Karácsonyfa újrahasznosítása

A karácsonyi ünnepkör utolsó napja és egyben a farsang kezdete január 6-a, vízkereszt napja. Véget ért a karácsony, le kell szednünk a karácsonyfát....

De mit is lehet kezdeni a fenyőfa tűleveleivel és ágaival?

A fenyőfa tűleveleket sokféle képpen fel lehet használni. 

A már a lakásban lehullott tűleveleket is összeszedheted és felhasználhatod talajtakarásra, vagy komposztként hasznosíthatod újra. 

De akár az egész karácsonyfát/fenyőfát, sőt minden részét is újrahasznosíthatod. Törzsét farakásnak, ahol állatok találnak menedékre, ágait pedig mulcsolásra. (lent)

Ha nincs szükséged rájuk, akkor a zöldhulladék gyűjtési időszakában elviheted őket a megfelelő gyűjtőhelyre.

A sorsa a kertemben:  mehet az aprítógépbe, azután a növényágyásokba mulcsrétegként szórhatjuk ki, de remek dekorációs anyag is.

Talaj takarása januárban: fenyők alatt és a hortenzia bokrok körül (lent)

A növényágyás takarásánál is használhatjuk, nem kell félni, a vastag mulcsréteg alól is kibújnak a tavaszi hagymás növények. (fent)

Lomb és fenyőág aprítéka vegyesen, melyet nemcsak a hortenziák köré érdemes szórni. (fent)

Remekül lazítja és javítja a talajt.

- A fenyőfa tűlevelei nemcsak a talajt takarják, hanem a talajt is gazdagítják. 

- A tűlevelek lebomlása során a talajba kerülő tápanyagok közé tartozik a nitrogén, a kalcium, a magnézium és a kálium.

- A tűlevelek használata talajtakarásra segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, és csökkenti a gyomnövények növekedését is.

Hamisciprus ágait is szórhatjuk mulcsként. (fent és lent)

Elszállíttatása

Előkészületek, melyekről ne feledkezzünk meg: minden díszétől szabadítsuk meg a fát, így a papírdíszektől is, vegyük le az égőket, a csillagszórókat és a díszeket, valamint a talpat is, az újrahasznosítás megkönnyítése érdekében.

A nagyobb városokban szervezetten szállítják el a fát és újrahasznosítják, pl. ledarálják és komposztálják, Illetve hulladéklerakóba szállítják. 

A budapestiek vágott fáit a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) úgynevezett fenyőfa járatai szállítják el.

Évente kb. 500 000 – 600 000 darab fenyőfát szállítanak el. Január 6-tól kb. 1-1,5 hónapig számítanak a karácsonyfák kihelyezésére. Ez alatt az idő alatt speciális járművekkel gyűjtik a fát, azt követően a hagyományos hulladékszállító autókkal. 

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. (Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.)

A budapestiek a vágott fákat a kukák mellé tehetik, vagy a következő linken olvasható 250 gyűjtőhely egyikére vihetik el:
itt olvashatsz róla többet!

Az ország más településein is a szolgáltatók elérhetőségein, illetve az önkormányzatoknál lehet tájékozódni.

Újrahasznosítása

Gyakori kérdés, hogy a karácsonyfánkat beletehetjük-e a komposztálóba?!

Igen, a fenyők tűleveleit is lehet komposztálni, csak egy picit lassabban megy végbe ez a folyamat a magas gyantatartalom miatt.

Az újrahasznosítás menete attól függ, hogy vágott fenyőt vettünk vagy földlabdás fenyőnk volt.

A földlabdás növényeket kiültethetjük a kertünkbe (lásd lejjebb!), vagy a vásárolt helyen (pl: kertészetekben) vissza is vihetjük árát levásárolhatjuk. (Pl: az Oázis kertészetekben, mely a legkörnyezettudatosabb módja a karácsonyfa újrahasznosításának. Lejjebb még olvashatsz róla!)

 Itt olvashatsz róla többet.

Amennyiben nem szállÍttatjuk el, mi magunk is felhasználhatjuk, hasznosíthatjuk.

Tegyük házi komposztálónkba, vagy a magaságyásba a felaprított fánkat. 

Ebben az esetben számolnunk kell a viaszos tűlevelek és a magas gyantatartalmú ágak lassú lebomlásával, de a komposztálás egyébként is lassú folyamat. 

Komposztját mulcsnak szórhatjuk ki.

karácsonyfa aprítéka és fahamu keveréke.... (fent)


Összegyűjtött fák várakoznak ... (fent), majd ágaiktól megszabadítva várják a darálási folyamatot ...(lent)

Hasznosítása kertemben

Kertemben 28 db., közepes méretű karácsonyfa alakul át a lombok és avar között/alatt.

Főleg azokra a helyekre szórtam az aprítékból, amely növények kedvelik a savanyú földet (de nemcsak oda!).

Elsősorban a hortenziák és Rhododendronok köré, de az árnyékliliomok (Hosták), japán juharok, korallberkenye és babérmeggyek köré is bátran szórtam.

fent hortenzia tövénél, lent árnyékliliomok köré (jelző bot a Hosta számára, hiszen ez a növény most "csendben pihen".

A mulcsréteget ne szórjuk túl vastagon, hogy ne a rothadás, hanem a komposztálási folyamat induljon be. A tűleveleket keverjük lombbal, vagy más fák ágaprítékával, de ezt a keveredési folyamatot a madarak (rigók) jelenléte nagymértékben felgyorsítja.

Mivel ezek a fenyők többnyire Nordmann és ezüst fenyők voltak, ezért inkább szürkés-zöldek lesznek száradás után is, tehát az igen dekoratív színük sokáig megmarad. 

