Télkert, a télen is izgalmas kert

Talán úgy gondoljuk, hogy télen nincsenek színek?! Főleg, ha vastag hótakaró fedi kertünket, akkor szinte olyan, mintha csak zöld-barna- és fehér színek lennének. (fent)

De amint kisüt a nap, minden aranybarnára változik, a színek intenzívebbé válnak. (lent)

Ne gondoljuk azt, hogy csak az örökzöldek adnak életet kertünknek. Igaz, azok fix, állandóan jelenlévő, tömeget és formát adó növények, de mellettük és helyettük számos, vidám és színes növénnyel tudunk játszani, kertünknek fiatalságot adni a téli hónapokban is, így sokkal szerethetőbbé válik számunkra.

Mahónia, a téli kertek egyik legmeghatározóbb növénye. Minden hónapban kellemes színfoltja lehet, akár egy kellemes pihenő mellett is. (fent)

A Különböző fák és cserjék színes ágrendszerek, érdekes rajzolatú koronák, változatos és érdekes mintázatú törzsek (Pl: Prunus serrula, papírkérgű díszcseresznye) azok, melyek ilyenkor is vonzzák a tekintetet.

Napjainkban egyre több lelkes hobbikertész alakítja ki ennek megfelelően kertjét, hogy ne csak a nyári és őszi évszakban sziporkázzon kertje, hanem a szomorúnak és egyszínűnek mondott télen is legyen látnivaló.

A "télkert" kialakítása (amely elsősorban a különféle lombhullató fák és cserjék, fásszárú évelő növények színes ágrendszere, érdekes kérge által alkotott) változatos és látványos összhatására épít.

Ezen felül örökzöld (mely nemcsak a tűlevelűeket foglalja magába), télizöld, télen, kora tavasszal lombot váltó, valamint bogyós, termésükkel díszítő, vagy éppen télen virágzó növényekből, illetve télen is látványos, laza megjelenésű füvekből is állhat.

Amikor a nap sem süt és borongós, szürke, esetleg ködös az idő, akkor még színtelenebb és szomorúbb lehetne kertünk, de ...

bizonyos növényekkel színt, formát, vidámságot csempészhetünk kertünkbe. (fent és lent)

A termések meghagyásával, az elvirágzott és elszáradt magtokokkal remekül lehet még ebben az évszakban is díszíteni. Nem mellesleg téli csemege a madarak számára, a különféle bogaraknak pedig biztos búvóhely.

A kevés mennyiségű hó játékosságot, mesébe illő, porcukros varázslattal vonja be kertünket (fent és lent)

A füvek állandóságot, időtlenséget és egyben mozgalmasságot, és lágyságot adnak kertünknek, addíg a termések változatos formát és élelmet nyújtanak kertünk madarainak. (fent és lent) 

A kora tavasszal, kedvező időjárás esetén már tél végén bimbódzó koratavaszi cserjéink (mint pl a korai bangita, vagy a kikeleti bangita) már előrevetíti a tavaszt, az ébredező természetet. (lent)

Bizonyos évelők egész télen megtartják lombjukat, színüket csak a nagyobb fagyok hatására változtatják meg, így biztosítva minden évszakban csodás megjelenést.

(A fotón, fent, kutyatej, Euphorbia 'Ascot Rainbow' )

Kúszó kecskerágó, mely egész évben zöld-fehér színváltozattal ékeskedik. Ellenben télen, nagyobb fagy hatására megszínesednek levelei. (lent) Páfránnyal tökéletes páros egész évben.

Ha például a kert egy picike sarkában kialakítunk egy olyan, kedvező mikroklímával megáldott, vagy létrehozott szegletet, ahol el tudunk helyezni egy kényelmes és dekoratív padot, vagy két széket, akkor szinte minden nap szeretnénk kint ücsörögni a kertünkben.

Kertem Hortenziás pihenő körüli területén szinte majdnem csak örökzöldek és télizöld növények élnek. De hogy még több színt vigyek az összeültetésbe, télen virágzó cserjéket (Viburnum davidii) és évelőket (keleti hunyor, japán kövérke), vagy kora tavasszal virágzó évelőket (tündérvirág, kikeleti bangita) ültettem.

Viburnum davidii, mely a kemény téli napokon is hozza formáját, szinte egész évben virágával, vagy termésével díszíti kertünket. (fent és lent)

Egyes cserjék nyáron észrevétlenül meglapulnak a sok zöld színben, majd télen lombjuktól megfosztva, színes ágrendszerükkel (sárgászöld vagy piros) díszítenek, mint például a somok. 

Vagy a nyírfák, melyek nemcsak ágrendszerükkel, de csodás fehér kérgükkel szinte világítanak a kösö, párás kertben. (fent és lent)

Egyes évelők télen, illetve kora tavasszal virágoznk, mint például a japán dérbabér és a mahónia (fent és lent)

A páfrányokra szinte minde évszakban lehet számítani. (lent)

A bőrlevél szinte minden évszakban mutatós évelő (fent és lent)

Szagos hunyor és keleti hunyor aljnövényzetként, vagy akár talajtakaróként is remekül díszít (fent és lent)

A kert télen

A kert tervezése során sokan megfeledkeznek arról, hogy télen a kert is „téli álmot” alszik., szünetel a vegetációs időszak, de ilyenkor is kell valami attrakció, hogy amikor kinézünk a nappali ablakából, vagy a hálószoba ablakából, akkor is legyen miben gyönyörködni.

Néhány ötlet, hogy kertünk télen is szép látványt nyújtson.

A fásszárú növények kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a termetük szép, ágrendszerük érdekes legyen (ujjas juhar). 

A festőien elágazó cserjék télen dérrel vagy hóval borítva gyönyörű látványt nyújtanak. A téli szürkeségből a nyírfa hófehér törzse szinte kivillan, a somfajták vesszőinek sárgászöld, vagy vörös kérge, valamint tartósan fennmaradó termése is.

Lehetőleg válasszunk örökzöld fásszárú évelőt is mert lombhullás után alapvetően ezek határozzák meg a kert képét (mahónia, japán dérbabér).

Ősszel ne takarítsuk ki a kertet, hagyjunk néhány érdekesebb formájú füvet (különösfű) vagy évelőt egészen tavaszig (Hortenzia, Echinacea. kinai szellőrózsa).

Télies hangulatú kertemben hóesés, a tegnapi tavasz után. Ilyenkor is izgalmas a kert. 

A csodás fa koronák, érdekes ágrendszerek, figyelemfelkeltő fatörzsek, mind mind azt sugalják, hogy nem unalmas, hanem élettel teli még ilyenkor is, amikor nincsenek virágzó növények! 

A virágzó növények színt, életet, vidámságot nyújtanak számunkra,, de nem elhanyagolható a cserjék ágainak színe, a fatörzsek erezete, barázdáltsága. Pl: a somok csodaszép, színes törzse és ágai.

Az alábbi fotókon csak íves ágrendszerek, művészi vonalak és épített kertelemek szigorúsága jelenti a kontrasztot. A fotók nem fekete-fehér színűek, de a hótakaró itt elnyomja a színeket, de így is eleven és csodás. Megállt az idő...!!!