Mini cserepek az évelőágyásban

Rögtön, az elején egy tipp: az "U" alakú nádpálcák idővel elrepednek, eltörnek, de még így is tudjuk használni, ha szigetelő szalaggal a törésnél erősen átkötözzük, majd ezt lefedve, eltakarva, vastag spárgával átfonjuk/átkötjük.

Apró cserepek kertemben

Aki járt már nálam, a kertemben, tudja, hogy nemcsak dekorációs célra használom például az ültető asztalkán, hanem a kertben, a virágágyásban is nagy segítségemre vannak ezek az apró kis cserepek.

A nádpálcák végén (melyekhez a magasabb, támasztékot igénylő virágszárakat kötöm), biztonsági célzattal helyezem ki. Igy, amikor a növények között dolgozok, akkor még véletlenül sem szúrom ki a szememet!

Nem utolsó sorban (hiszen kertemben figyelek a természet apró résztvevőire is), apró rovarok, pókok és csigák búvóhelyet találnak benne. 

Amennyiben száraz fűkaszálékot, vagy szalmát helyezünk bele, akkor fülbemászók, esetleg fátyolkák bújnak meg benne.

"A közönséges fülbemászó (Forficula auricularia) közismert és elterjedt európai rovarfaj, amely nevével ellentétben nem költözik más állatok hallójáratába, a dobhártya átfúrása pedig szintén csak elterjedt tévhit. 

Alkata:10-15 milliméter hosszú, lapított, hosszúkás. Potroha feltűnő, fogószerű fartoldalékban végződik, melynek két szára a hím esetében erősen görbült, középen egy-egy foggal, a nősténynél viszont majdnem párhuzamos és egymáshoz simuló. 

A fogónak az ellenségek elriasztásában, a táplálék szájhoz emelésében és a szárnyfedő alatt többszörösen összehajtogatott hártyás szárny kicsomagolásában van szerepe.

A közönséges fülbemászó mindenevő, de elsősorban más ízeltlábúakkal – főleg levéltetvekkel, hernyókkal és petékkel – táplálkozik, alkalomadtán puha növényi részeket is fogyaszt. 

Táplálékszerzéskor nem szorítkozik csupán a talajra, hanem magasan felmászik a bokrokra, fákra is. A  közönséges fülbemászó mindenevő. 

Táplálékai lehetnek például szirmok, porzók, bibék, gyümölcsök, algák, mohák, gombák, de legyengült, vagy elpusztult rovarokat is elfogyaszt.

A nappalt többnyire rejtőzködve tölti valamilyen repedésben, üregben vagy az avar között. Kedveli a magas páratartalmat. 

Éjszaka kiváló látására és érzékeny, fonálszerű csápjaira hagyatkozik a vadászat során.

A fülbemászóknak sok ellensége van, például ragadozó rovarok, madarak, pókok, de egyes légyfajok is veszélyesek lehetnek rájuk.

Nagy segítség a kertben, hiszen pusztítja a kártevőket (bár elszaporodva komoly károkat okozhat a gyümölcsök megrágásával, valamint egyes penészgombák spóráit is átviheti az egyik növényről a másikra). 

Mindezek mellett számos kártevő rovar ragadozója is lehet. A levéltetveken, a pajzstetveken kívül az almamoly és a vértetű egyedszámát is csökkentheti.

Megfelelő odafigyeléssel tehát hasznosíthatjuk a fülbemászókat a gyümölcsösökben is, ha szabályozzuk a populációjukat, és a gyümölcs érésekor eltávolítjuk a mesterséges lakhelyüket a fák közeléből, így a számunkra pozitív hatások kihasználása mellett el tudjuk kerülni az esetleges károkat.

Röpképes, de csak nagyon ritkán repül."

Forrás: enfo.hu


Az "U" alakban meghajlított nádpálcákra hangulatos kis "csengettyűket" is lehet illeszteni.

A két db "U" alakú nádpálcával még biztosabban lehet a növényeket kitámasztani/összefogni, vagy akár keretet biztosítani számukra.

Egyszerű a technikája: 

madzagot dugok a kifolyó nyílásába, meghurkolom, vagy csomót kötök rá és már lógathatom is. 

Attól függően, hogy milyen mélyre/hosszan szeretném lelógatni, annyiszor tekerem fel/át a nádpálcán.

Néhány ötlet adó inspiráció: