Konyhai biohulladék gyűjtése

Te hallotál a 2024. évi konyhai biohulladék gyűjtéséről szóló szabályozásról?

Tudtad, hogy Magyarországon évente átlagosan 3000 millió tonna hulladékot termelünk?

Milyen anyagok minősülnek biológiai hulladéknak?... és melyek nem!

Hogyan fog működni a gyűjtés?

Kertemben a komposztáló körüli terület (fent)

Az EU-s irányelveknek megfelelően, 2024. január elsejétől nálunk is kötelezővé válik a konyhai lebomló hulladék gyűjtése, mint pl. kávézacc és ételmaradékok.


A biohulladék szelektív gyűjtése: teher, vagy előny?

Számos háztartásnak (így lehet, hogy Neked is) kötelező lesz ezeket otthon egy erre kapott gyűjtőedénybe összegyűjteni, majd a szintén erre a célra szánt kinti kukába kidobni. 

Ezt fogja elvinni egy, a MOHU által működtetett kukásautó egy feldolgozó üzembe, ahol a hulladékot újrahasznosítva, mezőgazdaságban hasznosítandó komposztot és biogázt fognak előállítani belőle.

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. 

Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. 

A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

A termelt hulladék ráadásul igencsak nagy hányada vegyes hulladékból áll, ami nem kerül újrahasznosításra. Pedig, a benne található ételmaradékok, lebomló zöldhulladékok visszaforgatva aranyat is ér. Nem lenne szükség másra, mint, hogy külön gyűjtsük, majd komposztáljuk őket.

Véleményem szerint a konyhai, vagy egyéb zöld hulladék nem "hulladék", hiszen komposztálással újra fel tudjuk használni, melyből organikus komposztot tudunk előállítani.

Valószínűleg, mint vérbeli kertész, már Te is rájöttél, hogy a legjobb megoldás, ha otthon komposztálsz. Hiszen a komposzt: 

-a talajon szétterítve természetes trágyaként funkcionál

-növeli a föld vízmegkötő tartalmát 

-segíti a talaj szén-dioxid megkötését, csökkentve az üvegházhatást.

Január 1-jétől kezdve kötelező a háztartásodban keletkezett biohulladékot elkülönítve gyűjteni a kommunális, és a szelektív hulladéktól. 

Alap esetben nálunk, a mi háztartásunkban ételmaradék nem képződik, hiszen mindent felhasználunk, nem pocsékolunk, a maradék ételből egy újabb, másik ételt lehet varázsolni a család asztalára. 

Ezért én is nagy gondban leszek, ha kapok majd egy ilyen barna kukát, akkor mit is tegyek majd bele!?

De azok a családok, ahol képződik ételmaradék, komposztládájuk egyébként sincs,  esetleg emeletes, panel lakásban élnek, ők egyáltalán nem tudják komposztálni a bio zöldhulladékot, nem lehet a komposztálóba beletenni, nem alkalmas a komposztálásra a főtt ételmaradék.

Ezt az ételmaradékot fogják gyűjteni majd rendszeresen, szervezetten a barna színű kukákba.

A hosszútávú cél, hogy a lehető legtöbb, általunk termelt biohulladék újrahasznosítható legyen, ezáltal csökkentve a levegőbe kerülő metán gáz mennyiségét, azon keresztül az üvegházhatást, valamint segítve a nagy tempóban pusztuló termőtalaj újraképzését.


Biohulladéknak minősülnek az alábbi konyhai zöldhulladékok:

a nyers zöldség- és gyümölcsmaradék (héjak, csutkák, levelek, torzsák, szárak) 

a kávézacc,a teafű (filteres tea nem),

a fűszerek,

a gyógynövények,

a tojáshéja 

konyhai élelmiszer-hulladék

főtt ételmaradékok

pékáruk

szószok, öntetek

feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények

tejtermékek

kukoricapelyhek, müzlik, csokoládé

konzervek, befőttek

A bedobható élelmiszerek listája itt olvasható!

A rendszerben külön gyűjtésre nem alkalmasak a következők:

csont

porzsák

porszűrő

papírzsebkendő

pelenka

cigarettacsikk

szivacs

tisztítókendő

élelmiszerek csomagolása

használt olaj, és zsír (ezeket külön kell leadni a hulladékudvarokban, pl: MOL, vagy nagyobb bevásárlóközpontok -LIDL- parkolójában is. Bővebben itt!

A fenti anyagok, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. 

Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is!

Németországban az alábbi tájékoztató szerint kell elhelyezni a hulladékot, ez a matrica minden kukán rajta van, tehát nem bonyolult a szelektálás!:

De hogyan is fog működni a gyűjtés?

Az ígéret szerint a gyűjtéshez minden háztartás kapni fog egy, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által biztosított hulladékgyűjtő edényt (társasházak 120L-es kukát, háztartások 5L-es gyűjtőedényt), mely kizárólag a biohulladék elkülönítésére lesz alkalmas. 

Az otthon összegyűjtött hulladékot a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja elszállítani, illetve átadni a szemétfeldolgozók részére (komposztálni már nem ők fognak). 

A MOHU eleinte 14 város társasházas övezetében indítja el ezt a szolgáltatást, így tudja biztosítani, hogy minden érintett ingatlanhasználót már a kezdetektől fogva megfelelően tudjon bevonni. Az új kukák mellett információs anyagokat is kapnak a lakók, az új kukák használata pedig elősegíti a környezettudatosságot, és a másodlagos energiahordozók, nyersanyagok és komposztok előállítását.

