Katicabogár

A katicák nemcsak aranyosak, de a jelenlétük nagyon hasznos is, hiszen segítenek a levéltetvek és más kerti kártevők pusztításában – ha a kis bogarak megjelennek és végzik a dolgukat, csökkenthető a vegyi növényvédő szerek használata. 

A katicabogarak általában ártalmatlanok, és nagy hasznuk, hogy a kerti növényeket fertőző kis rovarokkal, levéltetvekkel táplálkoznak, ez pedig, mint tudjuk, kifejezetten előnyös a kertek számára.

kertemben a katica, kaméleonvirág szív alakú levelén ...


A hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata, Linné, 1758) egy közismert és elterjedt európai bogárfaj, amely nem csak esztétikus, de rendkívül hasznos, így méltán népszerű. 

A név jelentése: Coccus = gömb, coccinella= gömböcske, utal az állatka félgömböt idézı alakjára; septem = hét, punctatus = pettyes, pontozott.


Számos magyar neve ismeretes: 

A Gozmány-szótár szerint például hétpettyes böde, bödebogár, katóbogár, kata, katóka, tehénke, Isten-tehene, katalinbogár, katalinka, katinka, fusskata, katica, kóskata, katapila, katicska, bilibáncs. 

Kicsi Sándor András szerint „Érdekessége ennek az állatkának, hogy egyetlen községben is több – semleges és folklórbeli – elnevezése lehetséges… A Felső-Szigetközben Kovács Antal győjtései szerint elnevezései budabácsi, bugabácsi, bödebácsi.”


A Magyarországon 2011-ben az év rovara a katicabogár lett.

(2016-ban pedig a lárvája lett az év rovara)

Ki gondolná, hogy egy olyan kedvesnek tűnő rovarnak, mint a katicabogár, ilyen elsőre szörnyűségesnek tűnő – jobban megnézve persze megvan a maga szépsége – lárvája van.

Ne bántsd a katicabogár lárváját! Ismerd fel!

Még véletlenül se gondoljunk arra, hogy bizalomgerjesztőnek nem mondható kinézete miatt az életére törjünk és elpusztítsuk! 


A katicabogár lárvája ugyanis a kertész egyik legjobb szövetségese. Hagyjuk tehát, hogy békében fejlődjön, hogy végül kifejlett katicabogár lehessen belőle.

A katicabogaraknak több mint 20 faja található Magyarországon. 


A kiváló "marketinggel" rendelkező hétpettyes, és kétpettyes katicabogár mellet az utóbbi időben az agresszívabb harlekin katica okoz egyre nagyobb gondot.


Harlekin katicák ...kedvenc "bogarászó helyük"  a tuják ágai között ...

Katica a vörös sédkender friss hajtásán ...


Katicabogár megjelenése

A kifejlett katica 5-8 milliméter hosszú (a nőstények nagyobbak) alakja jellegzetesen „bogárhátú”, félgömb alakú, a hasoldal lapos. 

Feje és előháta fekete, mindkettőn 2-2 fehér folt van. 

A háromszögletü, jól felismerhető pajzsocska fekete. Fedőszárnyai rendszerint sárgás-vagy élénkvörösek. A tövükön 1 fehér folt és közvetlenül mellette a középvonalban 1 fekete folt van, utóbbi a két fedő egymás melletti elhelyezkedése miatt egy fekete pettynek látszik. 

Ezek mögött mindkét fedőn 3-3 fekete pötty van, ezek együttesen homokóraszerü alakban helyezkednek el. A fedők elülső részén lévő fekete pettyezettség is elmosódó foltként jelentkezhet. 

Azaz a valóságban több mint 7 folt van az állatka hátán, de a határozott fekete foltok 7 fekete pöttyként jelentkeznek. (Nagyon sok ábrázolás elfelejtkeznek a fehér foltokról.) 

Felülete nem fényes. Csápja bunkós, a megvastagodó végbunkó 4 ízből áll. 

Szemei felülről egészen láthatók. 

