március, böjtmás hava, tavaszelő, kikelet hava 

A kert még csak most kezd ébredezni, de már így is nagyon sok virágzó növényt találnak a korán kelő méhek, ebben a hónapban (már, vagy még) nyílik:

sáfrány, kankalinok, japán dérbabér, téli jázmin, mahónia, fürtös gyöngyike, ibolya, nárcisz jácint, húsos som, kikeleti bangita, hunyor, magnólia, leánykökörcsin….

Sőt, a lilabogyó, Callicarpa bogyói még mindig szépen díszítenek, az erdei kutyatej Ascot Rainbow fajtája pedig téli levélelszíneződését csodásan tartja.


Tennivalók a kertben, márciusban.

Dísznövények körül legfontosabb kora tavaszi munkánk a tápanyag-utánpótlás: a gondos tavaszi trágyázást a növények gazdag virágzással és egészséges növekedéssel hálálják majd meg. 

Az évelőágyás, a díszcserjék (orgona, rózsalonc, bangiták…) és díszfák (díszcseresznye, díszalma) alá is kerülhet szarvasmarha trágya (akár pellet formában is), valamint komposzt. Én a ketőt együtt használom. Mivel a pellet-nek szüksége van a takarásra, ezért az kerül alulra, rá, befedésként jöhet a komposzt.

Az ősszel lehullott lombot otthagytam a díszcserjék alatt egy vékony réteg komposzttal.

Ez mostanra félig már elkezdett komposztálódni (összeesett), ezért még egy kicsi, vékony réteg komposztot szórtam rá, hogy biztosra menjek. ... és várom a tavaszi esőt, mely belemossa majd a talajba, így segítve a talajéletet, mert ettől (is) lesz szép és egészséges növényünk.

De a hagymás és gumós növényeink is értékelni fogják a plusz tavaszi tápanyag ellátást.


A szokásos mulcsolás és komposztálás mellett kaphat egy kis "turbo-trágyát": 

a giliszta humuszt, melyet szinte mindegyik növényünk élvezni fog. Lehet az cserepes, vagy fás szárú, vagy lágyszárú évelő.

Használatának előnyei:

- A férgek emésztőrendszeréből kikerülő mikroorganizmusok a talajbaktériumok negatív hatását ellensúlyozzák, így erősítik a növényt.

- A gilisztahumuszban lévő tápanyagok, makro-és mikroelemek az öntözés során lassan oldódnak fel, így lassú időn át táplálják a növényt, így a humusz iránti igény idővel csökken.

- A talaj mikroorganizmus-aktivitása nő és vízmegtartó képessége is jelentősen növekszik.

- Szabályozza a talaj PH egyensúlyát, lehetővé teszi a foszfor, kálium, vas stb. oldhatóságát a talajban, így a növény fel tudja venni a tápanyagokat.

- Lehetővé válik 100%-ban kiváló minőségű, ízű, aromájú növények termelése.

- Használatával megoldható a szennyezett és a vegyi anyagok felhasználása miatt eleszegényedett területek rehabilitációja.

- Javítja a talaj porózus szerkezetének kialakulását, lehetővé teszi a talaj számára, hogy megfelelőbb szerkezetet alakítson ki a növény növekedéséhez.

- 100%-ban szerves, 100%-ban ökológiai és nem toxikus. 

- A gilisztahumusszal termesztett növények nem tartalmaznak nitrátmaradványokat.

- Nem szennyezi a vizet, a levegőt és a talajt.

- Használható mindenféle mezőgazdasági művelésben, növeli a szerves anyagok mennyiségét a talajban.

- A növények erősebben, gyorsabban növekednek és érnek, korábbi betakarítás lehetséges, a termésmennyiség 30%-kal is több lehet.

- Gyorsítja a növények gyökérnövekedését és sűrűségét, így a növény erősebb lesz.

- Javul a növények gyökérbetegségekkel szenbeni ellenálló képessége.

- Felhasználható kertekben, ültetőedényekhez, cserepes növényekhez egyaránt.


