Levendula mámor a kertben

A levendula megfelelő szárítása közvetlenül a betakarítás után lehetővé teszi e  népszerű növény sokféle felhasználását. 

Megfelelően tárolva szinte a következő levendulaszezonig kitart.

A virágok vagy egész levendulahajtások  legkedveltebb felhasználási területei a következők:

+ Illatosított tasakok, szütyők: az enyhe illat nyugtatóan hat a kisgyermekekre, a szekrényben rét illatát adja, és véd a molyok ellen.

+ Illatos csokrok: otthonok díszítése és potpourri készítése.

+ Levendula tea: a levendulának (Lavandula angustifolia) enyhe belső szorongásoldó és nyugtató hatása van.

Bár a levendula legértékesebb része a virág, a gallyak és a levelek is értékes összetevőket tartalmaznak, többek között aromás anyagokat és illóolajokat.

A levendula két egyszerű módon szárítható

1. Ha sok hely áll rendelkezésünkre, akkor szedés után az egyes szárakat gumiszalaggal kössük össze, és fejjel lefelé akasszuk fel. 

A gumi jó fogást biztosít, mert a száradó szárak zsugorodnak és kicsúszhatnak. 

A levendulafürtök felakasztásakor ügyeljünk arra, hogy legyen közöttük hely, hogy a levegő keringhessen. 

Ne érintse meg a növényt szárítás közben. 

Az alulra terített papírral fel lehet szedni a lehullott virágokat. A szárítóhelynek száraznak, szellősnek, melegnek és sötétnek kell lennie.

2. Ha nincs padlás, vagy hasonló szárítóhely, akkor a levendulaszárakat lazán kiteríthetjük  például egy sötét és szellős helyen, egy asztalon.

Fontos, hogy a levendulát ne a napon szárítsuk. Az értékes illóolajok és egyéb összetevők egy része a sugárzás és a hőmérséklet hatására egyszerűen elpárolog.

Azt, hogy a levendula jól megszáradt, abból lehet megállapítani, hogy a virágok könnyen leválaszthatók a szárról. Nagyon jó körülmények között a szárítási folyamat körülbelül egy hétig tart.
Csak a teljesen megszárított levendula alkalmas további felhasználásra. Ellenkező esetben nagyon gyorsan penészesedik, és a csokrot ki lehet dobni.
Egyesek úgy gondolják, hogy a levendula könnyebben és gyorsabban szárad a sütőben vagy a napon. Ez a módszer nem megfelelő, hiszen 40 °C feletti hőmérsékleten az értékes összetevők elpárolognak. 

Ugyanez vonatkozik a gyorsított szárításra is.

Csak a lassú és gondos szárítás őrzi meg a hatékony összetevőket.

Bár a levendula minőségét a megfelelő szárítási eljárás határozza meg, a betakarítás időpontja is ugyanilyen fontos. 

A levendulát a legjobb röviddel a virágok teljes kifejlődése előtt betakarítani. Az évnek ebben az időszakában termeli a növény a legtöbb illóolajat. 

Felismerhető arról, hogy a kis virágok egy része éppen csak kinyílt, a többi még zárva van.

A levendula szedésére a legmegfelelőbb napszak viszont a déli. 

Ekkor a legmagasabb az olajtartalom, és a reggeli harmat már megszáradt.

A levendula szedését mindenképp érdemes olyan napra időzíteni, amikor már az elmúlt napokban már nem esett az eső, és a nap is süt, ugyanis így lesz igazán illatos és aromás, persze miután leszedtük így a szárítása is könnyebb, hiszen nincs elázva.

A virágokat szedés után nem szabad nedvesíteni, mert hamar megpenészednek. 

Ne késleltessük a levendula betakarítását, hogy a virágzó virágok ne veszítsék el értékes összetevőiket. Ráadásul a virágok gyorsabban lehullanak vagy elveszítik a színüket.


A szárított levendula tárolása

A szárított virágok nagyon jól tárolhatók sötét kartondobozokban. Ha fénynek vannak kitéve, feleslegesen kifakulnak és elveszítik szép megjelenésüket.
A műanyag vagy fém dobozokat kerüljük, mert ott kémiai reakciók játszódhatnak le!

Tipp:

1. Ha nem dísznek, hanem inkább étkezési célra szeretnéd a későbbiekben felhasználni a levendulát, akkor a csokrokra húzz egy papírzacskót is, hogy megóvd a virágot a rovaroktól és a szálló portól. Egy másik megoldás is jó lehet, amikor inkább egy fedeles papírdobozban szárítod ki a virágot.

2. Igaz, hogy a levendulát érdemes a ruhásszekrénybe tenni, mert elriasztja a ruhamolyokat, viszont az élelmiszermolyok nagyon kedvelik ezt a virágot, így mindenképp sötét és hűvös helyre tedd egy jól záródó edénybe vagy dobozba, ha nem csak a száraz formáját hasznosítanád. Jó megoldás lehet a befőttesüveg is, amit beteszel a kamrába vagy a szekrénybe.


A különböző levendulafajták szárítása

A betakarítási és szárítási módszer a levendula minden fajánál és fajtájánál azonos.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a különböző növényfajok különböző gyógyászati célokra alkalmasak. 

Szárítás után határozottan eltérő hatásuk, színük és illatuk van. 

A keskenylevelű levendula, a francia levendula, a spika levendula és a gyapjas levendula rendelkeznek a legnagyobb gyógyhatással.

A termesztett levendulafajták különleges színeikkel különösen dekorációs célokra alkalmasak.

Adagolása:

A levendulát bizony túl is lehet adagolni és igen sokan érzékenyek is rá. 

A levendula tökéletes terápiás célokra, ha teában használod és kellemesen megnyugtatja az idegrendszert, azonban ha fogyasztás közben kellemetlen tüneteket észlelsz, például túlzott álmosságot, akkor minden bizonnyal Te is érzékenyebb vagy a hatására. 

A levendula nagyszerű ízesítője a süteményeknek, a fagylaltoknak, egyes krémeknek és lekvároknak, azonban nem kell túlzásba vinni az adagolását, mivel a túl sok levendula használat tolakodó ízt kölcsönöz, mondhatni „ellevendulázott” az összhang. 

Inkább használjunk kevesebb levendulát az ízesítéshez, hogy megmaradjon a levendula sejtelmes bársonyos bája.


Fontos

Miután az összes virágot leszedtük, akkor vissza kell metszeni a bokrot a következőképpen: 

egyszerűen a levélzet egyharmad részét le kell vágni. Ilyenkor szépen ki lehet alakítani a bokor formáját is és ne felejtsd el az elszáradt részeket is eltávolítani. 

Ha jól csináltad a visszametszést, akkor a levendulabokrod hálás lesz és az ősz folyamán még egyszer virágba fog borulni.


Forrás: kertpont., agrároldal

levendula cukor

Levendula szívvel-lélekkel

Levendulás szakácskönyv gasztro-függőknek, virágkedvelőknek és lila-mániásoknak!

Halmos Monika levenduláskönyve

Egy kedves, elegáns könyv, amely bevezet a virágkonyha egyik szegletébe: megtudhatod, hogyan használd fel a levendulát. Saját profi fotók, saját kipróbált receptek, saját használatra és ajándékba! Mert ez nem csak szakácskönyv!