Cserepes növények

Kertem, a Zöld pagony egyik kiemelt látványossága a változatos és mobil cserépkert, mely minden évszakban mutatós. 

Évekkel ezelőtt édesanyámtól kapott 3 cseréppel kezdtem, mely mára jelentősen kibővült! 

(a legutóbbi, 2022-es számlás alapján: 256 db)

A ládákban való kertészkedés nagyszerű hobbi. Számtalan módon felhasználhatók, sokféle, izgalmas látványt lehet kialakítani velük, nagy hatást lehet velük elérni és nem utolsó sorban mobilak, variálhatóak, ami pontosan az én stílusomnak felel meg a legjobban.

Ősrégi cserép, mely sajnos nem fagyálló, de a kemény teleken nincs is kint a kertben. Ebben az esetben (is) a dupla-cserép megoldást alkalmazom.


Amennyiben még csak most szeretnénk az első darab cserepeinket megvenni, mindenképpen kezdjük a legegyszerűbb, a legolcsóbb formával és anyaggal, aztán amikor „belejöttünk”, akkor bővíthetjük a választékot: formára, nagyságra és színre vonatkozólag, de stílusunkhoz (és nem utolsó sorban a kert és egyben a lakóház stílusához) maradjunk hűek! 

Tervezzünk és alaposan gondoljuk át, milyen formájúak, színűek legyenek a cserepeink. 

Képzeljük el, hogyan járulnak majd hozzá a kert összképének, hangulatának és stílusának  a megformálásához. 

A növényeknek és a növénytartóknak illenie kell egymáshoz és az is nagyon fontos, hogy milyen hatásra törekszünk. 


A növénytartó, vagy a növény legyen-e a fókuszpontban?!

Fontosak a méretek is!

A nagy ládából kikandikáló pici növény nagyon rossz választás, de a kis ládába ültetett óriási, nagy lombú növény esete is baklövés lehet.

Próbáljunk több változatot, hogy lássuk mi felel meg a legjobban saját célunknak és nem utolsó sorban kertünknek. 

Ha nem tudjuk könnyen eldönteni, hogy milyen formájú, színű, stílusú növénytartót vásároljunk, akkor próbálkozzunk: 

tegyük bele növényünket, nézük meg közelről, ... majd távolabbról is, cseréljük át másik növényre, vagy cserépre, akár aludjunk rá egyet (saját tapasztalat!) ..…merjünk kísérletezni. 

A nagy cserepek általában jobban érvényesülnek, hatásosabbak, mint a kicsik, de csak akkor, ha magányosan állnak és a körülötte lévő növényválasztás is ideális. 

Kevesebb karbantartást igényelnek, locsolás tápozás szempotjából is kedvezőbbek, de nagy hátrányuk, hogy nehezebbek, nem mobilak, nem mozgathatók (könnyen), így a helyén kell beleültetnünk a növényt. 

Ebben az esetben tökéletes választásnak mondható a műgyantával kevert edény, amelyet üres állapotban, akár egy kézzel is megemelhetünk. Célszerű ebbe a nagyméretű tartóedénybe egy mérettel kisebb műa. cserepet süllyeszteni, így változatossá tehetjük a növényválasztékot és egyben földtakarékos is. 

A kisebb cserepek lényegesen megkönnyítik hobbinkat és gyűjtőszenvedéjünket. Gyakran változtathatjuk az edényben a növényeket, egynyáriakkal is dekorálhatunk, mobilabbak és óvatosan, de több stílust is (hasonlót a hasonlóval!) egymás mellé tehetünk.

Akár "játszhatunk" is a növényekkel és tartójukkal:

- különbözőek a cserepek, de a növény ugyanaz, vagy

- egyformák a cserepek de a növények különbözőek.


KASPÓ, AZ UDVAROK ÉS A TERASZOK DÍSZE

Amint eljön a tavasz, és melegszik az idő, kikívánkozunk a kertbe vagy teraszra és/vagy az erkélyre. Ilyenkor már nagyon vágyunk a kertészkedésre, nagy örömmel kezdjük meg virágaink, fűszernövényeink és egyéb növényeink ültetését. 