Állkapcsos tapogatói mélyfeketék. 

Lábai rövidek, feketék.A 4-7 milliméteres (de van, amelyik ennél nagyobb, kb 1-1,2 cm) lárva teste fekete, vagy sötétszürke, megnyúlt, tüskés, rücskös, amelyet piros, narancssárga vagy fehér mintázat tarkít.

Hernyószerű, de jól fejlett 6 ízeltlába van. 

Külseje bár meglehetősen riasztó, ártalmatlan mind az emberre, mind a növényekre nézve. Több héten át tartó fő elfoglaltsága, hogy belakmározzon a kertünkben tanyázó kártékony rovarokból (kedvence a levéltetű), hogy aztán jól meghízva bábbá alakuljon és végül a bábból kifejlett katicabogárként bújjon elő.Életciklusa

A hétpettyes katicabogár gyakorlatilag mindenhol megtalálható, ahol növények és rajtuk élősködő tetvek megtalálhatóak. 

A kifejlett katicabogarak száraz, védett helyen, pl. fakéreg vagy házfalak repedéseiben, vagy akár a házon belül a padláson telelnek át. 

Rejtekhelyükről kora tavasszal merészkednek elő, és azon nyomban élelem után néznek, majd a nőstények lerakják apró, sárga petéiket a levelek fonákára, maximum 400 petéjüket, amelyek egy héten belül kelnek ki.

(Egyetlen nőstény katicabogár három hónap leforgása alatt akár 1000 petét is rakhat. A petékből hamarosan kikelnek a lárvák és azonnal elkezdenek táplálék után kutatni.)

                                                    peterakás ..., Forrás: wikipédia

Petéje tojásdad, fehéressárga. A nőstény 20-30-as csomókban rakja le őket levelek fonákára.

                                        hétpettyes katica petéi,   Forrás: wikimedia

A kikelt lárvák azonnal megtámadják a levéltetveket, vagy eleinte saját fajuk meg nem termékenyített és ki nem kelt petéit is elfogyasztják.

A ragadozó lárvák igen mozgékonyak, és négy vedlésen mennek keresztül, míg végül bebábozódnak. 

                                                                 borbolya levelein ...


Nem is hasonlítanak a kifejlett bogárhoz, hernyóra emlékeztetnek inkább. Testük rücskös, a rücskökön csomóban álló tüskékkel, színezetük szürkés-fekete, az előtoron és két potrohszelvényen oldalt feltűnő sárga foltok vannak. Három pár lába fejlett.

Az utolsó lárvabőr védekezésképpen ekkor még részben rajtuk marad.

A táplálékkínálattól és hőmérséklettől függően a lárvák 10-30 nap alatt fejlődnek ki, és 3-17 napot töltenek bábként. 

                                                    katicabogár bábja,  Forrás: wikipédia


A lárvák az utolsó zsákmánykolónia közelében bábozódnak be. A bábok mozdulatlanok, hozzá vannak tapadva a napsütötte növényekhez, az ezekből kikelt bogár azonnal zsákmány után néz. 


A báb tojásdad, domború, sárgás színű, a középvonal mellett kétoldalt szelvényenként 1-1 fekete folttal, és egyes szelvényeken további fekete foltokkal.

Az egész fejlődési ciklus rendszerint 4-7 hétig tart. 

Némely fajoknak, pl. a kétpettyes katicának és a hétpettyes katicának csak egy nemzedéke van évente, más fajoknak viszont több nemzedékük is lehet.


Amennyiben gyors a teljes átalakulás, egy hónapra rá egy második generáció is megjelenhet egy éven belül!

A kifejlett katicabogarak áttelelnek, és nem sokkal a szaporodást követően elpusztulnak

Az imágó kb. háromnegyed évig tartó élete során szintén ragadozó. 

katicabogár kertemben, egy szagos hunyor virágkelyhében ...

A kifejlett katicabogarak napi 40-50 levéltetűt is elfogyasztanak, egy felnőtt egyed élete során valószínűleg körülbelül 5000 rovart és lárvát pusztít el.