Különböző fenyő, más-más színhatás, mert ugye a dekorálásról se feledkezzünk meg! (fent)

(Amennyiben mégsem lesz szép,vagy nem találom elég dekoratívnak (?!),  még mindig gondolkodhatok azon, hogy szórjak-e rá vásárolt, osztályozott fenyőkérget, vagy vékony rétegben komposztot kapjon?!) 


Mire is használhatjuk még?

Komposztáljuk!

A fenyőféléket ugyanúgy bekomposztálhatjuk, mint bármi más nővényi maradékot, viszont érdemes külön komposztdombot készíteni erre a célra, mert a végeredmény egy savanyúbb talaj lesz. 

A fenyőfélék amúgy is lassabban tudnak lebomlani a gyantatartalmuk miatt, viszont kiváló plusz talajunk lesz a savanyú talajokat kedvelő növényeink számára. Így akár azáleaféléket, hortenziát, áfonyát is nevelhetünk ezzel a keverékkel majd.

Mulcsként használható

Ha lucfenyőnk volt, akkor várhatóan már le is potyogott lassan róla az összes tűlevél. Mulcsként a tűlevelek miatt nem célszerű használni a vágott fenyőt, csak akkor, ha olyan fenyőféle, melynek a tűlevelei nem a szúrós fajták közé tartoznak. Ilyenkor mulcsnak bedarálhatjuk a fát és az is a mulcskészítés mellett szól, hogy a magas gyantatartalom miatt nehezen fog elkomposztálódni, tehát egészen sokáig alkalmas talajtakarásra. 

Szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a fenyő ágak és tűlevelek savanyít(hat)ják a talajt még mulcsként is, tehát főleg a savas talajokat kedvelő növények alá tegyük!

Megjegyzés: a tapasztalatom az, hogy vékony rétegben szinte minden növény köré szórhatjuk! 

Dekorációba építve, ha még szép, erőteljes zöldek a tűlevelek. 

Sok fenyőfélének még sokáig szép zöldek maradnak a tűlevelei (pl: Nordmann, és ezüstfenyő), így téli kültéri dekorációkba is alkalmasak lesznek.

A különböző fenyőfélék aprítékával akár "játszani" is lehet. Más-más forma és szín (fent és lent)

Balkonládás növény összeültetésekhez a téli, ünnepi hangulat miatt, vagy akár a növények erőteljesebb hajtásaira, gallyakra vágva az évelőágyásra rá is fektethető (pl: rózsatövekhez), mivel az esetleges enyhe időjárás miatt sok növény elkezdett már beindulni, hajtani, így a gallyakkal kicsit védhetők lesznek az esetleges hideg beköszöntekkor.

Menedék az állatoknak

A sünök és társaik számára extra téli védelmet nyújthatnak az ágak, a már meglévő levélkupac fölé helyezhetjük őket, plusz rétegként. 

Ügyeljünk arra, hogy ne zargassuk a lakókat a munka során! 

Akár új búvóhelyet is építhetünk a kert egyik sarkában az ágakból, a rágcsálók, rovarok, apró állatok örömére. 

Házi szer csigák ellen

A csigák elkerülik a száraz, szúrós tűlevelekkel borított területet. 

Távolítsuk el az ágakról a leveleket, gyűjtsük össze őket, majd tavasszal szórjuk szét a csigák által kedvelt növények töve körül úgy, hogy a talaj egyenletesen fedve legyen. 

A leghatékonyabbak a lucfenyő hegyes tűlevelei. 

Ha földlabdás vagy konténeres a karácsonyfánk és kertünk is van, akkor mindenképpen ültessük ki. 

Elvégezhetjük a kiültetést az ünnepek után, illetve tavasszal is. 

Ha minél hamarabb szeretnénk a kertünkben látni a fánkat, akkor se vigyük minden átmenet nélkül a fűtött szobából a szabadba. Fokozatosan szoktassuk vissza a hideghez. Tartsuk egy hétig a fűtetlen lépcsőházban vagy garázsban, majd azt követően ültessük el. 

Ha előrelátóak voltunk, már az ünnepek előtt ástunk a fának egy, kb. 50 cm mély és 50 cm átmérőjű gödröt és letakartuk szalmával. Várjunk meg egy napsütéses napot az ültetéssel, majd szedjük ki a szalmát a gödörből és jutazsákostól tegyük bele a fát, illetve vegyük ki a konténerből és ültessük el a körülötte lévő földlabdával együtt. 

Szórjunk köré földet és jól tömörítsük össze, ki ne dőljön a fánk. Enyhe, fagymentes, napsütéses napokon locsoljuk meg. 

Ha a szobai melegtől megduzzadtak a rügyei, vagy ha nem ástuk ki előre a gödröt, vagy inkább megvárjuk a tavaszt az ültetéssel, akkor a szabadban teleltessük át a fánkat, védett helyen.

Szintén napokon át szoktassuk a hideghez és szigeteléssel védjük meg, csavarjuk rongyokba a gyökerét. (Fagymentes, szélvédett, napos helyen tároljuk.)


Kölcsönzés

Ha kölcsönöztük a fát, vigyük vissza. A legjobb, ha az ünnepeket követő napokban kerítünk rá sort. Minél hamarabb adjuk vissza, annál biztosabban megmarad. 

A kölcsönzésnek az az előnye is megvan, hogy a legtöbb helyen bérleti árának egy részét levásárolhatjuk.
Pl: az Oázis kertészetekben: https://oazis.hu/akciok/elo-fenyo-kolcsonzes/ 

Aprítógép: kis segítség, nagy-, és fontos dolgokban, az aprításban ... (fent)


A fenti terület, decemberben, vékony hótakaró alatt. (fent) és januárban hó nélkül (lent)