Amennyiben kaspóba szeretnénk őket helyezni, számtalan stílusú, formájú, színű és nagyságú közül válogathatunk. A modern és a minimalista stílus kedvelői is biztosan megtalálják a számukra kedves darabokat.


Kaspókat manapság szinte mindenféle anyagból vásárolhatunk. 

Beszerezhetünk betonból, kerámiából, fémből, műgyantából, vízijácintból, fűzfavesszőből és …. műanyagból készülteket is. 

Ezek nemcsak mutatósak, de egy-egy újabb darabbal időről-időre feldobhatjuk lakásunk/kertünk (és talán saját magunk) hangulatát is.

A kerámiakaspók (agyag, terrakotta) is igen népszerűek, mindenféle színben, nagyságban és mintázatban kaphatóak. 

Tökéletes díszítőelemei a ház minden pontjának, de elhelyezhetjük őket erkélyeken is. Hátrányuk, hogy törékenyek, valamint a fagy is kárt tehet bennük. Ezért igyekezzünk fagymentes helyen tárolni őket (amennyiben nem fagyállóak!)

Akik a rusztikus stílust kedvelik, azoknak kiváló megoldást jelentenek például a fémből készült virágtartók. Ezek általában olyan bevonattal vannak lekenve, amely UV-álló, így jól bírják az időjárás hatásait is, kültéren is ezeket ajánlott elhelyezni. 

Jó hővezető tulajdonságuk miatt azonban gyorsan kihűlnek, és vízfelfogó tulajdonságuk révén gyorsan átadják ezt a növény által áteresztett, 'felfogott' folyadéknak is, amely hosszabb távon nem előnyös a növekedéshez. 

Éppen ezért ajánlott leginkább a beltéri használatuk.

A stíluson belül lehet még természetes anyagból fonott (pl:vízijácintból, fűzvesszőből, mogyoró vesszőből) virágtartóban is gondolkodni.

Mostanában egyre elterjedtebbek a keskeny, magas kaspók, melyek egyszerű és letisztult formájukkal inkább a hétköznapi, egyszerűbb, stílushoz állnak közel, szinte mindenhol alkalmazható.

Ezek a formák, akár karcsúsítottak, magasak, és érdekes textúrájúak is lehetnek, melyek a nem mindennapi formájukkal hívják fel magukra a figyelmet. 

Az ilyen típusú virágtartókat ízlésünk szerint kombinálhatjuk. Beltéren és kültéren egyaránt alkalmazhatjuk, de ügyeljünk arra, hogy kültéren csak kültérre szánt darabokat, fagyállóakat használjunk!

Hátrányuk, hogy a virágbeültetés kicsit nehézkesebb.

Tipp: dupla cserepet alkalmazunk, ami abból áll, hogy alulra egy cserepet teszünk, szájával lefelé forditva, így a virágtartó alja kerül felülre, amire rá rudjuk állítani a következő, egyben a felső, záró cserepet, amiben a növényünk fejlődhet. 

- így spórolunk a föld mennyiségével, 

- mobilabb/könnyebb a cserép, ha arrébb szeretnénk tenni, vagy ha 

- éppen nem fagyálló a cserép, akkor könnyebb a teleltetése, a növény nélkül, a zárt térben (garázsban, kamrában).


A minimalista stílus kedvelői pedig a sima, fehér kaspó mellett dönthetnek. 

Egyszerű, de mégis a letisztultsága az, ami megadja a varázsát. 

Univerzális, így bármilyen környezetbe tökéletesen beleillik.

Bár ma már egyre nagyobb divat, a színes kaspók (piros, fekete, kék!!!) a növényválasztással ebben az esetben óvatosak legyünk! Itt már nagy gyakorlat és jó szem kell ahhoz, hogy ízléses legyen a beültetés.

forrás: bauhaus, ELHO BRUSSELS DIAMOND - KASPÓ (Ø32CM, FEHÉR)


Milyen anyagból válasszunk virágtartót?