Egy napraforgó virágtányérján: van mit eszegetnie ...


A tojásból kikelt katicalárvák is roppant falánkok, 400–500 levéltetűt is megesznek 2-3 hét alatt, mielőtt bogárrá alakulnak. A katicabogár életciklusa kb. 5 hét, 5-6 generáció születik a tavaszi-nyári időszakban.

A levéltetvek nem az egyetlen zsákmányuk. Sok más kerti kártevőt is elpusztítanak, hasznos munkát végezve ezzel a kertben. 

A rovarokon kívül a katicabogarak szívesen fogyasztanak pollent is. 

Éppen ezért, ha szeretnénk minél több katicát a kertbe csalogatni, érdemes ültetnünk a kedvenc virágaikból. 

Ezek közé tartozik az orvosi angyalgyökér vagy angelikafű, a körömvirág, a metélőhagyma, a menyecskeszem vagy szépecske, a pillangóvirág, a kapor, a bársonyvirág, az illatos ternye, illetve a sárga cickafark is.


                                                       kertemben, kora tavasszal ...


Elterjedése: 

Egész Európában elterjedt, Észak-Amerikába behurcolták.

Védelem: 

Gyakori faj, egyelőre törvényes védelemre nem szorul. 

Sok kutató azonban félti a hétpettyes katicát a sokszínű, vagy ázsiai katicabogár, vagy harlekinkatica névvel illetett fajtól (Harmonia axyridis Pallas, 1773). Ázsiából, kártevők természetes ellenségéül telepítették be Amerikába. 

A faj 2001-ben jelent meg Északnyugat-Európában, majd onnan kezdett terjedni. Nálunk 2008-ban találta meg Merkl Ottó. 

Miután óriási tömegekben (foltokban) borítja el néha a házak falait, a lakásokba is tömegesen vonulhat telelni. Gyümölcsösökben, szőlőkben a termést is károsíthatja, hamar ismertté vált a nem rovarászok körében is. 

Életmódja hasonló a hétpettyes katicáéhoz, tápláléka ugyanaz, de mozgékonyabb, agresszívabb faj, ezért a mi katicáinkat kiszoríthatja élőhelyükről. 

Más kutatók a levéltetvek bőségével érvelve ezt a veszélyt nem tartják reálisnak. 


Érdekesség:

Az a hiedelem, hogy a két pettyes katicabogár két éves, a hét pettyes pedig hét, elterjedt ugyan, de nem igaz. 

A rovarok imágóinak külalakja nem változik meg hátralévő életükben. 

Az a versike is téved, hogy „Egyik szárnyán három petty van, másik szárnyán négy petty…” hiszen teste kétoldalian szimmetrikus, mint a legtöbb rovaré.


Jelentősége:

A hétpettyes katicabogár igen hasznos a mezőgazdaság számára, mivel mind lárvaként, mind kifejlett állapotban levél- és pajzstetvekkel táplálkozik. 

Hasznos tulajdonságai miatt biológiai védelemként előszeretettel alkalmazzák (Észak-Amerikába is ilyen célzattal telepítették be).

Jelenlétük tehát hasznos, azonban csak akkor jönnek és maradnak a mi kertünkben, ha a feltételek megfelelőek.

Hogyan vonzzuk a katicabogarakat a kertünkbe?

- Kerülni kell a kémiai permetezést

A katicabogarakat nem érintik az enyhe rovarölő szerek, de valószínűbb a megjelenésük a permetezetlen területeken.

- Tetvesedésre hajlamosabb növények ültetése:

A rózsák jól ismerten tetvesedésre hajlamosak. A bodza és a körömvirág, amelyek szintén gyakran tetvesek. 

A zöldségek közül a káposzta, saláta, retek, paradicsom és burgonya vonzza a levéltetveket. 

Ezek közül néhányat érdemes ültetni a kertbe, hogy odavonzzák a katicákat.

