A fahamu felhasználása

Mit lehet kezdeni a hamuval, fel lehet-e használni kertünkben, vagy a háztartásunkban, ... vagy kerüljön inkább a kukába?  Pedig igazi kincset érhet mind a kertben, mind pedig a lakásban!

 

Fahamu és tuja aprítéka fedi a talajfelszínt.


A fahamu felhasználása 

Az emberiség már évezredek óta nagy becsben tartja a fahamut, csak éppen a sokoldalú felhasználásáról mára sokan megfeledkeztek. 

A fahamu a fa elégése, tehát hevítés hatására elillanó anyagok távozása után visszahagyott maradék, többnyire laza állapotú, por (ritkábban darabos). 

Összetételében különféle oxidok és értékes ásványi sók dominálnak. 

A fahamu körülbelül 10-25% kalciumot, 1-4% magnéziumot, 5-15% káliumot és 1-3% foszfort tartalmaz - a fafajtától függően. 

A fahamu erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 között mozog, de fafajtánként ez változik.

Egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A bükk hamujából gyengébb lúgot nyerhetünk, mint a gyümölcsfákéból. A legerősebbet az akácfának és a kukoricaszárnak köszönhetjük.  

Kitűnő trágya

Mielőtt fahamu kerülne a kertbe, azt tanácsolom, hogy ellenőrizd a talaj pH-értékét. A legtöbb zöldségnövény esetében az optimális savasság 6,8-7,2.  A hamu bejuttatása a talajba, jelentősen növelheti a talaj lúgosságát.

Az elégetett fából keletkezett hamu kiváló mész-, és káliumforrást jelent, ráadásul olyan nyomelemeket is kijuttathatunk a segítségével, amelyekre óriási szüksége van a növényeknek az egészséges fejlődéshez. 

A fahamut vékony rétegben kell szétszórnunk a kertben, de a legjobb, ha először a komposzthalomra hordjuk, hogy ott komposztálódjon. 

Fontos tudni, hogy nedvesség hatására a fahamuból lúg és ásványi sók oldódnak ki – ezek kis mennyiségben nem okoznak gondot, nagy mennyiségben azonban perzselhetik a növényeket. 

Viszont, abban az esetben, ha először komposztáljuk a fahamut, lehetővé tesszük a lúg és a sók kioldódását és eredményesebben tudjuk használni kertünkben.

A fahamut magaságyás építése alkalmával is fel lehet használni, mint trágya.

A savas talajok semlegesítésére, talajok javítására

Fahamu segítségével módosíthatjuk a talaj pH-értékét, mint ahogy fentebb említettem, 10-13 között mozog a fahamu pH-értéke, így tudjuk növelni a talaj pH-értékét, ezzel csökkentve annak savasságát. 

Éppen ezért, savas közeget kedvelő növények közelében nem érdemes használni a fahamut, mert többet árthatunk vele, mint használunk.

Tulajdonságaiban a fahamu hasonlít a mészhez, amelyet a mezőgazdaságban műtrágyaként használnak. 

A kalciumot igénylő csúcsnövények számára. 

A fahamu tápláló tápanyag, tökéletes azoknak a növényeknek, amelyek a talajban magas kalciumtartalmat részesítenek előnyben, például:  bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, zeller, karfiol, saláta, borsó, burgonya, spenót és paradicsom.

a frissen kihajtó növények (koratavaszi hagymások, nárcisz) köré, csigák ellen is. (fent) 

Kártevők elhárítására a kertben. 

Szórjuk meg a talajt hamuval a növények  körül, hogy megvédje őket a gombáktól, pajzstetvektől és a csigáktól.

A fahamu segít a kártevők elleni harcban is nagy hasznunkra lehet. A benne lévő sók képesek elpusztítani a kártevőket, a csigákat, és egyéb gerinctelen puhatestűeket. Ebben az esetben érdemes a fahamut a növények köré, vagy a zöldségágyás szegélye mentén elszórni. 

Ha a hamut nedvesség éri, újabb adagot kell kiszórnunk, mivel a víz kimossa a hatékony sókat.

A fahamu nemcsak a csigák ellen véd, hanem a levéltetvek és a pajzstetvek ellen is hatásos! 

TIPP:

Kora tavasszal rózsák köré és (az eddig mindig tetves) a szagos hunyor köré szórom!
Működik!

Lombhullás után érdemes a fák törzsét és vastagabb ágait fahamuval beszórni, és azonnal el fognak pusztulni a kártevők.

Elköltöztethetjük a hamu segítségével a hangyákat is: nincs más dolgunk, mint egy kupac hamut tenni a hangyabolyra, a hatás nem marad el. 

Egyéb kártevők ellen is hasznos, érdemes a pincék, sufnik sarkaiba szórni egy-egy kisebb kupaccal belőle, ugyanis elűzi az egereket, patkányokat és a csótányokat. 

Fahamuval védhetjük házi kedvenceinket is, ecettel és hamuval keverjünk ki egy kenhető masszát, és dörzsöljük át vele a kutyát/macskát – ez a módszer elriasztja a bolhákat, tetveket és még a kullancsokat is!

A kerten kívül is nagy hasznát vehetjük 

A fahamu bevethető, mint tisztítószer - porcelántárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat újra csillogóvá tehetünk vele. 

Először nedvesítsük meg a hamut, majd dörzsöljük át vele a tárgyakat, végül öblítsük le és készen is vagyunk. 

A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg és nedves fahamut használhatunk, egyszerűen mossuk át vele a felületet és vissza fogja nyerni eredeti színét. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is. 

A fahamu nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (például a macskaalmot). 

De taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut egy sűrű szövésű kis zsákocskába, és tegyük a tárolandó textíliák közé, a szekrénybe.

fahamu hasznosítása a kertben (fent és lent)

Hamu, amit ne használjunk! 

Irásom eddig leginkább a kezeletlen fából, festékmentes fából elégetett fahamuról szólt, de el kell mondanom, hogy van olyan hamu is, amit nem szabad felhasználni!

Ez pedig a szénből származó hamu, ez ugyanis toxinokat tartalmaz. 

A fahamut viszont bátran alkalmazhatjuk!


Primula, kankalin körül nagyon vékony rétegben is hatásos lehet, főleg a csigák elriasztására (fent és lent)

a fahamu tökéletesen bevált csigák ellen, valamint a fenyőág apríték is sokat segít távoltartásukban. (fent és lent)