A műanyag kaspók széles választékával találkozhatunk az üzletekben. Egyes típusok bár műanyagok, mégis, részletes kialakításuk miatt, elsőre beton, vagy műanyag virágtartóknak tűnhetnek. 

Igen elterjedtek a rattanhatású, fa mintázatú, Uv álló műanyag virágtartók is.

Amennyiben műgyantával ötvözik, fagyálló cserépként is alkalmazhatjuk, hátrányuk, hogy az áruk igen borsosak, de előnyük, hogy nagyon könnyűek!

forrás: internet,  kültéri kaspó, anyaga tartós és megbízható műanyag, UV álló, színtartó és fagyálló ...


Mindenki ízlése szerint választhat a kerámia, agyag, - műgyanta, - beton, - természetes anyagok és a műanyag kaspók közül, hiszen mindegyik anyagból készülteknek megvannak az előnyei és hátrányai is. 

Első dolog, amit kaspóvásárlásnál meg kell néznünk, az a környezet (kertünk és lakóházunk stílusa, a beültetendő növények fajtája), ahová el fogjuk helyezni. 

A kerámia/agyag egy klasszikus virágtartó, előnye, hogy igen tartós és strapabíró, soha sem megy ki a divatból, jól kombinálható, szinte minden stílussal lehet ötvözni.

egy nyári fotó, amikor
aprólevelű üvegcsalán (Pilea microphylla) élt a napocskás cserépben ...

pár évvel később, amikor kora tavasszal, indás ínfű díszíti a növénytartót. 

... és felülről is egy fotó:

a vadszőlő koszorú lágyan takarja a széleket.


Nagy szín- és mintalehetőség közül válogathatunk. A visszafogott színektől az élénk színekig bármilyet vásárolhatunk. Felületüket tekintve csillogó, fényes és matt típusokat egyaránt találunk a kínálatban.

Hátránya, hogy törékeny, sérülékeny, nem olcsó és sokszor nehéz is.

A műanyag kaspóknál nagyon fontos az, hogy jó minőségű anyagból készüljön. Ezek alapja a kiváló minőségű műanyag granulátum. 

Az ilyen kaspók felülete szebb, és a színek is élénkebbek és tartósabbak. Az igényes kialakítású virágtartók ára valamennyivel drágább, de megéri ilyet választani, hiszen cserébe egy szépen kidolgozott, mutatós kaspót kapunk, mely sok évig kiszolgál minket.

A műanyag előnye, hogy könnyű vele dolgozni, könnyen kezelhető, súlya könnyű, és nem érzékeny a sérülésekkel szemben. 


Célszerű átgondolni, hogy milyen közegbe szeretnénk kaspót vásárolni, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve. 

Amennyiben gyerekek vagy háziállatok közelében lesz elhelyezve, jobb megoldás a műanyag, hiszen ez jobban bírja a megpróbáltatásokat. 

Nyugalmas környezetbe pedig tökéletes megoldás a kerámia kaspó, agyag kaspó.

De bármilyet is választunk, biztosan nem fogunk csalódni!

Kaspóvásárlásnál ne csak az esztétikára figyeljünk, hanem a funkcionalitásra is, mert a pangó nedvesség kárt okozhat a növényekben! 

Figyeljünk arra is, hogy elég nagy legyen a kaspó, legyen kifolyó nyílása, hogy megfelelő nagyságú cserepet/növényt tudjunk benne elhelyezni, mert csak ilyen körülmények között fejlődhetnek szépen a növényeink, leszünk elégedettek.

TIPP:

Nem mellesleg néhány szó a cserepes növényekről, hogyan ismerjük fel a jó minőséget?

Az edényben termesztett évelő növényeket  és bokrokat bármely évszakban ki lehet ültetni a szabad földbe, feltéve, ha nem fagyos a föld.