- Megfelelő pollen- és nektárnövények ültetése

A jótékony katicabogarak főképp húsevők, de szeretik a pollent és nektárt is, különösen a növekedési időszakuk alatt. Vannak növények amik kimondottan katicabogár mágnesek

A rózsák különösen fogékonyak a levéltetű-inváziókra.

A sarkantyúkák és a cserepes bársonyvirág szintén mágnesként vonzzák ezeket az apró kártevőket. 

Ha zöldségeskerted van, akkor valószínűleg már jelen vannak a tipikus levéltetveket vonzó növények (saláta, káposzta, paradicsom, krumpli, stb.) 

A gyümölcsfák szintén egész kolóniák jelenhetnek meg.

A zellerfélék családjába tartozó növényeket egyszerűen imádják – ide tartozik például a kapor, az édeskömény, a fűszerkömény és a koriander is. 

Az őszirózsafélék családjába tartozó gilisztaűző varádics és a közönséges cickafark is terített asztalok a katicák számára.


Nem árt belőlük néhányat a kertbe elültetni.

                                                               vadmurok a kertemben ...

Dísznövényekből a leandert, bodzát, rózsát, hibiszkuszt említhetjük meg.

katica egy rózsaágon éppen levéltetüt lakmároz! 


Érdekességek:

- Nem mindegyik katicabogárfaj pettyes, vannak csíkosak és egyszínűek is.  Narancssárga, barna, rózsaszín vagy akár fekete is lehet, és a foltok -amelyek egyes katicabogaraknak egyáltalán nincsenek- inkább a csíkokhoz hasonlítanak.

- Testük, a fajok többségénél csupasz, fényes, de vannak többé-kevésbé szőrözött fajok is (pl. bödiceformák).

- Táplálékhiány esetén a lárvák kannibalizmusra is kényszerülhetnek, illetve gyakorta előfordul, hogy egyes katicafajok a család más tagjainak lárváit fogyasztják.

- A magyarországi fajok a telet imágó alakban vészelik át, leggyakrabban avar, fakéreg, fűcsomók, vagy a talaj védelmében. Ezért (is) fontos, hogy ússzel a lehullott lombot, avart hagyjuk a növények alatt.

- Előfordul, hogy egyes fajok (pl. harlekinkatica) mesterséges létesítményekbe, lakásokba vonul telelőhelyet keresni, ilyenkor óriási tömegben verődhetnek össze, mely az emberek számára kellemetlenséget, sőt egészségügyi problémákat is jelenthet.


- A kifejlett egyedek körülbelül egy évig élnek.

- Ha a katicabogarakat támadás éri, reflexes „vérzés” megindításával védekeznek. Ilyenkor a lábaik ízületein keresztül vérnyirok szivárog ki. Ez a folyadék kellemetlen ízű anyagokat (coccinellin, adaliin, propylein) tartalmaz, ami elriasztja a hangyákat és a madarakat.

- A katicabogár 5000 levéltetvet fogyaszthat életében. Valójában, amint a katicabogarak kikelnek, már elkezdik a levéltetvek fogyasztását, még lárvaként.  

Petéiket egy levéltetű kolónia közepére rakják, így amikor kikelnek, gyakorlatilag beleszületnek a táplálékba. A kikelés után a lárvák körülbelül 350-400 tetvet fogyasztanak el azalatt a két hét alatt, míg teljesen kifejlődnek, nagy segítséget nyújtva ezzel a mezőgazdaságnak. 

De nem csak a tetveket fogyasztják. Gyümölcslegyeket, atkákat, lisztecskéket és más növényi kártevőket is fogyasztanak nagy lelkesedéssel.

- A katicabogár egészen pontosan tudja milyen idő lesz néhány hónap múlva. A kis pettyesek viselkedését brit kutatók évekig vizsgálták és megállapították, hogy a katicabogarak már kora ősszel tudják milyen tél várható. 

Ha a földbe ássák, elvermelik magukat, akkor igen kemény és hosszú lesz a tél. Ha csak a házak gerendái alá vackolnak be, akkor bizony enyhe és korai tavaszra számíthatunk.

