Hosta vs. csiga

Sok praktikát, ötletet, gondozási módot kipróbáltam már csigák ellen, mint például a 

- kávézacc, 

- apróra tört tojáshéj, 

- hagyma levével való permetezés ..., 

de a végeredmény mindig nagyon elszomorító volt.

Főleg akkor, amikor esős időszak után tekintünk körbe kertünkben.

Szerintem mindenkinek megvan a saját maga jól bevált trükkje, az enyém a következő:

1. Alapvetően sok és vastag mulcsréteget használok, mely elvileg kedvezne a csigáknak, mert remek búvóhelyül szolgál, de a lényeg a vastag fedőréteg, apríték, a száraz mulcs.

A növények alatti mulcsréteg az adott növény ág-, szár-, levélaprítéka, kevés fűnyesedék, szerves trágya (marhatrágya: Marhajó, vagy tyúktrágya: Tyúkanyó), melyet komposzttal zárok le.

Mint tudjuk, a komposzt rendkívül nagy mennyiségú vizet tud felszívni/magába szívni/raktározni, majd ahogyan a növény ezt a nedvességet elszívja, illetve a szél és a napsugárzás által elpárolog belőle a nedvesség, folyamatosan szárazzá válik. 

Ilyenkor nem kell (és nem is szabad) azonnal locsolni (ne kényeztessük el növényeinket!), hiszen a mélyebb rétegekben még vizes/nedves a talaj a növények gyökerei körül.

Ellenben a felszínen száraz, amit a csigák nem szeretnek... és ez a mi"fegyverünk"!

2. Olyan fajtát válasszunk, melynek a levelei vastagok, viaszos bevonatúak (dörzsölésre a réteg egy időre lejön), a vízcseppek megülnek rajta, kissé hullámos a levélszél, hosszú és vastag a levélnyél.

Ilyen fajták pl: 

- Hosta ‘Krossa Regal’.

- Hosta ‘Abiqua Drinking,

- Hosta Big Daddy.

3. Véletlenül se használunk a Hosták körül fenyőmulcsot, mivel a csigák ezt imádják: nedves, párás klíma, remek búvóhely!

Tipp:

Helyette használjunk kókuszrostot, perlitet, komposzt legyen a fedőréteg.

A talaj savanyítását,  Ph-jának megfelelő, ideális szinten tartását ne a fenyőkéreggel oldjuk meg!

(A fotókon Hosta ‘Krossa Regal’ -látható!)

Ültetése:

A megvásárolt növényeket áztassuk be, kb egy órára, hogy jól megszívja magát vízzel.

Az ültetőhelyet gondosan válasszuk ki, legyen árnyék, szűrt napfény (a virágok képződése miatt), megfelelően nedves helyet tudjunk biztosítani számára. Ezt leginkább a helyes mulcsozással tudjuk elérni.

Az ültetőgödörbe mindenképpen tegyünk Marhajó pellet trágyát, mikorrhiza gombát, perlitet kókuszrosttal keverve (tőzeg helyett!).

Az ültetés befejezéseként locsoljuk be, illetve az elkövetkezendő időszakban figyeljük a növény környékét, ne száradjon ki.

Kertemben a "Kiserdő" területére is ültettem, ahol fenyőágak aprítékával takartam az alapvetően már fenyőkéreggel borított talajfelszínt.

csiga és Hosta plantaginea virága.