Az új rendszer fokozatosan kerül majd bevezetésre. 

Idén januártól egyelőre csak Budapest XI. és XXI. kerületében, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben. 

A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460.000 embert fog érinteni majd.

A kép forrása: gardino.hu 


2025-től pedig a nagyvárosokra is kiterjed a gyűjtés, azonban a falvak, kisebb települések kimaradhatnak, amennyiben a helyszínen az élelmiszer-hulladékot jellemzően más módon is felhasználják pl. állatok etetésére. Ez az adott település polgármesterével való egyeztetéstől is függ majd. 

1. A feldolgozott biohulladékból elsősorban biogáz fog készülni biogázüzemekben, a biogáz üzemek több lépésben is hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. Egyrészt villamos energiát és hőt állítanak elő, melyekkel fosszilis energiahordozók válthatóak ki. 

2. A mezőgazdaságba visszaforgatott szerves trágya, biogázüzem technológiai maradéka magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajerő visszapótló anyagot ad a mezőgazdaság számára.

Aki otthoni, helyben komposztálással, az így készült tápanyagban gazdag humusszal, tudna gazdálkodni, a saját kertjét, növényeit tudná ápolni, a talajt javítani ... erre vonatkozóan még nem jelent meg információ, valamint, hogy a gyűjtés ellenőrzése és szankcionálása hogyan fog zajlani a hatóságok által.

A kapott szemeteskukák állítólag szag- és kifolyásmentesek lesznek, azonban például a nagy kukát a szolgáltatók csak havi egyszer fogják tisztítani, valamint a szemét elszállítását egyelőre az idáig használt szemétszállító járművek fogják végezni. 

A MOHU tervezi a kifolyás- és szagmentes járművek beszerzését. A szállítás rendszerességét tekintve, heti kétszer fogják elvinni a nagy kukákat a nagyvárosokban, a kisebb településeken pedig heti egyszer.

Az Európai Unió szigorú irányelvekben határozta meg, hogy a tagállamokban keletkezett hulladéknak minél nagyobb részét hasznosítsák újra, hogy így kerüljön be a körforgásos gazdaságba.

A hasznosítható konyhai hulladékok válogatásával te is hozzájárulsz ahhoz, hogy megóvjuk természeti kincseinket, és tiszta, környezetbarát országot, felelősségteljes társadalmat építsünk.


De hogyan tudsz ebből előnyt kovácsolni?

Mi is az a komposztálás?
A komposztálás lényegében egy, a természetben zajló korhadáshoz hasonló folyamat, melynek során az összegyűjtött szerves hulladék a kertünkben felhasználható értékes trágyává alakul. 

Mi kell a komposzthoz? 

A természetben előforduló mikroorganizmusok, amik egy kültéri komposztálóban kialakulnak, vagy egy olyan keverék, ami ezt beltéren is beindítja (starter kultúra). Továbbá egy láda, amiben végbemehet a folyamat. Ennek anyaga lehet műanyag, fa, vagy fém, mindegyiknek megvan a maga előnye.


Miért lesz jobb, ha te magad komposztálsz?

=Az egész folyamatot leegyszerűsíthetjük, ha nem kell a szemetet először külön gyűjtenünk a konyhában, miközben főzőcskézünk, aztán pár nap múlva, amikor már kezd kifolyni a gyűjtőedényből, nagy nehezen kicipelnünk a kinti nagyobb gyűjtőbe, hogy onnan aztán elvigyék máshova komposztálni. Egyszerűen elég, ha beletesszük a saját komposztálónkba.

=A saját komposztálónkba mehet a kerti zöldhulladék is, mint például a lehullott falevelek, fametszéskor levágott gallyak, nem kell őket külön FKF-es zsákokba csomagolni és kivinni a szemeteshez.

=A komposztból készült humuszért, és komposztteáért nem kell messzire mennünk, azonnal fel fogjuk tudni használni, ráadásul afelől is biztosak lehetünk, hogy miből tevődött össze.

=A közhiedelemmel ellentétben a komposzt nem fog büdös szagot árasztani, és hívatlan látogatókat sem vonz rágcsálók, vagy rovarok formájában. Viszont a talajon elegyengetve rengeteget javíthat a növényeink közérzetén, minőségibb termést eredményezve.

=Ráadásul még spórolhatunk is vele! Hiszen nem kell majd annyi növényvédő, talajjavító szert vásárolnunk, kevesebbet kell majd locsolnunk.

A hulladékból az újrahasznosítás során keletkező komposztnak, illetve biogáznak az ökológiai lábnyomunk csökkentésén kívül egyéb pozitív hatásai is vannak.


A KOMPOSZT a természetbe és a talajba visszajutva:

-nagyban növeli annak szervesanyag tartalmát

-segíti a talajban a széndioxid megkötését, hosszútávon enyhítve az üvegházhatást

-szabályozza a vízháztartást

-növeli a talajban élő mikroorganizmusok számát

-tápanyagraktárat biztosít a növények számára

A BIOGÁZ pedig megfelelő körülmények között előállítva a földgázt kiváltó, fenntartható megoldás, amelynek a karbonlábnyoma negatív is lehet.


Alábbiakban a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szerződött komposztálók listáját és nyitvatartási idejét olvashatod. 

A lista folyamatosan frissül. Itt olvasható!

Forrás: MOHU.hu