- A katicabogár foltjai és élénk színei figyelmeztetik a potenciális ragadozókat, hogy eddig és ne tovább, mert minden idők legrosszabb étkezése vár a fent említett ragadozóra. 

Olyan íz és szaganyagokat termelt ki az evolúció a különböző fajoknál, amelyek garantáltan bevésődnek egy életre a kíváncsiskodó vagy éppen éhes rovarevő emlékezetébe. Aki érezte már a harlekinkatica szagát a kezén (még egy hét múlva is), tudja miről beszélek.

- A hét pettyes katica hét pöttye a hét napjait szimbolizálja. 

- Az indiai hitvilágban Indra istenhez kötődik, és a gazdálkodó parasztember nagy segítsége, kötődése az istenekhez a reménység szimbólumává teszi. 

Forrás: wikipedia, sokszinűvidék, 


Forrás: internet


Hasznos vagy kártékony ázsiai katicabogár?

Az ázsiai katicabogár 13-szor gyorsabban szaporodik, mint a hétpettyes katicabogár, és keserű íze, amelyet maga után hagy, megrontja a szőlőt. 


Nem létezik olyan rovar vagy állat, ami ezzel a fajjal táplálkozna. 

Ezen okok miatt az invazív faj, de veszélyes is lehet. Mérgező alkaloidot és bűzös szagú metoxipirázint bocsát ki.

Az ázsiai katica kellemetlenül harap vagy csíp. Ez nem fájdalmasabb, mint egy légy- vagy hangyacsípés, de a probléma az, hogy a katicabogár nyála gombás betegséget hordozhat, ami olykor nagyon kellemetlen. 

A katicabogárcsípés által okozott leggyakoribb egészségügyi szövődmény a bőrpír, kiütések, viszketés, de súlyos vérbetegségeket is okozhat. 

Ráadásul a klasszikus katicabogarak lárváit is megtámadja, hiszen ezekkel táplálkozik. 

Ezért a keleti katicabogár azzal fenyeget, hogy a legelterjedtebb katicabogárfajjá válik Magyarország.

2019. június 6-án az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat egy nagy, körülbelül 129 km széles fekete foltot észlelt az égen. Egy raj vonuló katicabogár volt. A katicabogarak eredete és faja azonban ismeretlen volt.


kép forrása: internet

Katicabogarak. - A rózsán felül baloldalt: kétpettyes katicabogár (Adalia bipunctata L.); felül jobbra: sokpettyes katicabogár (Coccinella impustulata L.); alul: hétpettyes katicabogár (C. septempunctata L.). A fenyőn: fabőde (Chilocorus bipustulatus L.), a kövön 12-pontos sárga katicabogár (Micraspis duodecimpunctata L.)

forrás: Brehm az állatok világa, mek.oszk.hu


Amerikába való betelepítésük:

Amerikai rovarászok jutottak arra a gondolatra, hogy nagy rovarkárok megfékezésére a katicabogarakat is felhasználják, az emberiség szolgálatába állítsák. 

Az első kísérletet a múlt évszázad 80-as éveiben kezdték, amikor egy Ausztráliából behurcolt, veszélyes pajzstetű, az Icerya Purchasi Mask. Kalifornia gyümölcsöseiben, főleg narancs- és citromültetvényeiben borzasztó pusztításokat végzett. 

A baj már olyan nagy volt, hogy a kaliforniai gyümölcstermelésnek előtt-utóbb végét látták bekövetkezni, amikor megkísérelték egy ausztráliai katicabogárnak, a pajzstetveket pusztító Novius cardinalis Muls.-nak Kaliforniába való áttelepítését. 

Már rövid idő alatt ezek a katicabogarak a pajzstetvek rovására nagyon elszaporodtak és a gyümölcsösöket majdnem teljesen megtisztították ellenségüktől. 