A tápanyag ellátáson túl a tél végi lemosó permetezés, melyről érdemes még szót ejteni.


Ne feledkezzünk meg a tél végi lemosó permetezésről sem!

Az elmúlt télen nagyon fontos volt a kártevők és kórokozók elleni kerti védelem, a rövid és enyhe, csapadékos ősz és tél számukra kedvező időjárása után. 

A légköri aszály pedig újabb kihívás elé állítják majd növényeinket. mert abban biztosak, lehetünk, hogy az idén tavasszal és nyáron sem lesz kellő mennyiségű csapadék.

Lehetőségek:

- Az ilyenkor ajánlott réztartalmú készítményekkel kezeljük a gyümölcsfáinkat, a szőlőt, a málna-, köszméte- és ribiszkebokrokat, de ne hagyjuk ki a rózsákat, a díszcserjéket és a díszfákat sem! 

Sőt ilyenkor én még az avart is, a fából készült támasztékot (melyek közvetlenül érintkeznek a növényekkel, vagy a közelükben találhatóak) is lepermetezem.

- Tavaly Vektafid A. szerrel permeteztem, mely egy természetes rovarölőszer, vírusvédelemmel.(hatóanyaga 83 %-ban parafinolaj)

A termék ajánlható biogazdálkodásban is. 

"Fizikai és kémiai tulajdonságai következtében a kezelt növény felületét egy rugalmas olajréteggel vonja be, így fokozott védelmet biztosít az állomány részére a környezetből származó fertőzések ellen.
A rugalmas olajbevonat nem csak fertőzés elleni védelmet biztosít, hanem az aszályos időszakokban jelentősen megnöveli az állomány szárazság- illetőleg stressztűrő képességét."

- Az idén Greenman Agro szerrel permeteztem, mely egy "mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben."

"Vegyszermentes megoldás a jótékony baktériumok erejével! Őszi és tavaszi lemosó jellegű permetezéshez is!"

"A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. 

Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását."

Méhbarát termék!

A készítménnyel akár virágzáskor is, és az egész tenyészidőszak során permetezheted a növényeidet!

Használatának előnyei:

- A talajszerkezet jelentős javítása

- Tápanyag utánpótlás biztosítása

- Humusztartalom növelése

- Erőteljes gyökér- és hajtásképzés

- Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés

- Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt.

- Őszi / tavaszi lemosó jellegű permetezések elengedhetetlen kelléke 

- Bio kertészetek, Bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható 

- A talajszerkezet javulása kedvezőbb vízgazdálkodást és kevesebb talajmunkát eredményez 

- A talaj megőrzi a tápanyagokat, képessé válik szerves anyagok lebontására és értékes anyagokká alakítására 

- Termésnövelés biológiai úton 

- Ellenálló képesség maximalizálása 

- Folyamatos tápanyag utánpótlás 

- Erőteljes csírázó képesség, gyökér és hajtásképzés 

- Minden szántóföldi és kertészeti kultúránál hatásos 

- Hosszú távon jelentős költségmegtakarítás érhető el 

- Hatása nagyon hamar érezhető-

Az adott termékről még többet olvashatsz itt. 

(A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban elfogadott készítmény.)


A korán virágzó évelők (pl.: hóvirág, krókusz) téli takaróanyagát lazítsuk meg kissé, hogy több fényhez és levegőhöz jussanak. A körülötte lévő mulcsot (ágak, komposzt) kissé húzzuk el a tövektől.

Általánosságban elmondható, hogy a hónap végére elnyílnak és visszahúzódnak ezek a virágok. A sárguló leveleket ne vágjuk le, hiszen a hagymák ezekből szívják vissza a tápanyagokat.

Amikor a hóvirágnak már megjelennek a magtokja, akkor a tavalyi mulcsrétegre szórjuk komposztot és kálium tartalmú szerves trágyát, így a következő évi virágzást segíthetjük.


Egyes kertekben a Hunyorok (Helleborus) már javában bimbósak, vagy szépen nyílnak.

