Tavaszi hagymások cserépben

A kora tavasszal díszítő hagymás virágok ültetése remek időtöltés és nem is olyan bonyolult feladat, amennyiben néhány „szabályt” figyelembe veszünk.

A gyöngyike (Muscari), talán az egyik legismertebb kora tavaszi hagymás növényünk. Könnyen elszaporodik, némelyik fajtája illatos, méhek, pillangók nagy kedvence. 

Általában kék színben kapható, de újdonság a rózsaszín változat.

Az alapfajt sokan ismerik, de a „Fantasy Creation” változatát már kevesebben, pedig mindenképpen helye van kertünkben. 

Pontosan ezért ajánlom figyelmetekbe ezt a fajtát is (lent).

Bár nagyon sok korai hagymást találhatunk ültetésre érdemesnek (mint pl.: a kókusz, a mini írisz, hóvirág…, de a gyöngyike az egyik nagy kedvencem.

Elsősorban, amit feltétlenül érdemes tudni (általában a hagymásokról), hogy a tavaszi virágzáshoz hideghatásra van szükségük, ezért már ősszel (szeptembertől), egészen a fagyokig (október végéig) el kell ültetni, de feltétlenül a fagyokat megelőző 1-2 hétig.

Az előző évben elültetett gyöngyikék már kihajtottak, zöld levelük látható, (már nyár végén), de ne lepődjünk meg, ez így természetes.

július végén a virágágyásban (fent).


ősszel, október közepén, védett árnyékos helyen ... (fent)

Az egészséges hagymák mind kerekdedek, kemények, nincsenek behorpadva, ellágyulva, nem található rajtuk penész, látható sérülés, nincsen összefonnyadva. (lent)

Először válasszuk ki a hagymák helyét, hova és mibe szeretnénk elültetni. 

Hiszen kerülhetnek közvetlenül a virágágyásba és tehetjük cserepekbe is.

Mivel kertemben, szabad földben megtalálhatóak (a Mesekertben egynyári- és évelő nefelejcsekkel, fehér tulipánokkal, kankalinokkal), ...

Ezért most cserépbe fogom elültetni, így mobilak lesznek és a kert naposabb védettebb helyére tudom majd helyezni kora tavasztól, de addig is …

Lássunk is neki!

Egy szép tálba ültetem el, mely már egy kicsit patinás.

Tehát kiválasztottam egy, a kertembe mind színben, formában, stílusban passzoló cserepes edényt.

Fontos, hogy legyen kifolyó nyílása, hogy a felesleges víz el tudjon távozni.

Ezt a lukat egy vékony (mosogató ronggyal) vízáteresztő anyaggal lefedem, hogy felülről a föld ne tudjon kimosódni, alulról a bogarak (vagy a csigák) ne tudjanak a cserép belsejébe felmászni, de a felesleges locsolóvíz ki tudjon folyni.

Erre helyezek egy réteg vízelvezető réteget (mely lehet összetört/aprított vékony ágak, aprókavics, agyag granulátum –bár ez eléggé drága erre a helyre-, majd az ültető közeg (általános virágföld komposzttal és/vagy homokkal, kaviccsal keverve, hogy laza és vízáteresztő réteget kapjunk). 

Ez nagyon fontos, hiszen a hagymások nem szeretik a pangó vizet (megjegyzem: egyik növény sem), ettől kirohadhat, elpusztulhat. 

Ráhelyezem a földkeverékre a hagymákat, szépen elrendezem. 

Lehet sűrűbben is ültetni, mint ahogyan a szabadföldben ezt tennénk, de ne túl közel, ne érjenek egymáshoz, közöttük megfelelő távolság és földmennyiség legyen.

Figyeljük meg a hagymák alakját, keressük meg a gyökérrészt (ez a hagymafajta nagyon jól megmutatja, nem lehet eltéveszteni) és ez a rész kerüljön alulra!

Betakarom földkeverékkel, mely ebben az esetben kb. 5-8 cm vastag, valamint vékony réteg falevéllel.

Igy egy rendkívül dekoratív felületet is kaphatunk. Amíg nem bújnak ki a hagymákból az élettel teli hajtások, addig is kellemes a szemnek, nem az „üres” cserepet látjuk.

Később, amikor már a levelek nem ennyire színesek, tetszetősek, tetejére kókuszrostot szórok, így a vizet most ősszel és télen el tudja vezetni, tavasszal meg tudja tartani. 

Védett helyre helyezzük, de ne vigyük be a lakásba, házba, pincébe, zárt garázsba. Tökéletes helye van akár a fészerben, szerszámtárolóban, de a legjobb helye a teraszon van, esőtől védett helyen, így tökéletes. A lényeg, hogy „hidegen” legyen!

Most még enyhén meglocsolhatjuk, de ne túl erősen, ne ázzon át, éppen csak nedves legyen a föld a hagymák körül. Pár napig így hagyom, de most ez a ködös, párás idő is segít ebben. 

Majd pár nap múlva egy cserépalátéttel lefedem. Így pihen és várja a tavaszt. 

Nem kell, sőt nem is szabad locsolni a továbbiakban!

Majd kora tavasszal, amikor előbújtak a friss hajtások…., akkor lehet folyamatosan, óvatosan locsolgatni! 

De biztosan mutatom majd február körül, hiszen rendkívül fotogének tudnak lenni az előtörő hajtások.

március közepén (fent és lent)

Később pedig (április körül) a folyamatosan változó virágok (mind alakban, mind színben), feltűnőek és érdekesek.

Örmény gyöngyike, orgona virágú gyöngyike / Muscari armeniacum "Fantasy Creation"....én csak "manó-gyöngyikének" nevezem!

Erica arborea 'Albert's Gold' – Cserjés hanga, fás hanga és fürtös gyöngyike párosa. (fent)

Örmény gyöngyike és vadmajoranna párosa... (fent)

Mesekertben haranglábbal és kankalinnal ... (fent).

Cserepes, mobil kertekben is tökéletes helye van (fent).

Barátcserjével egy cserépben ... (fent és lent).


A kert önálló részében, az ültető asztalka környékén is nagyon dekoratív. (fent)

Kiserdő területén vadmurokkal vegyesen (fent).

Mesekertben kankalinnal (fent) és nehézszagú gólyaorral (lent).

Elnyílás után is nagyon sokáig díszít magtokjával. Majd augusztus elején az elszáradt leveleket és virágokat a magtokokkal együtt visszahajtom a cserép felszínére és komposzttal szortam be. (lent)

Mostanra, október közepére már szép levélzettel rendelkezik. (lent)

Csendesen várjuk a tavaszt ....
A kora tavasszal nyíló Nárcissus "Tete a Tete" elnyílva, visszahúzódva, betakarva várja a következő tavaszt.

Most "Szemtől szembe" megmutatom, hogyan gondozom elnyílás után ezt a csodás kis nárciszt.

Még kora tavasszal, amikor nyílni kezdett, szerves trágyát, baromfi trágyát kapott, majd elkezdtem a rendszeres, de nem (túl) locsolását.

Amikor a nárcisz elnyílt, majd a levelei is besárgultak, elbarnultak, akkor már biztos lehettem benne, hogy a tápanyagok visszahúzódtak a hagymába, a raktározó szervébe.

Ilyenkor az elszáradt levélzetét egy csokorra összefogva, feltekertem spirál alakban, a talaj felületén hagytam, majd újabb szervesanyagot kapott, de most a baromfitrágyát marhatrágyával is kiegészítettem (Marhajó és Tyúkanyó).

Majd komposzttal (esetleg jó minőségű virágfölddel) beszórtam, betakartam. Védett, árnyékos helyen, ahol nem éri a csapadék, várja a köv. tavaszt. Nyáron, nagy meleg esetén havonta egyszer meglocsolom, de a komposzt tökéletesen szigetel és véd, nem szárad ki az ültetőközeg.