Nemsokára ezeknek az elért kitünő eredményeknek a hatása alatt "rendőri" szolgálatra a Hawai-szigetekre is telepítettek katicabogarakat, mert itt olyan rovarkárok mutatkoztak, amilyenekről sehol a világon még álmodni sem mertek. 

Ezen a félreeső szigetcsoporton, még rosszabb volt a helyzet, mint Kaliforniában, ide ugyanis mindenféle trópusi és szubtrópusi kultúrnövényt hoztak be, amelyek a  földben kitünően tenyésztek és a leggazdagabb terméssel szolgáltak. 

Az idő folyamán a kultúrnövényekkel akaratlanul behurcolt ellenségek is megszaporodtak és mivel természetes, fékentartó ellenségeik hiányoztak, óriási tömegekben léptek fel, úgyhogy minden emberi védekezés csődöt mondott. Így a  80-as évek vége felé a szigeteken csak messze terjedő, kopár földek, kipusztuló fákkal és bokrokkal voltak láthatók. 

A kávéültetvényeket a Pulvinaria psidii Mask. nevű pajzstetű tette tönkre, a narancs- és kazuárfák pedig az Icerya-pajzstetű ragadós váladékától meredeztek és a röviddel előbb még termékeny mező a borzasztó pusztítás képét mutatta. 

Segítséget csak természetes ellenségek betelepítése hozott. 

Nagy áldozatokkal Ausztráliából, Kínából, Japánból és Ceylon szigetéről telepítették át a szakképzett amerikai rovarászok a Hawai-szigetekre a különféle természetes rovarellenségeket. 

Itt is elsősorban katicabogarak tüntették ki magukat a pajzstetvek fáradhatatlan kipusztításával. 

A már említett Novius cardinalis Muls. és egy másik ausztráliai faj, a Cryptolaemus Montrouzieri Muls. honosodtak meg hamarosan a Hawai-szigeteken és rövid idő alatt egész területeken tisztítottak meg a veszélyes rovaroktól. 

Nagyon jó szolgálatot tett az indoausztráliai Coccinella repanda Thunb. is, amely ezen a szigetcsoporton most már teljesen otthonossá vált.

Az amerikai példát időközben Olaszország is követte, ahol különféle hasznos növény és főleg az eperfák szenvednek sokat az eperfapajzstetűtől (Diaspis pentagona Targ.). 

A portici-i rovartani állomás ebből a célból Japánból a Chilocorus Kuwanae Silv., Ausztráliából a Rhizobius lophantae Blaisd. és még egynéhány más külföldi katicabogár-fajtát telepített Olaszországba és terjesztett el látható eredménnyel a leginkább sujtott tartományokban. 

Az idegen katicabogarak gyorsan elszaporodnak és valósággal támadnak a Diaspis-pajzstetvekre és azok fejlődési alakjaira és a legjobb eredménnyel támogatják az őshonos katicabogarak munkáját is.

Mára már Magyarországon is elterjedt.

harlekin katicák, Forrás: wikipedia

                                                   ..és kertemben is szaporodnak szép számmal ...

Harlekinkatica veszélyei

- Bár pusztítja a kártevőket, szívesen fogyaszt gyümölcsöket is. 

- Veszélyezteti a hazai fajokat. 

- Jóval szaporább náluk, nagyobb távokra repül, ellenállóbb. 

- Részben elveszi a katicák táplálékát, de akár el is pusztítja a hazai katicák petéit, lárváit.

- Bár az őshonos fajok is katicafajokat fogyasztó kannibálokká válhatnak, ők, ha harlekin katicákat (pete, lárva) pusztítanak, ebbe belehalnak, mert elfogyasztásukkor az ellenálló harlekinkaticákban élő gombák a hazai fajok emésztőrendszerébe kerülve elpusztítják azokat. 

A legveszélyeztetettebb ilyen szempontból nem is a hétpettyes katica, hanem a hazánkban egyébként is ritka szemfoltos katica (Anatis ocellata).

szemfoltos katica, (Anatis ocellata). Forrás: wikimedia

Hazánkban ritka, a hétpettyeshez hasonló a szemfoltos katica (Anatis ocellata). Ne keverd össze a harlekin katicával! A harlekin katicáknak nincs két fehér pont a szemei között!