Ellőtte viszont a vásárlásnál néhány dologra oda kell figyelni:

- fontos, hogy a növény alsó részén is friss levelek legyenek, az ágak rendelkezzenek új hatásokkal (az elszíneződött levelek tápanyaghiányra, ill betegségekre utalhatnak).

- a jó gyökérzet kitölti az edényt, nem jó jel, ha a gyökerek helyet keresve kitörnek az edényből, ez ugyanis arra utal, hogy a növények kinőtték a rendelkezésükre álló cserepet, éppen ezért átultetéskor nehezen fogan majd meg.

- a földnek nedvesnek kell lennie és nem tartalmazhat gyomot, vagy tőzegmohát. 

Átültetés, vagy elültetés előtt egy nagyobb edénybe, vödörbe áztassuk be úgy, hogy teljesen elmerüljön a vizbe, addig ázzon, amig a levegő buborékok már nem jönnek fel, ha jól megszivta magát, mehet az előre kiásott kétszer akkora mélyedésbe, gödörbe, vagy cserepekbe.

Ültetés: 

Akár a dupla-cserép megoldást alkalmazzuk, akár egyből a szép és dekoratív cserépbe ültetünk, az alábbiakat tartsuk szem előtt:

= az edénynek legyen kifolyónyílása, hogy a felesleges víz el tudjon folyni, a növény gyökere ne álljon a vízben.

= A kifolyónyílást takarjuk le valamilyen sűrű szövésű anyaggal, ez lehet szivacstörlőkendő, mosogató rongy, vagy geotextília is.

= erre kerül a vízelvezető réteg, mely lehet anyaggranulátum (drága), kavics (nehéz), összetört, vagy akár baleset folytán apró cserépdarabok is (olcsó, hiszen "hulladékot" használunk fel) fenyőkéreg (drága), és lehet kertünkben található különböző növények apró ágai összetörgelve (tökéletes). 

Megjegyzés: ebben az esetben a vízelvezető rétegre tegyünk még egy geotextíliát/mosogató rongyot, hogy a felette lévő föld/ültetőközeg ne mosódjon bele a vízelvezető rétegbe, hiszen akkor funkcióját nem tudja ellátni!

= a következő réteg lehet komposzt, általános virágföld marhatrágyával keverve,... attól függ, milyen fajtájú és igényű növényt ültetünk.

= következik a növényünk. Bizonyos növények nem szeretik, ha mélyebbre ültetjük, mint az eredeti cserépben volt (japán juhar -kicsit magasabbra ültessük), vagy lágyszárú évelők, melyek szeretik, ha mélyebbre kerülnek, mert az állóképességük jobb lesz.

= az ültetőközeg tetejét szórjuk meg szerves trágyával, szarvasmarha trágya pellettel (Marhajó), vagy baromfi trágya pellettel (Tyúkanyó), giliszta humusszal, fedjük be komposzttal, és/vagy fenyőkéreggel, kókuszrosttal, összetört tojáshéjjal .... 

Megjegyzés: a kókuszrostról, bejegyzés végén bővebben!  

= majd alaposan locsoljuk meg.


Tipp:

az ültetendő növényt áztassuk be vízbe, a már fent leírt módon.

Tehát a növényt körülvevő föld nedves legyen, de az ültető közeg, amivel dolgozunk, az száraz! Igy sokkal könnyebb lesz a munkánk.  

(a fizes föld tömörödött, nincs oxigén  a földben) 

Ha elültettük, jól iszapoljuk be, ez minden növénytipusra érvényes, még a szárazság kedvelőkre is!


a fotón jól látható a dupla-cserép megoldás ...

... és még:Cserépkert

Régóta közkedveltek a cserepek, ládák, kaspók beültetése és használata, mert lehetővé teszik, hogy olyan növényeket is ültethessünk, amelyeknek az igényeit a kertünkben, virágágyásban nem tudunk kielégíteni.

Virágládába szinte minden növényt ültethetünk:

- egynyáriakat és évelőket is egyaránt. 