Az elhalt, elszáradt, beteg leveleket nyugodtan vágjuk le, sőt kötelező, hiszen erre a növényre jellemző levélfoltosodástól szabadíthatjuk meg ezzel a módszerrel.

Kertemben a hunyorok ápolásánál megfigyeltem, hogy a levelek kb. 2/3-ad részét nyugodtan levághatjuk, így a virágok is sokkal szebben mutatnak.

Itt is a tavalyi mulcsrétegre, illetve a az egész télen elszórt tojáshéj zuzalékra szórok komposztot. Igy ápolt és gondozott növényágyást kapok.


A rózsabokraink gyökérzetéből fejlődő vadsarjakat vágjuk ki, különben sok tápanyagot elvonnak tavasszal a növénytől.

A március és május közötti időszak a lombhullató cserjék erőteljes visszavágásának, díszfák és díszbokrok lombszépítő és fiatalító metszésének, illetve a gyümölcsfák (beleértve az őszi- és kajszibarack fajtákat is), valamint egyes örökzöldek formára nyírása, vagy elszáradt ágainak levágása, metszésének az időszaka.

Metszés után jöhet a lemosó permetezés, ezt végezhetjük olajos, kénes, vagy más, mikrobiológiai készítményekkel (Pl: Greenman – Agro, Nevikén, Vegesol eReS, Vektafid termékekkel)

Ne metsszük meg a tavasz végén, kora nyáron virágzó növényeket! (pl.: gyöngyvirágcserje, rózsalonc) Ezeket a fajokat (nyáron) virágzás után vágjuk vissza!

A télre bemenekített melegigényes cserepes és dézsás növényeket (pl.: kefevirág, sétányrózsa) még ne hozzuk ki, mert könnyen meglephet minket tavasszal egy-egy hidegebb nap vagy hét, amikor károsodhatnak ezek a növényfajok.

Érdemes a szobanövényeket górcső alá venni, hiszen nemcsak az átültetésnek van itt az ideje, hanem az alapos terepszemlének is. 

A tartósan hűvösebb szobákban, a nagy hőmérsékletingadozású helyiségekben, vagy a sötétebb zugokban helyet kapó növényeket jobban megviselik a téli hónapok, mintsem gondolnánk. 

Szabadítsuk meg őket az elhalt levelektől, kezeljük a sérült növényi részeket növényápoló szerrel, ültessük szét őket (vagy csak át) igény és lehetőség szerint, de ezt később is megtehetjük, amikor majd kivisszük a kertbe.

Ami a tápoldatozást illeti, én a levéldísznövényeknél télen szüneteltettem, de most ismét eljött az ideje. 

Márciusban még csak kéthetente, majd áprilistól egészen őszig hetente adhatunk a növényeknek tápoldatot, szem előtt tartva a gyártó ajánlását. (Pl: bio tápoldat) 

(A tápoldat kiválasztásánál tartsuk szem előtt a mikrobiológiai készítményeket, hosszabb távon sokkal eredményesebb, pl: huminsav)

Primula, kankalin, ezernyi színben pompázik kertemben ...


Helleborus, hunyorok: egész télen összetört tojáshéjat szórtam a talaj felszínére, majd a beteg leveleket levágtam, aprított ágdarabokat (nyírfa) és komposztot kapott. 

Igy indítom a tavaszt a hunyoroknál.


hunyor és ibolya ...


kikeleti bangita ...


a hosszú szárú kankalin lassan ébredezik ...


húsos som (Cornus mas) virágzik a méhek örömére ...


a hűvös időjárás miatt még szépen és gazdagon nyílik a hóvirág ...


legfőbb kerti tevékenység a mulcsolás: mindenhol és mindennel ...


ébredező kertem ...


kerti dekoráció is elengedhetetlen kertemben ...

páfrányok közül a vesepáfrány a legfrissebb ...

bogláros szellőrózsa apró kis virágocskái bátortalanul nézelődnek ...

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.