                                                                        kertemben is ...


Katicabogár lárvák tetvek ellen:

KÉTPETTYES KATICABOGÁR LÁRVA LEVÉLTETVEK ELLEN 


Praktikusan telepíthető papírszeleteken levő, katica lárva hibernált, nyugalmi formában.

biokiskert - nél lehet megvásárolni!

Rendkívül hatékony levéltetű elleni védekezés, biokertekben tartós felszaporítás lehetséges, mert őshonos faj. 

A kétpettyes katicabogár (Adalia bipunctata) egy európai bogárfaj. 

Életmódját és testfelépítését illetően hasonlít közismert rokonára, a hétpettyes katicabogárra (Coccinella septempunctata). Két változatban fordul elő, az egyiknek a hétpettyes katicabogárhoz hasonlóan narancssárgásak a szárnyfedői, amelyeket fekete pettyek díszítenek, míg a másik alapvetően fekete, és rajta narancsszínű foltok láthatóak. 

A faj neve onnan ered, hogy a világosabb változat szárnyfedőin két – fedőnként egy-egy – petty látható. A sötét változaton rendszerint két-két narancsszínű folt helyezkedik el.


A hétpettyes katica az európai kultúrában: 

A magyar Isten-tehénkéje névhez hasonlóan számos európai nyelvben van égi kapcsolatokra utaló neve.

Németül pl. Herrgotts-Küchlein (Úristen csibéje), franciául bête à bon Dieu (jó Urunk bogara), spanyolul coquito de Dios (az Úr bogara). 

Sok nyelvben kapcsolódik a neve Máriáéhoz.

Angolul ladybug vagy ladybeetle (= Miasszonyunk bogara), németül Marienkäfer, franiciául bête de la Vierge (a Szőz bogara). Ez valószínőleg a pöttyek hetes száma mint közismert mágikus szám, vagy Mária a Hétfájdalmú Szűz tisztelete miatt alakulhatott ki. 

Egyedül a német nyelvterületen 1500 nevét győjtöttek egyébként össze. 

Se szeri se száma a katica népszerűségét jelző szokásoknak, hiedelmeknek.  

Piros színe (a szerelem szimbóluma), a hetes szám mint mágikus szám, és hasznossága is közrejátszhatott abban, hogy több kultúrában szerencseszimbólum. 

Provence-ban úgy tartják, akkor vár házasság egy férfire, ha rárepül egy katica, és annyi évig kell egy lánynak a férjhezmenetelre várnia, ahány másodpercig vár a kis bogár az ujja hegyén, mielőtt elröpülne. 

Festményeken, bélyegeken, ruhanemőkön, dísz-és használati tárgyakon, ékszereken egyaránt megjelenik. 

A visegrádi együttmőködésben résztvevő négy ország Visegrádi Nyári Filmfesztiváljára Arany Katicabogár-díjat alapított.

mocsári katicabogár,  Forrás: internet

tízcseppes, fusskata katicabogár,  Forrás: Internet

fekete katicabogár,  Forrás: internet

huszonkétpettyes katica lárvája,  Forrás: internet


Forrás: eran.finkle katicabogár lárvája ...

Forrás: internet, katicabogár éppen levéltetveket fogyaszt ...


Forrás: internet, katicabogár bábja ...


katica kertemben, tavaszi ébredés (fent és lent)

lárva alakban ...

Érdekesség:

Ne tévesszük össze a katica lárváját a krumplibogár lárvájával!

forrás: Zsigó György

Ez a krumplibogár lárvája- lábai vannak, mozog és közben rágcsálja a leveleket!

Ha találkozunk egy bebábozódott katicával, amelyik szorosan egy levélre ragadva néha-néha megmozdul, ne pusztítsuk el!

forrás: BBC

Kora tavasszal nagy a jövés menés, bár még egy kicsikét álmosan: