Szélek és határvonalak

- Mitől tűnik olyan természetesnek egy kert? 

- Miért érezzük magunkat olyan kellemesen egy kertben?

- Miért hat ránk megnyugtatóan a kertünk?

Ha ellessük a természet ötleteit, hasonlóan alakítjuk ki, ahogyan a Természet is tenné, akkor kertünknek lelke lesz, ezért érezzük magunkat kellemesen minden kis zugban, ezért érezzük magunkat kellemesen, mert megnyugtat  minden apró kis növényke, szirom, szín és illat.

Ösvények, utak a Zöld pagonyban...

Minden kertben szükség van útra, ami elirányít a célunkhoz, vagy végígvezet kertünk legszebb részein. 

Ezek lehetnek a terasztól a kerti kis házikóig, a tóig, a zöldséges kertig, vagy tisztán gyakorlati szempontok alapján kerülnek megépítésre, melynél a cél: a komposztáló, vagy a szerszámos házikó.

Az ösvény azonban sokkal több lehet praktikus kert elemnél, hiszen tudjuk, hogy ha elindulunk rajta, mesés élményben lehet részünk. 

Láthatunk csodaszép növényeket, megfigyelhetjük és részévé válhatunk a körülöttünk élő, nyüzsgő természetnek.Ráadásul esős időben igencsak megkönnyíti a közlekedést. 

Mivel a kerti utunk épített kertelem, ezért nagy figyelmet szenteljünk a felhasznált anyagra. 

Stílusban, színben harmonizáljon a lakóházzal és a kerttel. 

Az útvonalra is érdemes odafigyelni. Legyenek benne enyhe kanyarok, de ne sok, mert az ide-oda kanyargó út elveszti érdekességét és inkább "sok" lesz, mint kellemes kert-elem. 

Az útvonalnak nem szabad "önkényesnek" lennie, az irányváltásnak oka legyen.

Merjünk csalni! A megfelelő helyen elhelyezett akadály, ami értelmet ad az ösvény irányának, vagy céljának. 

Ez lehet egy nagyméretű amfora, egy díszcserje, amely az ív belsejében legyen, vagy a cél végén. 

Az ösvény szélességénél vegyük figyelembe: csak látvány miatt hozzuk létre, vagy ha funkciója van, akkor kemény borítású, épített legyen, esetleg  a talicska is elférjen rajta. 

Nem utolsó szempont, hogy karban tudjuk tartani: fűnyírásnál ne legyen akadály, a gyomtalanítás probléma mentes legyen.

De mitől is válhat az út kertünk egyik legszebb részévé?

Attól, hogy van benne egy kis ötlet, amitől érdekessé, játékossá válik. Egy kis merészség, nyitottság az új dolgok, stílusok felé. 

De ha megtartjuk daját stílusunkat és (főleg) a természetességet, mint kiinduló alapot, akkor biztosan nem foghatunk mellé.

Talán egyszerűnek tűnik a fű szélek gondozása, de néha gondban vagyunk és problémát jelent, hogyan is oldjunk meg ezeket az egyszerűnek tűnő, ám igencsak nehéz helyzeteket ... akkor természetesen, csakis természetesen.

A Hortenziás pihenő körül sehol sincs határoló kő, szegélykő. A növények természetes lágyságukkal omlanak egymásra, vagy a fűre. (fent)

Kora tavasszal ezek a vonalak még jobban látszanak. (fent)


Kertlátogatások alkalmával sokan rácsodálkoztak, hogy kertemben nincsenek konkrét szélek, határnonalak (például ahol a fű és virágágyás találkozik).

Kertemben nincsenek betonból épített merev határvonalak, zárókövek. Ez azért is van, mert számomra nem elég természetes, sőt, meglepőnek tűnik ugyan, de gondozásuk is sokkal nehézkesebb lenne úgy. Maradtam a természetes kialakításnál.

Alább ebből mutatok néhány példát.

Fű-járda, és fű-évelőágyás találkozása a kert északi oldalán (fent és lent)

 Járda széle akácfa rönkökkel kiemelve, az apró résekbe gólyaorr kúszik be ... (fent)

A járda két oldalán virágágyás. Ez a megoldás sokkal természtesebb, ha hagyjuk, hogy a növények kedvükre kússzanak be a közlekedő útra. (fent)

A gyep két oldalán virágágyás, itt is hagyom, hogy a növények bekússzanak a zöld felületre. (fent és lent)

Növényágyás és fű találkozása még kora tavasszal, amikor a növények frissen hajtanak ki. Ilyenkor célszerű a karbantartást elvégezni, a fű szélét levágni/visszavágni, formázni. (fent és lent)

Fű-járda, és fű-évelőágyás találkozása a kert északi oldalán. (fent)

A lépcső melletti növényágyás szélénél a legnehezebb kialakítani a megfelelő határvonalat. Itt is sokat segíthetnek a növények és cserepes növények. (fent és lent)

Járda és fű széle találkozása, egy kis csellel: a szél merevségét lágyíthatjuk egy jól elhelyezett cserepes növénnyel és görgeteg kövekkel, (fent), vagy járdára omló növényekkel - podagrafű. ... (lent)

Járda merevségét lazítják a cserepes növények. A járda fugájában egynyári nefelejcsek nőnek. (fent és lent)

A járda határozott vonalát lágyítják a növények ... (fent és lent)

Irisz és nefelejcs könnyedén takarja és egyben lágyítja a járdaszél merevségét. (fent)

Rejtett, titkos kis utak kertemben ... (fent és lent)


A terasz: madártávlatból ..., ahol eltűnnek a határvonalak és már én is csak sejtem, hol is van a terasz burkolatának a széle. A növényzet teljes mértékben átvette az uralmat. (fent és lent)

A terasz ívéről levezető járda ... (fent)

Kiserdő területén, ahol a természetesség, a növények és a holtfák az úr, itt is próbálom minél természethűbben megvalósítani a közlekedő és növényágyás közötti területet. (fent)

Kora tavasszal áprilisban, a terasz előtti virágágyás ... (fent)