- fás szárúakat és lágyszárúakat, 

-kicsiket és nagyokat ...

Egyszóval szinte mindent, de sokkal jobban kell és érdemes rájuk figyelni.

A ládákban való kertészkedés nagyszerű hobbi. Számtalan módon felhasználhatóak, sokféle, izgalmas látványt lehet kialakítani velük, és nem utolsó sorban mobilak, vairálhatóak.

Olyan ládákat szerezzünk be, amelyek illenek a kertünkhoz és annak stilusához.

Magas cserépbe ültetett, megnyesett babérfa jó meghatározója lehet egy kevésbé formális kert bejáratának (főleg ha kettő cserép van belőle, szimmetrikusan a bejárati ajtónál). 

A kert, terasz, pihenő négy sarkába állitott ládák pedig klasszikus kert látványát idézik és tágítják az adott teret.

A ládák, cserepek fókuszpontként is kitűnően beválnak. A kert határaira helyezve beleilleszthetjük őkert az egész kertet átfogó növénytelepitési tervünkbe.

Másik lehetőség: 

kertünk különlegességeként nagy méretű üres cserepeket, vázákat, amforákat is elhelyezhetünk a kert különböző pontján, vagy a virágágyásban a növények között.

Kitűnő megoldás ez akkor, ha a virágágyásban már üres az a rész, elnyiltak az (egynyári) virágok.


Figyelem!

A ládába ültetett növények nem tudnak megfelelő mennyiségű vizet, tápoldatot felvenni csak annyit, amennyit mi adunk nekik. 

Ezért gondoskodjunk arról, hogy a föld vagy a komposzt, a víz és a műtrágya mennyisége megfeleljen az adott növénynek.

Minden tavasszal fedjük le friss komposzttal, aprított ágakkal, kéreggel, ezzel (többek között) megakadályozhatjuk a föld kiszáradását is,


+ Tippek:

1. 

a fa ládákat, vagy cserepek guroló talapzatra is állithatjuk, ezáltal megkönnyitjük az átültetésnél a másik helyre történő szállitását, csak árnyékosabb helyre szeretnénk tolni, a teraszon helyet szeretnénk csinálni a vendégeknek, amikor a téli szállásra visszük, vagy csak ha egyszerűen át akarjuk rendezni a mobilkertet.

forrás: favi.hu

2 .

A magaságyásnál könnyebb a növények gondozása, hiszen nem kell lehajolni  a növényekhez.

3.

A szögletes betonládák/fa ládák egymás után, libasorban, járda szélén, vagy a lépcsőfokok szélén végig,  egyforma növényeket, vagy egyfajta növényeket  telepitsünk. Mivel ez inkább modern kertbe való, ezért kerüljük a tarkaságot.

4.

Hatalmas, magas, kúp alakú terrakotta cserepekbe gömbpuszpángot, újzélandi lent, vagy díszfüvet ültethetünk, ha kettő van belőle, akkor alakítsuk ki szimmetrikus elhelyezésüket..


forrás: internet örökzöld növényeket formára is vághatunk ...


vesszőből font kosárban légiesnek tűnik a fátyolvirág ...

akár üresen is maradhat a kaspó, itt vas lábakon áll (háttérben) ...

fáslival körbetekerve, értékmentésnek tökéletes ...


törött kaspó megmentése, fáslival körbetekerve ...


... és beültetve, kaukázusi nefelejccsel ...

a nagyobb virágtartók 3 db lábacskát kapnak ...

Megjegyzés: kertemben a cserepes növényeim alatt nincsenek vízfelfogó tálkák, mivel nagyobb esőzés után, vagy egy alaposabb locsolás után nem tudnám a közell 200 cserepes növényt "utógondozni". Ezért mindegyik cserepes növényem 3 db lábacskán áll.

