15 évig alakult folyamatosan, de az utóbbi 6-7 évben tudatosan lett alakítva. 

Nagy gondot fordítva a kert változatos, de ugyanakkor őshonos növényekkel való beültetésére (vadvirágok keverednek a kultúrnövényekkel, fűszernövények a gyógynövényekkel). 

A kertben nemcsak a kertet látogatók, hanem az ittlakók és az állatok (békák, madarak, halak) is jól érzik magukat.

"Nem mondhatom, hogy nem vagyok kertem rabja, mert naponta több órát töltök növényeim között, de ez érthető is, hiszen ez a hobbim, 

az életem, 

a ... mindenem!"

2018. tavaszától látogatókat is fogadok a kertben, mert szeretném élményemet és tapasztalatomat megosztani olyan kertszerető emberekkel, akiknek hasonló az érdeklődési köre.

Jelentkezni itt lehet:

https://latogathatomagankertek.hu/zold-pagony

Minden egyéb információ:

sinkaerika66@gmail.com 

oldalon.


A fotót Torsán Lilla készítette, köszönöm!

A fotót Torsán Lilla készítette, köszönöm!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.