Ez lehet a fenti fotón mutatott díszesebb, dekoratívabb láb, vagy akár egy-egy cserépdarab is.

fűszerkert vegyes beültetéssel ...

fém virágtartó, örök és időtlen ...Tölgylevelű hortenzia dupla cserépben:

dupla cserép megoldás, tölgylevelű hortenzia beültetése ... (fent)

Lépések és fázisfotók:

a cserép kifolyó nyílására szivacslapot teszek ... (fent)

feltöltöm földdel, és/vagy előző évi, őszi lombbal,pl: tavalyi, egynyári virágok kiélt földjével, majd ebbe süllyesztem bele a műanyag virágtartóba ültetett növényt (lent)

mosogatórongyot teszek a két cserép közé, ezzel szigetelem, nyáron hidegen, télen melegen tartom, megakadályozom a föld kimosódását ...

a két cserép között rést feltöltöm földdel, vagy az előző évi hullott, őszi lombbal ...

savanyú földdel, komposzttal fedem, majd legvégén ágaprítékkal takarom ...Heuchera magas cserépben:

a következő megoldás is a dupla cserepes megoldás, de egy kicsit másképp ...

kicsike, masszív, erős cseréppel emelem meg a növényt tartó cserepet ...


fejjel lefelé beleállítom ...


mosogató rongyot használok a két cserép közé ...

a végeredmény ...


A növény körül (Heuchera ‘Delta Dawn’) záró borításként kókuszrosttal fedem be.

Kókuszrost:

A kozmetikai ipar, és az élelmiszeripar is felhasználja a diót. A héj, a rost alapanyaga, mellékterméke. 

A rostot a kertészetben mára már széles körben használják. Rózsa-, szegfű-, liliomtermesztésben, zöldséghajtatásban terjedt el leginkább. 

A holland rózsatermesztés egyharmada kókuszroston zajlik. 

Konténeres növények, függőkosarak közegeként ajánlott. 

Üvegházi termesztésben perlittel kombinálva alkalmazzák. 

Nem megfelelő víz – és kationmegkötő képességű, laza szerkezetű talajok javítására használják.

Legfontosabb tulajdonsága a szerkezetéből adódó víztartó képessége és levegőssége. Ugyanakkor a felesleges vizet átengedi. 

A kókuszrost tömegének 7-8-szorosát képes felvenni vízből, jó vízvezető tulajdonságú, és levegős is egyben. 

PH-ja 6,5-7,5 közötti.

További előnyei: lassan bomlik, steril, újranedvesíthető. 

A tõzeggel összehasonlítva rostjai durvábbak, több cellulózt és lignint tartalmaz, ezért sokkal tartósabb, szerkezete stabilabb.

A durvább kókuszrost celláiba a víz könnyebben behatol, de a vízelvezetés is nagyobb mértékű lesz, mint a tőzeg esetében.

A tőzeget a természet készleteiből veszik el, bányásszák ki, véges a mennyisége.

Biztonságos használat érdekében használat előtt ajánlott átmosni. 

Beáztatáshoz (ha a kókuszrost tégla formában préselt), ez a kókusztégla, akkor tegyük vödörbe, és úgy számoljunk, hogy legalább 3-4-szeresére növekszik. Ezután felhasználható. 

Felhasználás előtt forgassuk át, a nagyobb darabokat kézzel morzsoljuk szét-

Ültetéskor ne tömörítsük. Csak akkor öntözzünk, ha a mélyebb rétegek is szárazak. 1 liter kész közeghez kb. 1 dl vizet adjunk.

A kókuszrostot használhatjuk önmagában, agyag golyócskákkal, perlittel, vagy kerti földdel keverve. 

Kertészeti földkeverékek adalékaként kitűnő, főleg szaporító közegek esetében.

A préselt kókuszrost mulcsnak és hőszigetelőnek is kiváló, valamint segít távol tartani a csigákat is.

A kókuszrost mulcs korongok elsősorban hobbi termesztéshez javasolhatók, melyek télen segítségünkre lehetnek a cserepes növények és szabadföldi növények tányér körüli részének melegen tartásában.


díszszőlő is dupla cserép beültetéssel él már évek óta ...


kaukázusi nefelejcs dupla cserépben ...